Test DNES: Šumivá vína

Sekty z moravských a českých vinic: překvapivě kvalitní. Sekty vyrobené moravskými a českými vinaři klasickou metodou z Champagne na vánočním stole ostudu neudělají.

Doba přeje bublinkám, a to nejen laciným perlivým vínům, ale i kvalitnějším sektům. Pomalu, ale jist ě roste v Česku spotřeba šumivých vín a přibývá vinařů, kteří sekty přidávají do svého repertoáru. Vyrábějí je klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi.

A nedělají to vůbec špatně. Prokázal to test, v němž bylo zastoupeno 12 šumivých vín  z České republiky vyrobených tradiční metodou, kterou používají v Champagni. Hodnotila je sedmičlenná porota odborníků.

Nejlépe mezi nimi uspěl jednodruhový sekt z ryzlinku rýnského Chate au Bzenec 2013, který se odkazu - je na dlouhou tradici. V Bzenci totiž tamní vinaři připravili před 140 lety historicky první sekt na Moravě. „Vítězné víno dokázalo vytěžit co nejvíce ze své odrůdy. Má velmi dobrou kyselinu, svěžest, krásnou ovocnost, ale zároveň je i dobře technologicky zpracované,“ uvedl po degustaci předseda poroty Ivo Dvořák. „Určitě se tu projevila i zkušenost výrobce.“ Tím je společnost Bohemia Sekt, největší výrobce šumivých vín v Česku. „Nepřekvapilo mě, že zvítězil Chateau Bzenec, je to dlouhodobě špičkový sekt,“ uvedl další z porotců Michal Šetka.

Překvapením však je, že vítěz testu je nejlevnější ze všech testovaných vzorků. V Globusu jsme za něj zaplatili 208 korun. S bodovým ziskem 89,1 bodu ze 100 možných mu do zlaté medaile, udělované absolutním špičkám, chyběly jen desetinky.

Švih a elegance

Ale i další vína uspěla. „Ochutnávali jsme tu vína, která mají švih, svěžest, eleganci, říznost i mineralitu, takže myslím, že dokážou uspokojit každého milovníka vína včetně těch nejnáročnějších,“ říká Ivo Dvořák.

Polovina vzorků si odnesla z testu stříbrnou medaili, kterou přidělujeme vynikajícím vínům s výrazným charakterem. Není náhoda, že všechny pocházejí od vinařů, kteří se sekty zabývají poměrně dlouho – Vinselekt Michlovský, Volařík, Proqin, Znovín Znojmo nebo Bohemia Sekt.

Návrat k tradici

Po dlouhé nadvládě levných tankových „demíček“ je to příjemná změna k lepšímu a je jen s podivem, že přichází teprve teď. Pro výrobu sektů máme totiž v Česku výborné klimatické podmínky. Pěstují se tu odrůdy vhodné pro šumivá vína a severní vinařská oblast (stejně jako kolébka šumivých vín Champagne) zaručuje vínům svěží kyselinu.

A máme i tradici. „V Rakousku-Uhersku se vždycky dělaly kvalitní sekty z veltlínů nebo vlašáků z Moravy. Mělnické sekty na začátku minulého století vyhrávaly kdeco... Takže nějaká tradice tu určitě je, jenže byla přerušená a dlouho sekty dělala jen Bohemka,“ vysvětluje sommeliérka Klára Kollárová.

Dnes už je to jinak. Každým rokem přichází další vinařství s novým sektem.

„Vidíme to při přípravě průvodce nejlepšími víny České republiky. Před třemi lety jsme měli především sekty od velkých známých firem a jen několika menších vinařství, letos už je těch drobných vinařů, kteří dělají sekty, opravdu hod - ně,“ říká vinařský publicista Michal Šetka.

Ke specialistovi

Výroba sektů je poměrně složitá záležitost, náročná především na technologické zařízení. Ne všichni ho mají, a tak přenechávají celý proces druhotného kvašení na specialistovi, který má potřebné technologie i vhodné sklepy. „Na tom není nic špatného. V Německu a Rakousku je to běžné,“ říká sommeliér Jakub Král.

