Test Dnes: Ležáky v plechovce

Čerstvé chutná skvěle, starší je často zvětralé

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani stejnému pivu v lahvi. Může totiž rychleji zvětrat.

Kdo by se tahal s lahvemi piva, když plechovky jsou lehké a nemusíte je vracet zpátky do obchodu. Navíc se rychleji vychladí, nerozbijete je... Není divu, že se plechovkového piva v poslední době prodává čím dál víc. Ovšem co jeho kvalita? Vyrovná se chuťově tomu lahvovému?

Odpověď zní ano, ale jen když je čerstvé. Chuť piva se výrazně zhorší s postupujícím časem a skladováním při vyšších teplotách. Pivo v plechovkách totiž více ohrožuje kyslík, který podporuje stárnutí, a tím i znehodnocení chuti. Ukázal to test plechovkového piva, který uspořádala MF DNES. Nakoupili jsme do něj 14 vzorků ležáků různých značek a pozvali 14 odborníků, aby je ohodnotili.

Výsledek? Zhruba 40 procent testovaných vzorků bylo zoxidovaných, pivař by řekl zvětralých. Navzdory tomu, že všechny měly do konce záruky ještě hodně daleko.

Jak se do uzavřené nepropustné plechovky dostane kyslík? Už při stáčení piva v pivovaru – v podstatě při zavírání plechovky. „U skleněné lahve je průměr otvoru malý, ale u plechovky je podstatně větší, takže vznikne určitá mezera, kudy se kyslík může dostat dovnitř,“ vysvětluje Pavel Dostálek z Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Podle něj je to největší nevýhoda plechovky, která jinak představuje pro pivo ideální obal: „Světlo nemůže dovnitř, žádné plyny neunikají ven, má lakovaný povrch, takže nedochází ke styku piva s kovem... Bohužel ještě nikdo nevyřešil stáčení plechovek tak, aby se do nich kyslík nedostal.“ A když už tam je, je jen otázka času, kdy pivu začne škodit.

Jak je to pivo staré? Marná otázka

Z toho plyne, že u plechovek je víc než u lahví důležité, aby se dostaly k zákazníkovi v co nejkratší době po stočení a celou dobu byly skladovány v optimálních podmínkách.

Problém je, že zákazník se z obalu nedozví, jak je pivo staré. Stejně jako u všech potravin, i u piva se povinně uvádí datum trvanlivosti, ale datum výroby na obale podle české legislativy být nemusí.

Z 12 testovaných piv jsme je našli u dvou – u Budvaru a Bakaláře – a zřejmě šlo o piva pro export do zemí, kde je datum výroby povinné.

Z data minimální trvanlivosti lze spočítat, kolik času má pivo ještě před sebou, ale nedozvíte se, kolik ho má za sebou, protože nevíte, jak dlouhou dávají pivovary záruku.

Zeptali jsme se na to přímo v pivovarech. Některé dávají šest, jiné devět, a další dokonce 12 měsíců.

Většina testovaných piv přitom nebyla v době degustace starší než dva měsíce (uvádíme u každého vzorku). Jisté je, že oxidace se větší měrou projevila u těch „nejstarších“ vzorků, které si ve skladech nebo obchodech pobyly déle.

Místo jedenáctky desítka

Kromě oxidace měli degustátoři k chuti piv spíš drobnější výhrady, které běžný spotřebitel ani nezaznamená.

Všechny vzorky uspěly i v analýzách ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. S výjimkou jediného – Argus 11 Premium z Lidlu (nese dokonce chráněné zeměpisné označení České pivo) měl nižší extrakt původní mladiny, než má mít „jedenáctka“. Zákazník, který si ho koupil, tak v plechovce dostal místo jedenáctky desítku. Případ řeší potravinářská inspekce. „Výsledek testu nás velmi znepokojil. V rámci vlastní kontroly kvality totiž posíláme pivo pravidelně na laboratorní vyšetření. A všechny výsledky za posledních 12 měsíců byly vyhovující,“ uvedla tisková mluvčí Lidlu Zuzana Holá. „Zákazníkům se velmi omlouváme a ujišťujeme je, že jsme u dodavatele zajistili opatření, aby se podobný výkyv v kvalitě již neopakoval.“

Omlouvá se i Pivovar Nymburk, který pro Lidl jedenáctku pod značkou Argus vyrábí. Nedostatek vysvětluje selháním lidského faktoru. „Obsluha zřejmě při zahájení výroby nedostatečně oddělila ‚protláčku‘ a finální produkt, což má být eliminováno rozborem prvních naplněných plechovek. Tam ale muselo dojít k dalšímu pochybení v podobě opožděného odběru, takže se nepodařilo zachytit několik desítek nevyhovujících plechovek, které zřejmě nakoupila MF DNES pro svůj test.“

Nutno říct, že další vzorek, který jsme zakoupili a nechali znovu analyzovat, už byl v pořádku.

Vytěsní plechovky lahev?

Boom plechovkových piv nelze přehlédnout. Vloni tvořil sice jen devět procent z celkového prodeje podle typu obalů (viz graf), ale oproti předchozímu roku stoupl o 37 %.

Zřejmě je to i generační záležitost. Ostatně je to dobře vidět před víkendem v hypermarketu. Starší lidé nakládají do vozíku basu s lahvemi, mladší „multipack“ plechovek.

