12.4.2018

Test DNES: Margaríny

Test DNES: Margaríny

V pomyslném souboji másla a margarínů je to 1:1. Máslo vyhrává v chuti, margaríny na poli výživy. Na rozdíl od másla neobsahují cholesterol a mají méně nezdravých nasycených kyselin. Neplatí to ale pro všechny.

Máslo je v podstatě stále stejné bez ohledu na to, která mlékárna je vyrobila, protože stejná je základní surovina – mléko, a to má prakticky stále stejné složení. U margarínů je to jinak, jsou vyrobeny ze směsi různých rostlinných olejů a hodně záleží na tom, jak moc výrobce šetří při jejich nákupu. Rozptyl ve složení mastných kyselin, které ukazují na kvalitu tuku, je tedy mnohem větší než u másla.

Prokázaly to i výsledky testu, který připravila redakce MF DNES spolu s iniciativou Vím, co jím a piju. Koupili jsme do něho 18 vzorků margarínů (správně jsou to rostlinné roztíratelné tuky) a pro srovnání přidali dvě másla. A na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze jsme nechali zpracovat analýzy složení mastných kyselin i senzorické hodnocení.

Posun k lepšímu

Obecně lze říci, že másla zvítězila v chuti, margaríny byly lepší ve výživových hodnotách. Ne však všechny.

Nejlepší kvalitu tuku prokázaly Flora Gold a Rama s olejem z vlašských ořechů.

Naopak nejhorší byl směsný tuk Pozdrav z hor značky Bohemilk. Obsahoval velké množství nasycených mastných kyselin, a především téměř pět procent škodlivých transmastných kyselin. Ty jsou ve výrobcích obsahujících částečně ztužené tuky, které byly v minulosti předmětem kritiky celé této skupiny výrobků.

„Dnes už ale výrobci margarínů používají místo částečně ztužených tuků pevné tuky z tropických palem, případně plně ztužené tuky s minimem těchto škodlivých kyselin,“ říká Jana Dostálová z VŠCHT, která se tuky zabývá řadu let. „Takže transmastné kyseliny, které působí negativně na nemoci srdce a cév, diabetes 2. typu a další onemocnění, se už v dnešních margarínech vyskytují jen výjimečně.“

Tou výjimkou v testovaném souboru byl kromě Pozdravu z hor ještě polský směsný tuk Rodinné 82 %. Kromě nevhodné skladby tuků navíc mate spotřebitele, třebaže legálně. „Tvarem, velikostí obalu, a dokonce i číselným údajem 82 % vypadá jako kostka másla. Přitom jde o částečně ztužený palmový tuk s malým podílem mléčného tuku,“ říká Marek Doležal z VŠCHT, který test vedl.

Proti cholesterolu

Z celého souboru testovaných vzorků se vymyká Flora pro-activ, která však není určena pro běžnou každodenní spotřebu. Je totiž obohacena o rostlinné steroly, jež mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. „Zdravotní tvrzení, které je na obale, je oprávněné. Má to skutečně význam pro lidi, kteří mají vyšší cholesterol,“ říká Marek Doležal.

Některé margaríny jsou obohaceny o vitaminy A, D nebo E. „Přídavek vitaminů určitý význam má, ale jejich příjem prostřednictvím margarínů je malý,“ uvádí Jana Dostálová. Ostatně to platí i pro máslo. Margaríny se v podstatě vyrábějí smícháním vody s oleji a tuky. Aby se voda spojila s olejem, musí obsahovat i emulgátory a někdy i konzervační látky. Čím méně tuku, tím více je vody a tím větší nutnost přidat konzervanty. Přidávají se i barviva, ale jen ta přírodní – karoteny.

Neplaťte za vodu s emulgátory

Velké rozdíly jsme zjistili i v cenách. Pohybovaly se od 40 až po 390 korun za kilo výrobku. Tolik stojí dánský Lurpak, který cenou dokonce předběhne Floru pro-activ.

Lepší přehled o cenách dává přepočet na obsažený tuk. Ukáže se tak třeba, že nejlevnější margarín Penny with vitamins je vlastně drahý. Obsahuje totiž jen 25 procent tuku, zbytek je voda s emulgátory, konzervanty a barvivy. Kilo tuku tak přijde na 145 korun, u kvalitnější Ramy Classic přitom vyjde na 87 korun. Další paradox: třičtvrtětučné máslo Tesco s obsahem tuku 60 procent je dražší než klasické máslo Gran Moravia, které má 82 % tuku.

V přepočtu na tuk je Rama s olejem z vlašských ořechů téměř třiapůlkrát dražší než klasická Rama, což ale zřejmě dáno dražší surovinou.

Nejlépe chutnalo máslo

Při degustaci margaríny na máslo pochopitelně neměly. Nutno ale říct, že úplně špatně si také nevedly. Nejlepší známky za chuť získaly Flora Gold a Promienna, nejhorší pak sójový bio margarín Provamel. Mezi směsnými tuky chutí příjemně překvapil dánský Lurpak, není divu, má totiž vysoký podíl másla.

