19.9.2017

Test DNES: Nakládané feferonky

Test DNES: Nakládané feferonky

MF DNES porovnala nakládané feferony na přelomu dvou papričkových sezon, kdy se ještě griluje, k čemuž chilli patří, a už se také začínají připravovat výživné pokrmy, v nichž má pikantní příchuť za úkol rozpohybovat krevní oběh.

Je drobná, sytě červená, svraštělá, plná puchýřů, prostě žádná krasavice. Jmenuje se Carolina Reaper, s literární licencí něco jako Mordýřka z Karolíny.

Aktuálně je tahle čtyřcentimetrová pekelnice na čele žebříčku nejpálivějších paprik světa. Nezkušené tělo by po jejím požití zkolabovalo, pokud byste si ji chtěli jen tak vzít do rukou, pak pouze ve třech až čtyřech vrstvách latexových rukavic, aby vás nepálila kůže.

Nechat někoho bez cviku degustovat takovou přírodní třaskavinu by znamenalo hazardovat se zdravím. Proto si také plody Carolina Reaper a jiné ďábelské papričky nekoupíte v každém druhém zelinářství.

To nakládaných feferonek, o kterých výrobci tvrdí, že jsou sice extra pikantní, ostře pálivé či ďábelské, ale pořád jsou ještě poživatelné, je v obchodech plno. Jenže když jsou sklenice vyrovnány v regálu, je to s nimi jako s melouny – dokud je neotevřete, nevíte, co vás čeká.

Proto se MF DNES rozhodla porovnat nakládané feferony právě teď, na přelomu dvou papričkových sezon, kdy se ještě griluje, k čemuž chilli patří, a už se také začínají připravovat výživné pokrmy, v nichž má pikantní příchuť za úkol rozpohybovat krevní oběh.

Dvě klíčové otázky tentokrát zněly: Které feferonky pálí nejvíc? A budou nejpálivější také nejchutnější?

Peklo jen slibují

Do ochutnávky jsme vybrali vzorky běžně dostupných feferonek, které vznikají ve velkém a jejichž výrobci raději varují spotřebitele kvůli výrazně pikantní chuti.

Aby byla degustace zajímavější, doplnily tucet ještě papričky chupetinho společnosti World of Chilli i ostré habanero z Mexika.

Do logisticky náročné degustace se pak pustila skupina patnácti otrlých milovníků a milovnic pálivých chilli papriček i porota složená ze čtyř „profesionálů“, pořadatelů soutěže v pojídání výbušných pokrmů Plechová huba.

Pochopitelně měl každý z degustátorů práh citlivosti položen jinde, v celkovém hodnocení se však obě poroty shodly. Jejich verdikt zní:

– i když výrobci na etiketách slibují peklo v ústní dutině, obvykle se žádný velký oheň nekoná,

– a když už se pikantní exploze uskuteční, většinou není takový vzorek chuťově zajímavý,

– proto je lepší koupit sice jemnější papričky, které však mají vyváženou chuť, jak pikantní, tak zeleninovou,

– těch se pár v nabídce našlo a až na jednu výjimku jsou to výrobky z československé produkce,

– zatímco „exotické“ papričky české konzumenty příliš nezaujaly.

Jak si správně vybrat?

Jistě, chuťové pohárky ostřílených znalců chilli  jen tak něco neohromí, přesto chuť neztratili.

Právě naopak! „Mezi vzorky se našly opravdu báječné i neskutečně špatné. Milovníkům pálivého bych ovšem doporučila nakládaná habanera,“ potvrzuje zkušenosti Michaela Ročková z odborné poroty. Když porotkyně mluví o báječných vzorcích, má na mysli hlavně nakládané papričky slovenské značky ADY a Machland.

Obojí jsou to přitom třešňové či kulaté feferony. Což pro vás může být vodítkem při nákupu: takové plody dopadly v součtu lépe a dělaly porotcům větší radost.

„Výrobci často nakládají druhy, které se na to nehodí, hlavně hubené tenkostěnné lusky s tuhou slupkou. Soustředil bych se především na tlustostěnné druhy,“ nabádá potenciální zákazníky Roman Lukeš, skutečný profesionál, který vyrábí chilli omáčky. Tenké špičaté lusky ve většině případů porotce, a to bez rozdílu laiky i znalce, skutečně jen naštvaly, a to žvýkavou konzistencí, nestravitelnou slupkou, nepatrnou dužinou a tvrdými semínky.

