Věrnostní karty, akční letáky a slevové kupóny ve vašem telefonu – vždy a všude O2: Přejděte k nám a ušetřete

Test mražených krémů

Chutnají dobře, ale moc zdravé nejsou. Některé nám ukrojí víc než čtvrtinu z dávky tuků, které bychom měli přijmout za celý den. A často jsou to tuky, které neprospívají srdci a cévám. Prokázal to test čtrnácti vzorků mražených krémů. Naštěstí je nejíme denně.

Chutná smetanově, ale smetana v něm není. Poleva vypadá, křupe i chutná jako čokoláda, čokoláda to ale není. Co je to?

Dnešní nanuk neboli jednoporcový mražený krém. Už dávno se nevyrábí ze smetany nebo mléka, ale z levnějších rostlinných tuků. Ty jsou jak v krému, tak polevě. Nemusí to být pravidlo, ale takových výrobků je většina.

Snažili jsme se do testu, který měl posoudit kvalitu mražených krémů, zahrnout oba typy výrobků – jak ty mléčné, tak ty „rostlinné“ – trh ale rozhodl jinak. Ze 14 vzorků jen čtyři byly tvarohové a jeden smetanový. A ani nepřekvapí, že dopadly lépe než nanuky z rostlinných tuků. Obsadily první místa v pořadí. Chutnaly dobře, obsahovaly méně tuků a vesměs i kvalitnějších.

Chuťově neporazitelné Magnum

Ve smyslovém hodnocení nedopadly testované zmrzliny vůbec špatně, porotcům chutnaly krémy i polevy. Nejlépe si vedlo Magnum Classic, které triumfovalo intenzivní vanilkovou chutí i vynikající čokoládovou polevou.

Vítězem testu se tato nejdražší zmrzlina však nestala, stejně jako před sedmi lety, kdy MF DNES zmrzliny testovala naposled, ji v celkovém hodnocení předběhl tvarohový Kuba. K vítězství mu pomohl i fakt, že je podstatně menší, takže jedna porce nepředstavuje tak velký přísun kalorií. Zatímco Kuba si z doporučené denní dávky tuků „vybere“ jen sedm procent, nanuky ve větších baleních, jako jsou Magnum, Maxx Vanilla, Anita Torta nebo Imperium Klasik, až čtvrtinu.

Kalorická bomba

Že zmrzliny přinášejí kromě příjemného osvěžení i velkou nálož kalorií, není žádné překvapení. Nejde však jen o množství tuku, ale i o jeho kvalitu.

Test ukázal, že i ve složení mastných kyselin jsou mezi jednotlivými vzorky velké rozdíly. Lépe si v hodnocení kvality tuku vedly mražené krémy tvarohové, které neobsahují přídavek rostlinných tuků.

K výrobě se většinou používají tuky méně zdravé (kokosový, palmový), které obsahují vysoké množství nasycených mastných kyselin. Důvodem je především jejich nižší cena a dobré technologické vlastnosti.

I tady dopadly v porovnání hůře větší zmrzliny – jedna porce krému Magnum Classic, Anita Torta nebo Imperium Klasik odkrojí z množství nasycených mastných kyselin, které bychom měli přijmout za celý den, celé dvě třetiny.

„Potvrdilo se, že z výživového hlediska jsou mléčné a smetanové zmrzliny jednoznačně vhodnější než ty s rostlinným tukem,“ říká Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko- technologické v Praze, která se na testu podílela. „I těch bychom však měli konzumovat pouze přiměřené množství. Pokrokem určitě je, že obsah trans mastných kyselin je naprosto zanedbatelný.“

Poleva: kakaová, nebo čokoládová?

Na první pohled jsou k nerozeznání, přesto je mezi nimi podstatný rozdíl.

Čokoládová poleva: musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, nejméně 31 % kakaového másla a nejméně 25 % tukuprosté kakaové sušiny.

Kakaová poleva: není z čokolády, ale ze směsi rostlinných tuků a kakaového prášku. Stačí, když je ho pět procent.

