Reklama Kaufland I Rozehřejte rošt a rozjeďte grilovací sezónu naplno! Reklama Rozehřejte rošt a rozjeďte grilovací sezónu naplno!

Test DNES: Grilovací klobásy

Pozitiva: Grilovací klobásy mají mnohem více masa a méně aditiv, než špekáčky. A většinou i dobře chutnají.

Negativa: Některé klobásy slibují víc masa, než v nich ve skutečnosti je. Masovou chuť někdy přebíjí koření.

Po mnoha minulých testech špekáčků, v nichž jsme potkávali výrobky s minimem masa, zato s velkým množstvím náhražek, byl test grilovacích klobás příjemným překvapením. Zjistili jsme, že klobásy jsou plné masa a náhražkové suroviny v nich nejsou téměř žádné. Zdá se, že výrobci grilovacích klobás se přizpůsobili tomu, co dnes požadují zákazníci. „A to je víc masa, méně soli, vyřazovat éčka, glutamáty a všechny pomocné látky, jako je třeba sója,“ uvádí výrobní ředitel společnosti Maso uzeniny Písek Josef Grůbr.

Jen čtyři vzorky z jedenácti testovaných měly obsah masa pod 85 procent, čtyři měly nad 90 procent. Nejmasitější Párty klobása z Globusu, která v testu zvítězila, obsahovala 98 procent! Jen pro srovnání: v posledním testu špekáčků byl průměrný obsah masa 60 procent.

Výrobci někdy obsah masa nadsazují

Přestože byl zjištěný obsah masa obecně vysoký, jen málokdy se číslo na obale shodovalo s hodnotou v laboratorním protokolu Státního veterinárního ústavu v Praze, kde klobásy analyzovali. Někdy byl obsah vyšší, někdy nižší, ale po započtení nejistoty měření ještě vyhovující. Ve dvou případech však nestačila ani tolerance deseti procent.

Klobása s česnekem Múúú obsahovala 72 procent masa (nejméně ze všech), obal přitom sliboval 88 procent. Podle výrobce to ovšem byla chyba, mělo tam být uvedeno 75 %. „Kvůli pochybení lidského faktoru bylo k názvu Klobása s česnekem  zkopírováno složení výrobku Pikant klobása. Chybu jsme sami v rámci vlastní kontoly našli a ihned opravili,“ uvedl Radek Šůs z firmy Maso Uzeniny Písek.

Červené, nebo bílé?

Na rozdíl od špekáčků u grilovacích klobás neexistuje žádný předpis, který by říkal, jak mají vypadat a chutnat, co v nich smí a co nesmí být. I proto se výrobky, které jsme zahrnuli do testu, mezi sebou lišily. Byly mezi nimi jak klasické červené silnější klobásy, které připomínají špekáčky, tak bílé klobásy s bylinkami v tenkém střívku, které se více či méně podobají hubeným norimberským klobásám. Světlé jsou proto, že se do nich nepřidávají solicí směsi s dusitanem sodným (E250), který dodává masným výrobkům růžovou barvu. I když se velká část toxických dusitanů ve výrobku rozloží, jsou grilovací klobásy bez přídavku dusitanů považovány za zdravější. Nehledě na to však mezi produkty na grilování u zákazníků vede špekáček. „Hned za ním je obyčejná česká řeznická klobása, ani ne příliš papriková, ani příliš kořeněná,“ říká předseda Čes- kého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. Teprve pak přicházejí na řadu bílé klobásy.

Červené klobásy chutnaly více

Většina degustátorů, kterým jsme předložili grilované klobásy k hodnocení, dávala přednost červeným klasickým klobásám před bílými bavorskými. Nejvíc jim chutnala Klobáska od Mistra z Kosteleckých uzenin, polovina hodnotitelů ji dala na první místo.

Ale i s ostatními byli vesměs spokojeni. Pochvalovali si chuť i dobrou skladbu surovin, výtky směřovali spíš k technologickému provedení. Některé vzorky byly drobivé, někdy se z nich uvolňovalo velké množství tuku... „Nenašel jsem tu jedinou vadu spočívající v použití špatného masa, například zapařeného nebo narušeného. V několika vzorcích se projevilo množství kolagenních částí a chrupavek, v jedné byly dokonce patr- né kostní úlomky,“ vypočetl vady klobás další z porotců, Miloš Kavka ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Hodně bakterií, ale žádné nebezpečí

V několika klobásách našli v laboratoři větší množství mikroorganismů, které nejsou nebezpečné pro zdraví, ale signalizují nastartovaný proces kažení. Ukazují tedy, že se s klobáskami vždy nezacházelo tak, jak to vyžaduje správná hygienická praxe. Na vině přitom nemusí být výrobce, chyba se mohla stát v kterémkoliv článku řetězce od výroby, přes dopravu, skladování a prodej. Každé porušení teplotního řetězce může vést k pomnožení bakterií.