Exotika vs. české chutě

„Je to kulinární zbytečnost,“ hodnotil rozpačitě jeden ze členů laické poroty ukázkový příklad – thajské papričky ve slaném nálevu. Ve sklenici vypadaly rudé lusky lákavě, navíc je výrobce Exotic Food chytře přikryl plastovým krytem, aby zůstaly stále zality lákem. Jenže po ochutnání už se na ně sypala jen kritika. Někoho zaskočila tupá, neotesaná pálivost, po níž nezůstala na jazyku žádná zajímavá chuť, jiný je přirovnal k „umělému amarounu“.

Ještě hůř dopadl Mix pálivých chilli papriček z Řecka. Relativně slibná směs barevných lusků vyťala porotcům při degustaci pořádný políček.

Pozor na sůl!

Problémem produktu firmy Royal bratří Tsatsoulisových je totiž sůl. Té je ve 100 gramech feferonek víc než pět gramů, tedy třikrát tolik než ve většině průměrných vzorků.

Samozřejmě se nepředpokládá, že zhltnete sklenici pikantních paprik na posezení, přesto je vhodné se zbytečně slaným pokrmům vyhýbat. Už tak solí Středoevropané víc, než je zdrávo, tady je navíc přesolená pachuť skutečně na obtíž.

Proto se vyplatí dopřát sluchu odborníkům na výživu, kteří pravidelně připomínají, jak je důležité číst výživové tabulky na etiketách.

To by je tam ovšem musely všechny feferonky mít. Téměř domácí produkce firmy World of Chilli se může legislativní povinnosti vyhnout. A co společnost Kaufland, jež nabízí třešňové feferony K Classic také bez výživových údajů? „Povinnost uvádět je byla stanovena od 13. prosince 2016. Výrobek vyrobený před tímto datem je nemusí mít uvedeny,“ vypořádala se s dotazem mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Jak se měří pálivost papriček

Na měření pálivosti se užívá tzv. Scovilleova stupnice. Jméno získala po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi, který v roce 1912 publikoval metodu, jak srovnávat pálivost papriček. Jejím zá- kladem je roztok z papriky, cukru a vody, který je ředěn vodou a ochutnáván (minimálně pěti) degustátory, dokud pálivost nezmizí.

Jednotkou pálivosti je SHU (Scoville heat units neboli Scovilleovy jednotky pálivosti) a odpovídá množství kapsaicinu (alkaloidu způsobujícího pálení) v paprice. Pokud má paprika pálivost například 300 000 SHU, znamená to, že roztok musí být vodou naředěn 300 000krát, aby nebylo pálení cítit. Zdroj: Wikipedia

Výrobky, které uspěly v testu

Machland Třešňové feferony

Výrobce: Machland s.r.oKoupeno: Albert

Stupeň pálivosti: 1,6

Cena za 100 g paprik: 22,79 Kč

Běžná cena 31,90

Co zjistil test

Hodnocení

Červené kulaté feferonky bodovaly především příjemnou, přirozenou vůní, křupavými, pevnými a šťavnatými plody i perfektně vyváženou, kořeněnou, nasládlou a zároveň kyselou chutí láku. Ačkoliv se porotci shodli, že „hot feferonky“ jsou ve skutečnosti jemné a jen neznatelně pálivé, díky skvělé chuti, která připomíná pikantní nakládané okurky, jim tento nedostatek odpustili.

Známka testu 1,5

ADY Feferóny guľaté pikant

Výrobce: A+Z RišňovskýKoupeno: Tesco

Stupeň pálivosti: 2,3

Cena za 100 g paprik: 24,92 Kč

Běžná cena 29,90

Co zjistil test

Hodnocení

Pro některé laické porotce trochu nudný a nenápadný vzorek, nakonec se však většina účastníků testu shodla, že v tom vlastně spočívá jeho kouzlo: vůně po otevření sklenice je jemná a zeleninová, papričky jsou na skus pevné a šťavnaté, chuť láku příjemně vyvážená. V hodnocení se poměrně často objevoval také přívlastek „svěží“. I tento vzorek nakonec patřil mezi nejméně pálivé.

