Test Dnes: Sladkosti bez přidaného cukru

18.3.2019

Test Dnes: Sladkosti bez přidaného cukru

Test Dnes: Sladkosti bez přidaného cukru

Kousek hořké čokolády je lepší než „dia“ pamlsek

Bonbony, lízátka, sušenky, dorty, čokolády... Snad každou dobrotu už umějí výrobci udělat i bez řepného cukru. Diabetici i lidé, kteří hubnou, je mlsají bez výčitek a často také bez omezení.

Tak špatné jako na tichomořském ostrově Nauru, kde pětadevadesát procent obyvatel trpí obezitou nebo alespoň nadváhou a třetina populace si už „vykrmila“ cukrovku, to u nás naštěstí není.

Jenže i tak patří Češi k nejotylejším Evropanům, s kily navíc tu bojuje 71 procent mužů a skoro 57 procent žen. A nelichotivá jsou i data Ústavu zdravotnických informací a statistiky, podle nichž se v roce 2016 léčilo 929 945 Čechů s diabetem. Dalších 300 tisíc lidí o své nemoci ani neví.

Většina z nás by tedy měla přizpůsobit zdravotní zátěži jídelníček. Jak ukázal aktuální test MF DNES, neznamená to vyměnit řepný cukr za jiná sladidla a místo tradičních cukrovinek mlsat sladkosti označené „bez přidaného cukru“. Ty totiž někdy mívají víc tuků a sacharidů než sladké dobroty.

Místo jedné sušenky celé balení

Základem je naučit se jinak myslet, vařit a hýbat se. „Prostě dodržovat pravidla zdravé, energeticky vyvážené stravy. Pouze vyměnit sladké za takzvaně ‚nesladké‘ je zásadní chyba,“ radí nutriční terapeutka Vladimíra Havlová z Kliniky diabetologie IKEM v Praze, podle níž jsou všechny výrobky „bez cukru“ spíš marketingové šidítko.

Jistě, výrobci nelžou, když to napíšou na obal, skutečně do těsta či náplní nepřidávají žádnou sacharózu. Jenže velké množství sacharidů z mouky v pochoutkách zůstane a nadstandardní zásobu energie zajistí přidané tuky a často i použitá kalorická sladidla, nejčastěji fruktóza. A tak mají například „tatranky“ značky Diabeta víc energie než sladký originál.

„Jenže diabetici a lidé, kteří potřebují zhubnout, mají dojem, že mohou takové výrobky jíst bez omezení,“ posteskne si nutriční terapeutka a zmíní obvyklou dietetickou chybu – zatímco obyčejných sušenek nebo domácích sladkých koláčů by si pacienti sotva uzobli, těch zdánlivě nesladkých spořádají na posezení a bez výčitek celé balení nebo pekáč. Hladina krevních cukrů, spotřeba inzulinu a hmotnost pak letí nemilosrdně nahoru...

Zrada jménem fruktóza

Cukrovinky bez řepného cukru, které se vyrábějí u nás nebo na Slovensku, bývají obvykle oslazeny ovocným cukrem čili fruktózou.

Zdálo by se, že když sladidlo kopíruje složením cukr z ovoce, musí být přece zdravé. Jenže to je naprosto fatální omyl! „Fruktóza poškozuje játra, jelikož zvyšuje v krvi obsah triglyceridů (hlavní složka živočišných tuků). Protože se v játrech triglyceridy ukládají, orgán se zvětšuje a ztučňuje,“ upozorňuje na nemoc zvanou steatóza lékařka Václava Kunová, která pomáhá obézním pacientům s redukcí hmotnosti.

Fruktóza přitom podněcuje v játrech i tvorbu tuků. „A ty se ukládají mezi orgány v oblasti břicha,“ vysvětluje odbornice na hubnutí, že snaha vyhýbat se cukru může nakonec nadělat víc škody než užitku.

Plné tuků a přídatných látek

Když jde o pojídání cukrátek při diabetické dietě, je Vladimíra Havlová přísná. „Sladkosti nejsou vůbec potřeba. Pokud chce někdo mlsat, ať si dá ovoce,“ myslí si.

Z výrobků, jež testovala MF DNES, by terapeutka po kontrole složení pacientům nedoporučila nejspíš žádný. Kromě fruktózy totiž některé obsahují částečně ztužené tuky, v nichž mohou být rizikové transmastné kyseliny, rostlinné tuky s vysokým podílem nasycených mastných kyselin, konzervanty, stabilizátory či emulgátory. V tomto případě platí víc než jindy, že při nákupu je nutné pečlivě číst etikety.

Paradoxní přitom je, že jsou výrobky bez cukru dražší. Třeba sladké kakaové věnečky stojí zhruba 12 korun, verze s fruktózou přijde víc než na dvojnásobek. A jiný příklad – 100gramové balení Opavia Polomáčených koupíte za 13 korun, stejná hmotnost podobných sušenek Dukan by však stála 81 korun, tedy více než šestinásobek.

Jenže chutě přijdou čas od času na každého – pak je podle nutriční terapeutky lepší sáhnout po dobře vybrané nefalšované sladkosti. „Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má znatelně méně sacharidů. Její chuť je navíc intenzivní, proto jí sníme jen kousek,“ míní Havlová.

Čekanka je plná vlákniny

Doktorka Kunová, která se v ordinaci setkává s obézními, a přesto podvyživenými pacienty, jimž chybí kvalitní bílkoviny či vláknina, by pro ně mezi testovanými pochoutkami pár zajímavých produktů objevila. Zaujaly ji třeba lískooříškové pomazánky – hlavně Proteinella, v níž je 21 procent bílkovin, nebo BIOnuta, která je vyrobena jen z lískových ořechů a extraktu z kořene čekanky. „Obsahuje přes 40 procent vlákniny. Čekankový kořen je bohatý na inulin, který má ve střevech prebiotický efekt,“ líčí.