„Nástup plechovek je jednoznačně dán zrychleným životním tempem, změnou způsobu života,“ říká Tomáš Maier, který na České zemědělské univerzitě v Praze přednáší ekonomiku pivovarnictví.

„Plechovku hodím do batohu, nemusím se starat o vracení lahví a nemám divný pocit, když ji zmačkám a vyhodím do koše.“

Sám předpokládá, že spotřeba plechovek ještě nějakou dobu poroste, než se trh nasytí a zhruba na 20 procentech zastaví. „Vzpomeňte si na PET lahve, které začaly zhruba před deseti lety na nule a dnes mají 12 procent. Trh už je ale saturovaný a k většímu nárůstu už nedochází. Podobný vývoj podle mě čeká i plechovky.“

Výrobky, které uspěly v testu

Gambrinus Plná 12

Gambrinus Plná 12

Výrobce:
Plzeňský Prazdroj

Složení: voda, ječné slady, chmelové produkty

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

Hodnocení

CO ZJISTIL TEST Z degustace:
Barva slámová, čirá, pěna hustá a trvanlivá. Vyvážené harmonické pivo s dobrou, ale méně výraznou chutí, která nikoho neurazí. Velmi dobrá pitelnost.

Z analýz:
Obsah alkoholu odpovídá deklaraci na obale. Pivo může být označeno jako dvanáctka, extrakt původní mladiny je přesně na hraně mezi jedenáctkou a dvanáctkou.

Výrobce dává na pivo záruku 6 měsíců. V době testu mělo za sebou zhruba 54 dní od výroby.

2,2 Známka testu

Krušovice Královská 12

Krušovice Královská 12

Výrobce:
Heineken ČR

Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmel, chmelové produkty

Běžná cena 19,90

Co zjistil test

Hodnocení

CO ZJISTIL TEST Z degustace:
Zlatá čirá barva, hustá pěna. Pivo má sladkou chuť, jemné chmelové aroma a dobrou pitelnost. Na vůni i chuti je mírně cítit stařina (oxidace).

Z analýz:
Obsah alkoholu odpovídá deklaraci na obale. Pivo může být označeno jako dvanáctka, extrakt původní mladiny přesahuje 12 % hmotnosti.

Výrobce dává na pivo záruku 12 měsíců. V době testu mělo za sebou zhruba 50 dní od výroby.

2,5 Známka testu

Pilsner Urquell

Pilsner Urquell

Výrobce:
Plzeňský Prazdroj

Složení: voda, ječné slady, chmelové produkty

Běžná cena 27,90

Co zjistil test

Hodnocení

CO ZJISTIL TEST Z degustace:
Barva slámová, čirý vzhled, pěna hustá bohatá a trvanlivá. Silnější příjemná hořkost, v chuti lehký náznak diacetylu (připomíná žluklé máslo). Příjemně vyvážené pivo s dobrou pitelností.

Z analýz:
Obsah alkoholu odpovídá deklaraci na obale. Podle extraktu původní mladiny by pivo mohlo být označeno jako jedenáctka.

Výrobce dává na pivo záruku 6 měsíců. V době testu mělo za sebou zhruba 23 dní od výroby.

2,5 Známka testu

Další testy z kategorie Alkoholické nápoje

Test Dnes: Pšeničná piva

Test Dnes: Pšeničná piva

Pšeničné pivo se skvěle hodí do letních veder. Je lehké, osvěžující, nakyslé, má málo alkoholu... Musíte si ovšem dobře vybrat. Ne všechny pivovary ho totiž dovedou správně uvařit. Ukázal to aktuální test MF DNES, v němž se potkalo dvanáct pšeničných piv z velkých i malých pivovarů.

Test DNES: Sudové ležáky

Test DNES: Sudové ležáky

Překvapení testu: Dvě třetiny vzorků předběhly nejznámější českou značku Pilsner Urquell. Nesvědčí to o nízké kvalitě plzeňského, ale o vysoké úrovni českých piv.

Test DNES: Výčepní piva

Test DNES: Výčepní piva

Dvanáct druhů výčepních piv ze sudů testovaly dvě poroty: odborná a laická. U laiků zvítězil Primátor, u expertů piva velkých značek. Běžní konzumenti celkově ocenili piva víc než profesionálové.

Test DNES: Šumivá vína

Test DNES: Šumivá vína

Sekty z moravských a českých vinic: překvapivě kvalitní. Sekty vyrobené moravskými a českými vinaři klasickou metodou z Champagne na vánočním stole ostudu neudělají.

Test DNES: Cidery

Test DNES: Cidery

Pozitiva: Ani jeden nechutnal úplně špatně. Většina voněla po jablkách. Negativa: U průmyslových vadila umělá chuť. Některé jsou až moc sladké nebo přesycené bublinkami.

Test pšeničných piv

Test pšeničných piv

Se zvýšeným zájmem o jiné typy piva, než jsme byli zvyklí pít dosud, přichází i pivo pšeničné, Weizenbier nebo také Weissbier, který je velmi populární v Německu. Otestovali jsme pro vás 15 vzorků, z velkých i malých pivovarů, z Česka i Bavorska. „Mám z toho smíšené pocity. Byla tu dobrá piva, horší, ale i hodně špatná. U těch mi vadila nepříjemná ovocná vůně, jakoby po zkažených jablkách, doprovázená i nepříjemnou chutí.“ Oldřich Koza (SPŠ potravinářských technologií v Praze)


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.