22.3.2015

Test DNES: Horká čokoláda

Test DNES: Horká čokoláda

Horké čokolády prodávané v Česku by si na řadě míst zasloužily změnit název. Jako čokoláda chutná jen málokterá z nich. Většina připomíná spíše řídké mléčné přeslazené kakao.

Pozitiva: Většina prodejců dopřává zákazníkům větší porce. Kelímky na cestu se odnášejí dobře.

Negativa: Čokolády často obsahují málo kakaa. Polovina prodejců neuvádí množství nápoje.

Horké čokolády prodávané v Česku by si na řadě míst zasloužily změnit název. Jako čokoláda, tedy sytá směs rozplývající se na jazyku a zanechávající na něm lahodnou hořkost, chutná jen málokterá z nich. Většina připomíná spíše řídké mléčné přeslazené kakao.

Ukázal to test horkých čokolád nakoupených ve čtrnácti pražských kavár- nách, řetězcích s rychlým občerstvením, obchodech s pečivem či potravinami, vyhlášené cukrárně a čokoládovně, ale i v obyčejných automatech. Čokolády z nesourodých míst se ocitly v jedné srovnávací řadě proto, že se všechny jmenují stejně, tedy čokoláda, a je proto dobré vědět, nakolik se jejich kvalita vzájemně liší a zda je poměr cena versus výkon odpovídající.

Dražší neznamená lepší

Vztah mezi těmito parametry zcela přímý nebyl. Dvě nejlevnější čokolády z Pekařství Ječmínek a z automatu na hlavním nádraží (v přepočtu na 100 ml nápoje) sice skončily v celkovém pořadí na posledních místech, ale nejdražší čokoláda Julius Meinl Café skončila až devátá a předhonil ji i třetí nejlevnější vzorek z automatu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Receptura na čokoládu je daná výrobcem a je doplněná o domácí šlehačku, chuťově nám přijde vyvážená. U zákazníků jsme se nesetkali s negací a čokoláda je velmi oblíbená,“ reagoval Jan Beneš z kavárny Julius Meinl.

Naopak druhý nejdražší vzorek (Choco-Café U Červené židle) v celkovém pořadí zvítězil a poměr cena–výkon tak u něj vypovídající je.

Málo kakaa a... revize smluv

Test dále prokázal, že dvanáct ze čtrnácti vzorků mělo malý podíl tukuprosté kakaové sušiny (zjednodušeně kakaa), což je základní esence hořké čokolády, jejíž množství určuje kvalitu nápoje. Čím více jí obsahuje, tím je lepší, a tak tento parametr určoval i hlavní váhu celé známky v testu.

Vysoký podíl kakaa prokázaly laboratoře Vysoké školy chemicko-technologické jen u dvou provozoven – u rodinné čokoládovny a kavárny Choco-Café U Červené židle a v Cukrárně Myšák. Ostatní místa nabízela čokolády s kon- centrací kakaa šestkrát až dvacetkrát nižší. Vůbec nejnižší koncentraci (necelé procento v nápoji) prokázal vzorek z automatu na hlavním nádraží, a získal tak v tomto parametru nedostatečnou. „Pro většinu spotřebitelů je výrazná kakaová chuť spíše problematická a ani hořkost není žádoucí,“ vysvětlila Veronika Šťastná z firmy Delikomat, která automat provozuje.

Nedostatečnou za nízký podíl tukuprosté kakaové sušiny získala také Žabka. Její dodavatel, společnost Tchibo Praha, uvedl, že právě reviduje smlouvy s partnery a s řadou nich (což je i případ Žabky) jedná o dodávání směsí pro přípravu čokolád s vyšším obsahem kakaového prášku.

Podobně odpovědělo i Pekařství Ječmínek, které za obsah kakaa získalo čtyři minus. „Dodavatele měním za předního italského výrobce čokolád, protože jsme při testovacím provozu zjistili, že zákazníci kvalitnější čokoládu oceňují a vracejí se pro ni,“ řekla provozní ředitelka Mimo Bohemia (majitel Ječmínka) Denisa Čverčková.

Špatná chuť a hodně cukru

Nízký podíl tukuprosté kakaové sušiny úzce korespondoval i s výsledky de- gustačních zkoušek, jež provádělo deset vyškolených hodnotitelů na VŠCHT, kteří nevěděli, odkud vzorky jsou. Čím vyšší podíl kakaa vzorek měl, tím lepší známky zpravidla dostával za jednotlivé parametry této zkoušky – barvu, vůni, chuť, konzistenci, texturu (pocit hebkosti na jazyku) a celkový dojem.