Známka testu 1,6

Lol-Tun Habanero peppers

Výrobce: Productos Lol-Tun, MexikoKoupeno: Tesco

Stupeň pálivosti: 7,8

Cena za 100 g paprik: 82,07 Kč

Běžná cena 114,90

Co zjistil test

Hodnocení

Aby byla ochutnávka zajímavější, zařadili jsme do ní jeden zaručeně pekelný vzorek – mexické papričky habanero, jejichž pálivost dosahuje 150 000 SHU. Zatímco pořadatelé soutěže Plechová huba popisovali chuť plodů jako lahodnou, laici se uchylovali k výrazům jako „zlověstné“, „vymyká se měřítkům“, „fakt síla“. Od průměru se vzorek odlišoval i velmi výrazně kořeněným nálevem, který přišel několika porotcům umělý a nepřirozený.

Známka testu 1,7

efko Ďábelské feferony extra pálivé

Výrobce: efko czKoupeno: Kaufland

Stupeň pálivosti: 3,8

Cena za 100 g paprik: 44,33 Kč

Běžná cena 39,90

Co zjistil test

Hodnocení

Poměrně pálivé papričky s klasicky protáhlým luskem, u nichž výrobce varuje, že jsou ostré jako břitva, zaujaly více laickou porotu než „profesionály“. Ty zaskočila především vůně paprik, která jim připomínala obchod s drobným zvířectvem. Laické milovníky všeho pálivého potěšil vzorek spíš pikantní chutí než výraznými degustačními pozitivy. „Slušně pálivé, jinak jsou takové neutrální,“ vystihl jeden z účastníků testu zřejmě názor většiny

Známka testu 1,8

efko Pálivé feferony ostře pálivé

Výrobce: efko czKoupeno: Albert

Stupeň pálivosti: 2,9

Cena za 100 g paprik: 13,30 Kč

Běžná cena 39,90

Co zjistil test

Hodnocení

Že člověk nejí jen ústy, ale i očima a nosem, dokázal druhý vzorek z produkce firmy efko cz. Laiky nepřesvědčila hlavně konzistence objemnějších protáhlých lusků, znalce zase méně příjemná vůně zeleniny. Kdyby záleželo jen na chuti, bylo by výsledné hodnocení lepší, neboli jak napsal jeden porotce: „Podle láku a vzhledu jsem chuť čekal horší.“ Některým členům poroty připomínaly feferonky, které byly lehce pálivé, povedený domácí produkt.

Známka testu 1,8

Nakládané chilli Chupetinho

Výrobce: World of Chilli

Stupeň pálivosti: 4

Cena za 100 g paprik: 72,73 Kč

Běžná cena 40

Co zjistil test

Hodnocení

Vzorek, který byl mimořádný svým působivým vzhledem i původem – sytě červené papričky tvaru slzy se pěstují na jižní Moravě a nakládají se jenom v malých sériích. Proto také výrobce nemusí na obale zveřejnit tabulku výživových hodnot, byť by to zřejmě spotřebitel ocenil. Plody uvnitř, které mají rádi například ve francouzské kuchyni, jsou pevné, šťavnaté, snad jen mají více semínek, než někomu vyhovuje. Chuť láku je povedená a decentní, celek je přiměřeně pálivý.

Známka testu 1,8

Alibona Feferony silně pálivé

Výrobce: Alibona a.s.Koupeno: Tesco

Stupeň pálivosti: 2,8

Cena za 100 g paprik: 24,90 Kč

Běžná cena 24,90

Co zjistil test

Hodnocení

Pokud by srovnání hledalo nakládané feferonky, které se vyznačují tím, že jsou prakticky nezapamatovatelné, pak by jednoznačně zvítězil produkt společnosti Alibona. Obal je nenápadný, zelenina je naložena v průměrně dochuceném láku, chuť je celkově nevýrazná a třešňové červené a zelené papričky ani nijak zásadně nepálí. Porotci ovšem poměrně pozitivně hodnotili nasládlou vůni papriček a svěží i přirozeně zeleninovou příchuť, kterou nepřebije ani použité umělé aroma.