„Grilovací klobása Vocílka není určena k přímé spotřebě za syrova. O nutnosti důkladně ji tepelně upravit zákazníky na etiketě zřetelně informujeme,“ uvedl shodně výrobce klobásy Vocílka (Kostelecké uzeniny) i prodejce, pro něhož je vyrobena (Billa). Klobása je totiž na rozdíl od ostatních označena jako polotovar, což je vlastně syrový výrobek. Vysoká teplota při grilování bakteriální mikroflóru zničí.

Určité množství střevních bakterií jsme našli i v originální norimberské klobáse Schlütter’s Echte! Německý výrobce tvrdí, že výrobní procesy má nastaveny tak, aby všechny případné bakterie byly spolehlivě zlikvidovány. Nechal si sám provést kontrolní analýzy stejné šarže. „Ty prokázaly, že testovaný výrobek je zdravotně naprosto nezávadný,“ uvedl právní zástupce německého výrobce David Štros. V dalších vzorcích, které zkontrolovala česká veterinární správa, se už žádné nežádoucí bakterie neprokázaly.

Bez lepku, bez sóji, bez glutamanu

Vítězná klobása z Globusu byla označena „bez lepku“, ale lepek nebyl obsažen ani v žádném jiném vzorku. Znamená to, že výrobci nenastavují maso moukou nebo pšeničným škrobem. Další pozitivní zprávou je, že klobásy neobsahovaly sójovou bílkovinu ani glutaman sodný. Deklarován byl v jednom výrobku, ale ani v něm nebylo kyseliny glutamové, aminokyseliny přirozeně se vyskytující v mase, víc než v ostatních vzorcích.

Výrobky, které uspěly v testu

Párty klobáska Globus

Párty klobáska Globus

Výrobce:
Globus, hypermarket Černý Most
Koupeno:
Globus

smyslové hodnocení: 2,1

obsah tuku: 23 %

obsah masa: 98,3 %

složení: vepř. maso 90 %, voda, přír. střívko, sůl s jodem, směs koření, antiox. E300, gluk. sirup, stabil. E450, dextróza, bylinky, extrakty koření, aroma

Běžná cena 129

Co zjistil test

Hodnocení

Bílá klobása bez dusitanů s vysokým podílem kvalitního masa. Středně hrubá konzistence, chuť dobrá, ale méně šťavnatá a výrazná, patrné kolagenní části. Méně kořeněná masitá klobása norimberského typu.

1,7 Známka testu

Láďa Grileman Klobáska od Mistra

Láďa Grileman Klobáska od Mistra

Výrobce:
Kostelecké uzeniny
Koupeno:
Globus

smyslové hodnocení: 1,7

obsah tuku: 24 %

obsah masa: 88,5 %

složení: vepř. maso 90 %, voda, sůl, bramb. škrob, stabilizátory E250, E450, E451, antioxidant E316, barvivo E120, sušená zelenina (česnek), koření

Běžná cena 155

Co zjistil test

Hodnocení

Po započtení 10% nejistoty měření obsah masa vyhovuje uvedené hodnotě. Velmi dobrá hodně masová klobása vyvážené chuti, středně hrubá, střívko tužší, šťavnatá, po grilování trochu sušší. Chuťově nejlepší.

1,9 Známka testu

Schneider Grill klobása papriková

Schneider Grill klobása papriková

Výrobce:
Masokombinát Plzeň
Koupeno:
Albert

smyslové hodnocení: 2,4

obsah tuku: 30 %

obsah masa: 95,2 %

složení: vepř. maso 85 %, voda, sůl s jodem, směs koření a extraktů koření, paprika, dextróza, glukóz. sirup, stabil. E451, zahušť. E407 a, modif. škrob, česnek, antioxidant E316, konzervant E250, vepř. střívko

Běžná cena 150

Co zjistil test

Hodnocení

Vysoký obsah masa, ale i tuku. Výrazně papriková klobása středně hrubé kon- zistence. Vady ve vypracování – pórovitost, vzduchové bubliny. Hodně ostrá!