Toto pravidlo však neplatilo stoprocentně. Zatímco vzorek s nejnižším podílem kakaa získal i nejhorší hodnocení v senzorice a vysloužil si komentáře jako „chuťově nevyhovující, extrémně sladký, vodový, prázdný, s umělým aromatem...“, nejlepší hodnocení získal vzorek z kavárny Café Coffee Day, který skončil v celkovém pořadí až jako čtvr- tý. Dobrovolníci oceňovali jeho vyváže- nou barvu, chuť, vyrovnanou konzistenci a hladkou texturu. Ačkoli zmiňovali škrobový pudinkový podtext, přesto ho celkově označovali jako nadprůměrný.

Absolutní vítěz testu obsadil v degustaci až druhou příčku hlavně kvůli hrudkovité textuře. Jinak však poměr málo kakaa, špatný výsledek degustace, hodně kakaa, lepší výsledek platil u ostatních vzorků téměř lineárně.

Obecným rysem vzorků bylo také to, že obsahovaly relativně hodně cukru. Ten bývá hojněji využíván u mléčných čokolád, zde však měly hodně cukru i vzorky s nejvyšším podílem kakaové sušiny. Nejvíc ho obsahovala čokoláda z Cukrárny Myšák.

Zklamaní degustátoři

Degustátoři byli výsledkem zaraženi. „Čekal jsem, že vzorky budou chuťově lepší. Některé byly přeslazené a u některých se ani nerozpustil prášek, ze kterého byly připravované, což je velké minus,“ uvedl Lukáš Vápenka.

Podobně reagoval i Aleš Rajchl, který vedle degustace prováděl i samotné testování vzorků. „Pro mě to bylo veliké zklamání. Valná většina vzorků neměla s čokoládou nic společného, bylo to řídké kakao,“ uvedl s tím, že by si vybral asi jen dva vzorky, které by si dokázal koupit a konzumovat. Další hodnotitelka shrnula celou degustaci tím, že Česku zcela chybí čokoládová kultura a budeme se ji muset učit od Francouzů či Italů.

Že je v Česku míst s dobrou čokoládou poskrovnu, se domnívá i Gábina Feuersteinová, majitelka kavárny a vinárny Le Caveau, která se orientuje na francouzský region. „Kvalitní čokoládu umí připravit málokdo, většinou dobrá není a někdy je tak špatná, že ji i vyleju,“ říká. Dodává, že Češi nejsou připraveni pít vyložené lahůdky z ciziny, jako je třeba devadesátiprocentní čokoláda, a tak i sama svým hostům nabízí jen sedmdesátiprocentní a dětem třicetiprocentní.

 

Málo informací a rozdíly v objemu

Test dále prokázal, že řada provozovatelů nedostatečně informuje zákazníky o množství prodávané čokolády.

Vůbec žádné či špatné informace poskytlo šest provozoven, a správný údaj tak musela redakce zjišťovat až na centrále firem. Šest prodejců nalilo zákazníkům pod míru. Vůbec nejméně čokolády poskytlo KFC, a to o více než 35 procent. „Pro přípravu každého nápoje existují standardy. Pokud realita neodpovídala deklarovanému množství, jednalo se pravděpodobně o individuální pochybení obsluhy v restauraci,“ říká Karolína Alaxinová, marketingová manažerka KFC CZ. Podobně reagovaly i ostatní provozovny s tím, že věc ověří a personál případně doškolí.

Na druhou stranu sedm provozoven svým zákazníkům dopřálo větší množství, než si zaplatili. Rekordmanem se stala kavárna Julius Meinl, která přelila nápoj o 46 procent. McDonald’s jako jediný nalil množství přesně podle deklarace, tedy 200 ml.

Za malé množství kakaa v horkých čokoládách i nedostatečné informace o nápoji ze stran provozovatelů může podle lidí z oboru to, že horké čokolády zatím nikdo příliš nekontroluje. Na rozdíl od pevných tabulkových čokolád ani není přesně vymezen poměr kakaového másla a sušiny, který musí mít konkrétní druh (hořká, mléčná, bílá). „Státní zemědělská a potravinářská inspekce se věnuje kontrole provozoven veřejného stravování teprve od ledna. Výsledky kontrol ukážou, jestli si některé oblasti zaslouží diskusi o případné změně předpisů. Čokolády určitě budeme kontrolovat,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Výrobky, které uspěly v testu

Čistá hořká čokoláda 72 % (Choco-Café U Červené židle)

cena za 100 ml: 39,3 Kč

kakaová sušina: 14,2 %

kostek cukru na 100 g 2,8

Běžná cena 59

Co zjistil test

nejlepší vůně a konzistence
příjemná barva
praktický kelímek s míchátkem

obsahuje mírné hrudky

Hodnocení

Čokoláda měla nejlepší vůni a konzistenci. Barvou obsadila druhé místo, chutí třetí. Mírné hrudky jí pohoršily v této kategorii, kdeskončila druhá.
Známka za degustaci: 2,2