Na druhou stranu většina směsných tuků neprokázala, že by byla výhodným kompromisem mezi margarínem a máslem. Dokonce i Rama s máslem chutnala spíš jako margarín. Víc máslové chuti hodnotitelé překvapivě objevili v normální Ramě Classic.

Všechny margaríny se roztírají dobře

Není žádné překvapení, že se margaríny roztírají podstatně lépe než máslo. Ve zkoušce roztíratelnosti nebyly mezi nimi téměř žádné rozdíly, všechny vzorky se mazaly velmi dobře, o něco horší po vyjmutí z lednice byla jen Zlatá Haná, po 15 minutách se už ale rozdíl srovnal.

Posoudili jsme i informace na obalech. Všechny vzorky sice obsahují veškeré informace, které musí být povinně uvedeny, horší je to však s jejich čitelností nebo srozumitelností. Zejména u nových obalů Ramy překvapí, že jsou texty uvedeny tak malým písmem, že se bez lupy vůbec nedají přečíst. Stejně tak spotřebitelům vadí, když se z obalů nedozví, kdo a kde margarín vyrobil.

Výrobky, které uspěly v testu

Flora Gold Jemná máslová příchuť

Výrobce: UnileverKoupeno: Tesco

Balení: 200 g

Použitý tuk: oleje slunečnicový, palmový, lněný a řepkový

Běžná cena 24,90

Co zjistil test

Hodnocení

Obsahuje konzervanty.

Kvalita tuku: Nejlepší složení mastných kyselin ze všech vzorků, vysoký obsah omega-3 i omega-6 a nízký obsah nasycených MK. Známka 1.

Senzorické hodnocení: Velmi příjemná chuť, výraznější slaná. Nejvyšší intenzita máslové chuti. Známka 2,9

Známka testu 2

Flora Pro-activ

Výrobce: UnileverKoupeno: Globus

Balení: 200 g

Použitý tuk: oleje slunečnicový, lněný a palmový

Běžná cena 54,90

Co zjistil test

Hodnocení

Obsahuje přidané rostlinné steroly, které mohou snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje konzervanty.

Kvalita tuku: Velmi dobré složení mastných kyselin – nízký obsah nasycených, hodně omega-3 i omega-6. Známka 1,2.

Senzorické hodnocení: Výrazná žlutá barva, typická margarínová chuť. Známka 2,9.

Známka testu 2

Rama s olejem z vlaš. ořechů

Výrobce: UnileverKoupeno: Globus

Balení: 225 g

Použitý tuk: oleje slunečnicový, palmový, z vlašských ořechů, lněný a řepkový

Běžná cena 46,90

Co zjistil test

Hodnocení

Kvalita tuku: Velmi dobré složení mastných kyselin, vysoký obsah omega-3 i omega-6 a nízký nasycených mastných kyselin. Známka 1.

Senzorické hodnocení: Netypická nahnědlá barva, kterou posuzovatelé vnímali jako nepříjemnou, intenzivní oříšková chuť. Známka 3,6.

Známka testu 2,1

Rama Classic

Výrobce: UnileverKoupeno: Globus

Balení: 500 g

Použitý tuk: řepkový olej, palmový tuk

Běžná cena 26,90

Co zjistil test

Hodnocení

Velmi dobrá cena, patří k nejlevnějším. Obsahuje konzervanty.

Kvalita tuku: Dobré složení mastných kyselin – nadprůměrný obsah omega-3 a nízký obsah nasycených mastných kyselin. Známka 1,9.

Senzorické hodnocení: Vynikající roztíratelnost, příjemný vzhled i vůně, lehce slanější chuť. Známka 2,7.

Známka testu 2,3

Perla máslová příchuť

Výrobce: UnileverKoupeno: Globus

Balení: 500 g

Použitý tuk: oleje řepkový a slunečnicový, palmový tuk

Běžná cena 39,90

Co zjistil test

Hodnocení

Označen jako „light margarín“.

Kvalita tuku: Dobré složení mastných kyselin, nadprůměrný obsah omega-3 a nízký obsah nasycených mastných kyselin. Známka 1,9.

Senzorické hodnocení: Má dobrou roztíratelnost, chuť je ale málo výrazná, máslová chuť jen průměrná. Známka 3,2.

Známka testu 2,3

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 3.5.2019

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravov... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 22.10.2018

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 26.6.2018

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 ... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.5.2018

Test DNES: Jahodové tvarohové dezerty

Test DNES: Jahodové tvarohové dezerty

Mohly by být ideální svačinou pro děti i dospělé. To by ale nesměly být tak sladké. Nejvíce cukru mají ty, které jsou určeny nejmenším dětem. Výživoví odborníci ochucené tvarohové dezerty docela vítají. Tvaroh má hodně b... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 15.3.2018

Test DNES: Vánočního pečivo

Test DNES: Vánočního pečivo

Francouzi zadělávají vánočku z kila mouky a půl kila másla a ani Němci při přípravě štóly nešetří tukem. Zato vánoční pečivo z českých obchodů je spíš „dietní“.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 5.1.2018

Reklama
Reklama
Reklama