1,9 Známka testu

Šanda Grilovací klobása na váhu

Šanda Grilovací klobása na váhu

Výrobce:
Petr Šanda Golčův Jeníkov
Koupeno:
Lahůdky Sváček

smyslové hodnocení: 2,3

obsah tuku: 33 %

obsah masa: 90,9 %

složení: vepř. maso 60 %, hov. maso 20 %, vepř. sádlo, vepř. kůže, směs koření, kukuřičný škrob, kyselina askorbová, E450, E300, olej

Běžná cena 219

Co zjistil test

Hodnocení

Bílá klobása z malého řeznictví s vysokým obsahem masa i tuku, bez dusitanů. Příjemná vůně, konzistence dobrá, soudržná, na skusu kolagenní části. Vyrovnaná chuť a vůně, po grilování sušší. Lépe vypadá než chutná.

2 Známka testu

Dr. Natur Grilovací klobása Pikant

Dr. Natur Grilovací klobása Pikant

Výrobce:
Zeman maso-uzeniny Plzeň
Koupeno:
Globus

smyslové hodnocení: 1,8

obsah tuku: 28 %

obsah masa: 92,7 %

složení: vepř. maso 85 %, voda, sůl s jodem, směs koření a extrakty koření, stabilizátor E451, gluk. sirup, zahušť. E407a, dextróza, vepř. bílkovina, česnek, antiox. E316, konzervant E250

Běžná cena 166

Co zjistil test

Hodnocení

Pikantní klobása s vysokým obsahem masa. Vyšší počet mikroorganismů a bakterií mléčného kvašení. Hodně kolagenních částic, po opečení vytéká tuk. Dobrá, ale paprika přebíjí chuť masa.

2,1 Známka testu

Schlütter Echte Original 2,1 Nürnb. Rostbratwürste

Schlütter Echte Original 2,1 Nürnb. Rostbratwürste

Výrobce:
distributor Ponnath Řez. mistři Sušice
Koupeno:
Globus

smyslové hodnocení: 1,8

obsah tuku: 26 %

obsah masa: 90 %

složení: vepř. maso 95 %, vepř. sádlo, sůl s jodem, koření, dextróza, kyselina citronová, extrakty koření, skop. střevo

Běžná cena 283

Co zjistil test

Hodnocení

Nejdražší ze všech. Obsah masa vyhovuje deklaraci po započtení 10% nejistoty měření. Bez dusitanů. Zjištěno malé množství nežádoucích bakterií, v dalších kontrolovaných vzorcích se nenašly. Konzistence středně hrubá, střívko měkké, chuť velmi dobrá, po grilování sušší.

2,1 Známka testu

Purland Bavorská masová klobása

Purland Bavorská masová klobása

Výrobce:
Kaufland (Modletice)
Koupeno:
Kaufland

smyslové hodnocení: 2,7

obsah tuku: 27 %

obsah masa: 88,5 %

složení: vepř. maso 84 %, vepř. sádlo, jodid. sůl, koření, dextróza, regul. kyselosti E331 a E330, antioxidanty E300 a E301, extrakty koření, přír. vepř. střevo

Běžná cena 133

Co zjistil test

Hodnocení

Nejlevnější ze všech. Není tepelně opracovaná (masný polotovar). Vysoký obsah masa. Bez dusitanů. Konzistence nesoudržná, chrupavky, střívko měkké. Chuť nevýrazná, málo koření. Dost mastná.

2,3 Známka testu

Ponnath Bavorská gril. klobása

Ponnath Bavorská gril. klobása

Výrobce:
Ponnath Řez. mistři Sušice
Koupeno:
Globus

smyslové hodnocení: 1.8

obsah tuku: 33 %

obsah masa: 83,4 %

složení: vepř. maso 95 %, vepř. sádlo, sůl s jodem, koření, dextróza, kys. citronová, extrakty koření, skopové střevo

Běžná cena 235

Co zjistil test

Hodnocení

Bílá klobása bez dusitanů patří k nejdražším. Obsah masa nižší než deklarovaný. Konzistence středně hrubá, za syrova pevná, po grilování sušší, střívko měkké. Voní po bylinkách, chutná velmi dobře, ale je hodně tučná. Mastnější „norimberská“ klobása ze Sušice.

2,4 Známka testu


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.