Na lahvi pak najdete podpis vinaře, který vytvořil základní cuvée, neboli základ pro výrobu šumivého vína. To je pro výsledný sekt to nejdůležitější. „Ze špatného základu dobrý sekt neuděláte. Navíc vinař pak na celý proces dohlíží. On rozhoduje, jak dlouho budou lahve ležet na kalech, kdy dojde na odstřelení a jaká bude dozáž,“ dodává Klára Kollárová.

Proč je drahé?

Technologicky, časově i finančně náročná metoda má na svědomí, že klasické sekty nejsou zrovna levné. Ze tří typů „bublinkových“ vín (perlivé sycené oxidem uhličitým, šumivá vína vyrobená tankovou metodou a vyrobená klasickou metodou) je však jednoznačně nejlepší.

„Vína dělaná klasickou metodou jsou daleko komplexnější, minerálnější, v chuti je cítit větší porce máslových sušenek, perlení je mnohem jemnější a déle vydrží ve sklenici,“ říká Jakub Král.

Na rozdíl od zahraničí Češi vnímají sekty jako něco mimořádného a vhodného jen ke slavnostní příležitosti. „Je to škoda, sekt  je výborné gastronomické víno. Velmi univerzální, svěží, nádherné víno, které doprovodí i velmi složité pokrmy. A to se u nás zatím dost podceňuje,“ míní Michal Šetka.

Nutno říct, že ani prodejci moc oblibu sektů nezvyšují. Hypermarkety nabízejí spíš lacinější sekty, vinotéky především prosecco nebo šampaňské a z kvalitních tuzemských sektů jen minimum. Ani internetové obchody se moc nepřetrhnou. Často na svých stránkách nabízejí něco, co pak nemají na skladě. Přesvědčili jsme se o tom i při nákupu vzorků do testu.

Výrobky, které uspěly v testu

Chateau Bzenec Ryzlink rýnský 2013 Brut

Chateau Bzenec Ryzlink rýnský 2013 Brut

Výrobce:
Chateau Bzenec
Koupeno:
Globus

Jakostní šumivé víno stanovené oblasti, kvašeno v lahvi tradiční metodou.

Obsah alkoholu: 12,5 %
Odrůdy: ryzlink rýnský

Běžná cena 208

Co zjistil test

Hodnocení

Bohaté perlení, svěží přitažlivá vůně čerstvého citrusového ovoce a minerality, chuť je šťavnatá, minerální, s příjemnými tóny lískových ořechů a pikantní kyselinou. Vítěz testu i výhodný nákup.

1,5 Známka testu

Crémant Vinselekt Quatre Cuvée Extra brut

Crémant Vinselekt Quatre Cuvée Extra brut

Výrobce:
Vinselekt Michlovský
Koupeno:
Dios Trading

Jakostní šumivé, klasická metoda.

Obsah alkoholu: 11 %
Odrůdy: ryzlink vlašský, veltlínské zelené, müller thurgau, zweigeltrebe

Běžná cena 258

Co zjistil test

Hodnocení

Velmi jemné perlení, vůně čistá, šťavnatá, s nádechem pinií, limetek a bergamotu, v chuti jsou patrné tóny lískových oříšků a příjemné ovocné kyseliny.

1,6 Známka testu

Sekt Volařík 2013 Brut

Sekt Volařík 2013 Brut

Výrobce:
Ing. Miroslav Volařík
Koupeno:
Dios Trading

Jakostní šumivé víno s. o. Morava, kvašení v lahvi 26 měsíců.

Obsah alkoholu: 12,5 %
Odrůdy: chardonnay, rulandské bílé, sauvignon

Běžná cena 357

Co zjistil test

Hodnocení

Jemné perlení, řízná minerální vůně s nádechem chlebové kůrky, jehličí a pistáciových ořechů. Chuť je svěží, kořenitá, s příjemnou osvěžující kyselinou.