Známka testu 2

K Classic Cherry Peppers

Výrobce: KauflandKoupeno: Kaufland

Stupeň pálivosti: 4,8

Cena za 100 g paprik: 16,79 Kč

Běžná cena 23,50

Co zjistil test

Hodnocení

Podle hodnocení laiků i odborníků třetí nejpálivější vzorek v degustaci. Nástup pikantní chuti je rychlý a náhlý, ostrost se však také spěšně vytrácí. Pro některé laické porotce je to ideální doplněk například k nakládanému hermelínu, který by dokázal ztlumit prudký nájezd do chuťových pohárků. V komentářích se hojně objevovala kritika tuhé slupky feferonek, především červených plodů. Pro spotřebitele je jistou nevýhodou, že na obalu chybí tabulka výživových hodnot.

Známka testu 2

Znojmia Čertovské feferony

Výrobce: HaméKoupeno: Billa

Stupeň pálivosti: 1,4

Cena za 100 g paprik: 10,29 Kč

Běžná cena 31,90

Co zjistil test

Hodnocení

V Česku jedny z nejoblíbenějších a nejčetnějších druhů papriček neboli beraní rohy. Ačkoliv je firma Hamé označuje na obalu jako „čertovské“, ve skutečnosti nepálí prakticky vůbec. Přitom základ je dobrý: nálev má relativně vyváženou nakyslou chuť s přirozeně zeleninovou vůní, plody jsou vcelku šťavnaté a měkké – jenže samotné feferonky nepálí. „Můžu jich sníst bez následků celou sklenici,“ komentovala chybějící feferonkovou ostrost jedna z účastnic degustace.

Známka testu 2,1

Další testy z kategorie Potraviny

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 ... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.5.2018

Test DNES: margaríny

Test DNES: margaríny

V pomyslném souboji másla a margarínů je to 1:1. Máslo vyhrává v chuti, margaríny na poli výživy. Na rozdíl od másla neobsahují cholesterol a mají méně nezdravých nasycených kyselin. Neplatí to ale pro všechny.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 12.4.2018

Test DNES: Jahodové tvarohové dezerty

Test DNES: Jahodové tvarohové dezerty

Mohly by být ideální svačinou pro děti i dospělé. To by ale nesměly být tak sladké. Nejvíce cukru mají ty, které jsou určeny nejmenším dětem. Výživoví odborníci ochucené tvarohové dezerty docela vítají. Tvaroh má hodně b... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 15.3.2018

Test DNES: Vánočního pečivo

Test DNES: Vánočního pečivo

Francouzi zadělávají vánočku z kila mouky a půl kila másla a ani Němci při přípravě štóly nešetří tukem. Zato vánoční pečivo z českých obchodů je spíš „dietní“.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 5.1.2018

Test DNES: Dětské moučníky

Test DNES: Dětské moučníky

I když dětské snacky vypadají jako ideální školní svačina, raději zůstaňte u ovoce nebo pečiva. Ty školákovi skutečně dodají potřebné živiny.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 24.11.2017

Test DNES: Nákupy u nás a v zahraničí

Test DNES: Nákupy u nás a v zahraničí

MF DNES se vydala nakupovat do sousedních zemí, aby porovnala ceny a složení potravin a drogerie u nás a v cizině. Pokud chcete ušetřit, vydejte se za hranice, zvlášť když máte malé děti.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 27.10.2017

Nejčtenější testy

dTest: Sekačky

dTest: SekačkyS příchodem jara se opět musíme začít starat o naše zahrady a zahrádky. Jsou činnosti jako natírání ... Celý test

dTest: Citronky

dTest: CitronkyCitronová šťáva, také známá jako citronka, je stále oblíbená pomocnice v mnoha českých kuchyních. Ča... Celý test

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločkyOvesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, z... Celý test

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurtyŘecký jogurt si u českých spotřebitelů ještě nevytvořil takové jméno, aby všichni přesně věděli, čím... Celý test

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tukyPotravinářské výrobky s označením jedlé tuky musí splňovat požadavky vyhlášky č. 77/2003 Sb. Ta dělí... Celý test

Reklama
Reklama
Reklama