Lékařka doporučuje při redukční dietě vybírat sladkosti obohacené o proteiny a zároveň slazené vhodnými nízkokalorickými sladidly, hlavně polyoly, jako je xylitol či erythritol. „V řetězcích drogerií jsou k dostání chutné, ale neslazené tyčinky řady Sportness a v obchodech proteinové pudinky,“ dodává.

Čím výrobci sladí

Přírodní kalorická sladidla bílý, hnědý, třtinový a kokosový cukr, všechny druhy sirupů (glukózový, glukózo-fruktózový sirup, fruktózo-glukózový sirup) a sladů, fruktóza, med, melasa Přírodní nekalorická sladidla stévie, sirup z kořene čekanky Náhradní (umělá) sladidla sorbit, sukralóza, sacharin, aspartam apod., acesulfam apod., polyoly (sorbitol, mannitol, xylitol, isomalt, maltitol, laktitol, erythritol)

Výrobky, které uspěly v testu

Čokolády

Co zjistil test

Hodnocení

Diabetici i hubnoucí by se měli vyhýbat čokoládám, které jsou slazeny fruktózou (Frankonia Nougat), pro nemocné cukrovkou není vhodná ani Frankonia Noisette, jíž sice obchodník nabízí jako výrobek „bez přidaného cukru“ – slazena je však hroznovým cukrem a glukózovým sirupem a je kaloricky velmi výživná. Diabetici by si spíš mohli dát dílek slazené hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa Emoti Infini de Noir, která má 20 g sacharidů ve 100 gramech. Vhodná pro obě skupiny je případně také čokoláda s proteiny Choco Pro Body&Fit, a hlavně tyčinka Cavalier Dark Berries, která má vhodné nutriční složení, příznivé sladidlo i velikost.

Oříškové pomazánky

Co zjistil test

Hodnocení

Klasická lískooříšková Nutella je energeticky velmi výživná, tučná a plná cukrů – pro diabetiky i obézní tedy naprosto nevhodná. Mnohem příznivější je složení a výživové hodnoty českého výrobku BIOnuta, která obsahuje pouze oříškovou pastu a čekankový extrakt, a tím pádem také minimum sacharidů, zato vysoký podíl vlákniny. Vhodné pro občasné mlsání je také nízkoenergetický belgický krém Cavalier. I ten má vysoký podíl vlákniny a nízký obsah sacharidů. Hubnoucípacienti by pod dohledem nutričních terapeutů mohli do svého jídelníčku zařadit i pomazánku Proteinella s velkým podílem bílkovin.

Oplatky, sušenky, perníky

Co zjistil test

Hodnocení

Správná odpověď na otázku, jakou oplatku vybrat, by měla znít: žádnou. Sladké oplatky jsou plné sacharidů nejen z přidaných cukrů, ale také z bílé mouky, obsahují nadbytek tuků a jejich energetická hodnota je zbytečně velká. Podobný nutriční profil mají přitom i sušenky označené „bez přidaného cukru“. Sacharidů mívají často jen nepatrně méně (nižší je pouze obsah cukrů), tuků naopak víc a větší bývá i množství kalorií ve 100 gramech. Zcela nevhodné jsou sušenky slazené fruktózou (např. Diabeta polomáčené, kakaové věnečky či oříšková, Dialine Trojhránky, Ela, Dianelle Banana), příležitostně je možné ochutnat španělské sušenky značky Gullón nebo Sójový suk se sladidly.

Další testy z kategorie TestDNES

Test Dnes: Piva stylu IPA

Test Dnes: Piva stylu IPA

Velké rozdíly. Polovina vzorků má k ideálu daleko. India Pale Ale. Tři slova, která nepivařům nic neřeknou, možná je neznají ani mnozí pijáci piva. Styl IPA k nám pronikl teprve nedávno. O to větší boom dnes zažívá.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 11.3.2019

Test Dnes: Online lékárny

Test Dnes: Online lékárny

Léky z internetu máte doma do tří dnů Ještě jste nenašli odvahu nakoupit volně prodejné léky po síti? Nemusíte se bát, všechny testované lékárny obstály.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 24.2.2019

Test Dnes: Ovocné smoothie

Test Dnes: Ovocné smoothie

Koktejly plné cukrů si dávejte spíš za odměnu. Je to ovocná radost, díky níž bychom rádi zhubli a ještě dodali organismu vitaminy. Což o to, smoothie jsou chutná, ale zdraví ani štíhlou linii vám nezajistí.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 17.1.2019

Test Dnes: Prosecco

Test Dnes: Prosecco

Velká marketingová bublina. Lehké, příjemné, nekomplikované. Taková pověst provází prosecco, nejprodávanější šumivé víno na světě, které před pěti lety sesadilo z trůnu šampaňské v množství prodaných lahví.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 7.1.2019

Test Dnes: Pesticidy v jablkách

Test Dnes: Pesticidy v jablkách

S vitaminy si dopřáváme i chemický koktejl. Z českých sadů i ze zahraničí, kupovaná na trhu i v obchodních řetězcích... Laboratoř našla ZBYTKY PESTICIDŮ ve všech testovaných jablkách. Výjimkou byla jen ta z ekologického ... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 17.12.2018

Test Dnes: Hladké mouky na vánočku nebo cukroví

Test Dnes: Hladké mouky na vánočku nebo cukroví

Skvělou vánočku i cukroví upečete z mouky za 8 korun. Na domácí předvánoční pečení se nejvíc hodí klasická bílá mouka za pár korun, ale pečivo z celozrnné mouky bude zdravější.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.12.2018

Reklama
Reklama
Reklama