Známka testu 1,8

Hořká čokoláda (Cukrárna Myšák)

cena za 100 ml: 35 Kč

kakaová sušina: 10,8 %

kostek cukru na 100 g 6,2

Běžná cena 70

Co zjistil test

velmi hustá konzistence
příjemná barva a textura
praktický kelímek s míchátkem

průměrná vůně a chuť

Hodnocení

Tmavá čokoláda byla tak hustá, že až lepila. Za barvu, konzistenci a texturu získala velmi dobré známky, za vůni, chuť a celkový dojem horší dvojky.
Známka za degustaci: 2,3

Známka testu 2

Hořká čokoláda (McDonald’s)

cena za 100 ml: 15 Kč

kakaová sušina: 2,4 %

kostek cukru na 100 g 1,2

Běžná cena 30

Co zjistil test

průměrná chuť a vůně
jeden z nejlevnějších testovaných vzorků
praktický kelímek s míchátkem

rezavý odstín nápoje
řídká konzistence

Hodnocení

Barvu mírně kazil rezavý odstín, vůně byla málo intenzivní a silnější by mohla být i chuť. Konzistence byla velmi řídká a získala jen dostatečnou.
Známka za degustaci: 2,9

Známka testu 2,4

Další testy z kategorie Nealkoholické nápoje

Test DNES: Colové limonády

Test DNES: Colové limonády

Pravá chuť cukru? Ne, coly jsou přeslazené sirupem. Půl litru „plnotučné“ coly stačí na to, aby si většina lidí vyčerpala doporučovaný limit na denní příjem cukrů. Naopak kofein ve sklenici coly asi nikoho neprobudí, odp... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 27.1.2017

Test DNES: Zázvorovo-citronový čaj

Test DNES: Zázvorovo-citronový čaj

To si, mami, kup, tady je zázvor a citron, to tě uzdraví, říkala paní v obchodě stařence. Podobné čaje si lidé rádi kupují v období chřipek. Výrobek, který si ženy koupily, však obsahoval jen čtyři procenta slibovaných s... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 26.2.2016

Test DNES: Dětské šampaňské

Test DNES: Dětské šampaňské

Pozitiva: Sycené nápoje se dětem líbily, většinou jim i voněly a chutnaly Negativa: Sekty obsahují málo ovocné šťávy. Všechny mají přídatné látky, bez konzervantů byl jen jeden vzorek. Pro běžné pití jsou naprosto nevhod... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 15.1.2016

Test DNES: Voda z automatu

Test DNES: Voda z automatu

Pozitiva: Voda na všech místech měla přijatelnou vůni i chuť. V některých barelech byla velmi kvalitní. Negativa: Alespoň drobné nedostatky měly všechny vzorky. A šestina z nich obsahovala rizikové bakterie.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 22.9.2015

Test DNES: Jahodové sirupy

Test DNES: Jahodové sirupy

Pozitiva: V sirupech nejsou umělá barviva. Část vzorků chutná a voní velmi dobře. Negativa: Ovoce je v sirupech málo, část vzorků měla i pod procento. Některé lahve lepí ruce.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.8.2015

Velký test ochucených vod

Velký test ochucených vod

Voda, cukr, umělé aroma, sem tam kapka ovocné šťávy. A někdy také porce chemických konzervantů. Takové jsou balené ochucené vody. Otestovali jsme jich 28. K běžnému pití se příliš nehodí, doporučujeme je pít v rozumném m... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 2.6.2014

Nejčtenější testy

Test DNES: Colové limonády

Test DNES: Colové limonádyPravá chuť cukru? Ne, coly jsou přeslazené sirupem. Půl litru „plnotučné“ coly stačí na to, aby si v... Celý test

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurtyV červenci se významně změní legislativní pravidla pro řecké jogurty. Proto dTest otestoval výrobky ... Celý test

Test DNES: Prací prášky, gely a kapsle

Test DNES: Prací prášky, gely a kapslePozitiva: Nezpůsobují zašednutí bílé a jsou poměrně šetrné k barvám. Prášky na rozdíl od minulosti n... Celý test

Test DNES: Papírové kapesníky

Test DNES: Papírové kapesníkyHebké jako hedvábí i drsné jako struhadlo. Stačí pár dní rýmy a obvykle se dostaví nepříjemný násled... Celý test

Test DNES: Instantní kávy

Test DNES: Instantní kávyŽádné falšování. Jsou to pravé kávy. Liší se chutí, cenou i množstvím kofeinu. Pozitiva: Ani jedna k... Celý test

Reklama
Reklama
Reklama