Ovocné knedlíky

Když na ně dáte tvaroh, cukr, máslo… tak se dají jíst, ale moc si nepochutnáte. Tak lapidárně ohodnotil testované ovocné knedlíky jeden z deseti porotců, kteří posuzovali jejich chuť. Předložili jsme jim 12 mražených knedlíků z tvarohového těsta i chlazených kynutých knedlíků. Moc z nich nadšení nebyli. V tvarohových knedlících víc než tvaroh cítili brambory – výrobci totiž k tvarohu přidávají sušenou bramborovou směs – a v kynutých zase příliš droždí.

Málo náplně…

O moc lépe nedopadly knedlíky ani v laboratoři Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde se odborníci zaměřili hlavně na ovocné náplně. Nenašli v nich sice žádná syntetická barviva, ale potvrdili, že výrobci šetří na ovoci – v knedlících je jen málo náplně. Pro srovnání: Zatímco u tradičních a domácích receptur platí zhruba jeden díl ovoce na dva až tři díly těsta, u testovaných knedlíků byl poměr náplně a těsta 1:3–5.

… málo ovoce

Zajímavý byl i druhý údaj, který zjišťovali v laboratoři – kolik je v náplni ovoce. Množství náplně totiž neznamená automaticky stejné množství ovoce. Nepředstavujte si, že průmyslové knedlíky se vyrábějí z celých jahod nebo meruněk. Celé ovoce obsahoval ze zmrazených výrobků jen jeden – Albert Excellent.

Všechny ostatní byly naplněny směsí ovoce, cukru a zahušťovadel. Výrobci kupují náplně už hotové, namíchané od dodavatelů přípravků pro pekařskou nebo cukrářskou výrobu. I se všemi nepopulárními přísadami, jako jsou konzervanty, barviva, aromata, emulgátory, škroby, želírující látky a jiná zahušťovadla. Zcela jistě je používají z ekonomických důvodů – přísady totiž dokáží zamaskovat nižší podíl ovoce, a zákazník tak může dostat výrobek za nižší cenu.

Samotné použití ovocného protlaku či džemu by nemuselo vadit, kdyby náplň chutnala. Většina z nich však byla přeslazená.

 

Chlazená katastrofa

Navzdory očekávání v testu propadly i chlazené knedlíky, které většinou pocházejí od menších výrobců. Byly ještě horší než mražené. Vypadaly sice jako vyrobené doma a většinou se obešly bez přídatných látek, ale zase se nepovedly kuchařům. Katastrofa. Tak se o nich vyjadřovali porotci, kteří je hodnotili. Těsto bylo lepkavé, nebo naopak tuhé a suché, náplně tekuté nebo škrobové. Dva vzorky obsahovaly skutečné ovoce, ale nedozrálé a kyselé, ale hlavně ve stopovém množství. Škoda, recepturou s minimem aditiv se nejvíc blížily české klasice.

Krásné obaly plné chyb a bludů

Při nákupu ovocných knedlíků nás zajímají dvě věci. Kolik je v nich ovocné náplně a zda ji tvoří skutečné ovoce, nebo jen „marmeláda“. A právě tuto důležitou informaci se z obalů knedlíků dovídáme jen obtížně. U dvou třetin testovaných knedlíků byl údaj o náplni nejednoznačný nebo nepřesný. Když je na obale napsáno „15 % jahod“, tak to, jak jsme zjistili z degustace i analýz, nemusí znamenat, že jsou v knedlících jen jahody, může to být i rozvařený jahodový protlak se zahušťovadly, kterému barvu a chuť dávají barviva a aroma. Ze složení se to však nedozvíte, pokud výrobci uvádějí výčet složek jako celek a nerozdělují ho na těsto a náplň.

Málokdo obalům rozumí

Není to poprvé, co test MF DNES ukázal, že výrobci mají problémy s uváděním informací důležitých pro spotřebitele na obalech svých potravin. Na jejich omluvu nutno říct, že legislativa pro značení potravin není jednoduchá a navíc v současné době procházejí předpisy změnami. 

Vždy však platilo a stále platí, že údaje na obalech musí být pro spotřebitele srozumitelné, jasné a nesmějí je klamat. Takové jsou ale jen málokdy.

Výrobci si zřejmě myslí, že spotřebitelé nevěnují údajům na obale pozornost, a uvádějí je tak, aby sice splnili povinnost, kterou jim ukládají předpisy, nikoliv aby zákazníkům podali správné a srozumitelné informace o výrobku.

Zajímavé je, že všechna reklamní sdělení typu Bez konzervantů, Bez barviv, Bez sladidel jsou vždy uváděna velkým čitelným písmem a na přední straně obalu. Nikdy by je neuvedli drobným písmem nebo na málo kontrastním podkladu, aby je nikdo nepřečetl. Tak jako nám servírují ty nejdůležitější informace, které rozhodují o tom, zda si produkt vybereme.

Výrobky, které uspěly v testu

Babiččiny tvarohové knedlíky s povidly

Babiččiny tvarohové knedlíky s povidly

Výrobce:
Bidvest Opava, Kralupy n. Vltavou
Koupeno:
Globus

cena za balení: 32,90 Kč/320 g
koupeno: Globus
složení: těsto z tvarohu (26 %) a směsi na bramborové těsto; náplň švestková povidla (20 %)

Běžná cena 103

Co zjistil test

Vysoký obsah ovoce

ztužený rostlinný tuk a dost přídatných látek

Hodnocení

Z degustace: Příjemný vzhled, kulaté strojové knedlíky nažloutlé barvy. Těsto má velmi příjemnou, tvarohovou chuť. Povidla mají dobrou chuť, jsou přiměřeně sladká. Některým porotcům vadila neobvyklá kombinace tvarohového těsta a povidel, která se používají spíš do těsta kynutého. Přesto nejlépe hodnocený vzorek. Známka 1,6.

1,9 Známka testu

Dobroty babičky Kláry Tvarohové knedlíky borůvkové

Dobroty babičky Kláry Tvarohové knedlíky borůvkové

Výrobce:
Bidvest Opava, Kralupy n. Vltavou

cena za balení: 79,90 Kč/400 g
koupeno: Interspar
složení: těsto z tvarohu (26 %) a směsi na bramborové těsto; borůvková náplň (20 %) z borůvek (30 %), borůvkové a bezinkové dřeně, cukru a aditiv

Běžná cena 200

Co zjistil test

Údaje na obale jsou kompletní

Těsto obsahuje mnoho přídatných látek
negativní je i přídavek ztuženého tuku

Hodnocení

Z degustace: Velmi dobrý vzhled. Těsto je přibarvené. V chuti jsou cítit sušené brambory. Náplň se skládá z celých borůvek a zahuštěné šťávy, chutná velmi dobře, výrazně po ovoci. Chuť knedlíku kazí nepovedené mazlavé těsto. Známka 2,4.

2,4 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.