1,6 Známka testu

Proqin Matthias Pinot Chardonnay Brut

Proqin Matthias Pinot Chardonnay Brut

Výrobce:
vinařství Proqin Velké Němčice
Koupeno:
Dios Trading

Šumivé víno vyrobené klasickou metodou kvašením v lahvi.

Obsah alkoholu: 12,5 %
Odrůdy: pinot noir, chardonnay

Běžná cena 357

Co zjistil test

Hodnocení

Příjemný vzhled s jemným perlením, vůně je čistá, svěží, šťavnatá, chuť intenzivní, harmonická, s tóny zralých citrusů a s příjemnou svěží grepovou koncovkou.

1,6 Známka testu

Znovín de Lux Brut

Znovín de Lux Brut

Výrobce:
Znovín Znojmo
Koupeno:
Cellarius

Jakostní šumivé, vyrobeno kvašením v lahvi podle tradiční metod.

Obsah alkoholu: 12,5 %
Odrůdy: rulandské bílé, ryzlink vlašský

Běžná cena 318

Co zjistil test

Hodnocení

Jemné perlení, příjemná svěží citrusová vůně s tóny čerstvých bylinek a zralých datlí. Chuť je pikantní, svěží s velmi dobrou kyselinou a dlouhým, lehce kořenitým závěrem.

1,6 Známka testu

Bohemia Sekt Prestige Brut

Bohemia Sekt Prestige Brut

Výrobce:
Bohemia Sekt
Koupeno:
Globus

Jakostní šumivé, kvašeno v lahvi tradiční metodou.

Obsah alkoholu: 13 %
Odrůdy: neuvedeno

Běžná cena 219

Co zjistil test

Hodnocení

Jemné intenzivní perlení, nazrálá vůně s nádechem heřmánku, chřestu a grepové kůry. Chuť je plnější, harmonická, s jemnými biskvitovými tóny.

1,6 Známka testu

Další testy z kategorie Alkoholické nápoje

Test Dnes: Pšeničná piva

Test Dnes: Pšeničná piva

Pšeničné pivo se skvěle hodí do letních veder. Je lehké, osvěžující, nakyslé, má málo alkoholu... Musíte si ovšem dobře vybrat. Ne všechny pivovary ho totiž dovedou správně uvařit. Ukázal to aktuální test MF DNES, v němž se potkalo dvanáct pšeničných piv z velkých i malých pivovarů.

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Čerstvé chutná skvěle, starší je často zvětralé Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani stejnému pivu v lahvi. Může totiž rychleji zvětrat.

Test DNES: Sudové ležáky

Test DNES: Sudové ležáky

Překvapení testu: Dvě třetiny vzorků předběhly nejznámější českou značku Pilsner Urquell. Nesvědčí to o nízké kvalitě plzeňského, ale o vysoké úrovni českých piv.

Test DNES: Výčepní piva

Test DNES: Výčepní piva

Dvanáct druhů výčepních piv ze sudů testovaly dvě poroty: odborná a laická. U laiků zvítězil Primátor, u expertů piva velkých značek. Běžní konzumenti celkově ocenili piva víc než profesionálové.

Test DNES: Cidery

Test DNES: Cidery

Pozitiva: Ani jeden nechutnal úplně špatně. Většina voněla po jablkách. Negativa: U průmyslových vadila umělá chuť. Některé jsou až moc sladké nebo přesycené bublinkami.

Test pšeničných piv

Test pšeničných piv

Se zvýšeným zájmem o jiné typy piva, než jsme byli zvyklí pít dosud, přichází i pivo pšeničné, Weizenbier nebo také Weissbier, který je velmi populární v Německu. Otestovali jsme pro vás 15 vzorků, z velkých i malých pivovarů, z Česka i Bavorska. „Mám z toho smíšené pocity. Byla tu dobrá piva, horší, ale i hodně špatná. U těch mi vadila nepříjemná ovocná vůně, jakoby po zkažených jablkách, doprovázená i nepříjemnou chutí.“ Oldřich Koza (SPŠ potravinářských technologií v Praze)


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.