Mražený krém je vlastně jen jiný název pro zmrzlinu. Z legislativního hlediska není mezi nimi rozdíl.

Smetanový: Vyrábí se našleháním a zmrazením směsi smetany, cukru, stabilizátorů a dalších přísad (podle příchutě). Nesmí obsahovat záměrně přidané jiné než mléčné bílkoviny a mléčný tuk. Čili jakákoliv přítomnost rostlinného tuku je nepřípustná.

Mléčný: Podmínky jsou stejné jako u smetanového – tedy žádný rostlinný tuk. Mléčné zmrzliny se mohou nazývat názvem mléčného výrobku, z něhož jsou vyrobeny, tedy tvarohová nebo jogurtová.

S rostlinným tukem: Mléčný tuk je nahrazen levnějším rostlinným. V současnosti na trhu převažují.

Vodový: Je to zmrzlina bez tuku, připravená jen z vody a cukru. Pro obsah ovoce není určen žádný minimální limit, takže vodové zmrzliny jsou většinou jen aromatizované a obarvené.

Ovocný: Základem je také voda, ale musí obsahovat minimálně 15 procent ovocné složky.

Sorbet: Našlehaná ovocná směs s podílem ovocné složky minimálně 25 procent.

Poleva z čokolády?

Že má poleva hnědou barvu a chutná podobně jako čokoláda, neznamená, že z ní skutečně je. Pravou čokoládovou polevou byly potaženy jen tři vzorky – Magnum, Maxx Vanilla a Anita Torta, zbylé jsou vyrobeny opět z rostlinných tuků (jiných než kakaového másla), do nichž je přimícháno malé množství kakaového prášku.

Z legislativního hlediska jsou ale v pořádku, protože jsou správně označeny.

To se nedá říct o dvou dalších krémech – Herkules Classic a Frostík Vanilka. Výrobci je šalamounsky označili „v mléčné“ (Herkules), respektive „v hořkomléčné“ (Frostík) polevě. Nic takového ale česká legislativa nezná, může to být tedy cokoliv.

Názvy sice přímo neříkají, že jde o čokoládovou polevu, ale evokují mléčnou a hořkomléčnou čokoládu. Jenže s tou nemají nic společného, prokázaly to i analýzy.

 

Výrobky, které uspěly v testu

Prima Kuba tradiční tvarohový krém

Prima Kuba tradiční tvarohový krém

Výrobce:
Bidvest Opava
Koupeno:
Tesco

mražený tvarohový krém v kakaové polevě
Cena za 100 g: 21,80 Kč
Obsah tuku:10,7 g/100 g
Obsah tuku v jedné porci 5,2 g

Běžná cena 10,90

Co zjistil test

nejnižší obsah tuku
obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin
Krém má dobrou texturu i chuť

Hodnocení

Z analýz: Má nejnižší obsah tuku ze všech testovaných vzorků. Jeho složení je navíc z výživového hlediska nejpříznivější, obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin.

Z degustace: Se známkou 1,4 patřil Kuba ve smyslovém hodnocení k nejlepším. Krém má dobrou texturu i chuť. Tvarohová chuť je intenzivní, středně sladká. Poleva je vynikající.

1,4 Známka testu

Ballino Smíšek tvarohový krém

Ballino Smíšek tvarohový krém

Koupeno:
Lidl

mražený tvarohový krém v kakaové polevě
Cena za 100 g: 13,80 Kč
Obsah tuku: 12,7 g/100 g
Obsah tuku v jedné porci 6,2 g

Běžná cena 6,90

Co zjistil test

nízký obsah tuku
krém je velmi chutný

Hodnocení

Z analýz: Zmrzlina má nízký obsah tuku, v polevě se ho nachází dvakrát více než v krému. Z výživového hlediska patří tuk k těm kvalitnějším.

Z degustace: Krém je velmi chutný, má skvělou texturu, v hodnocení patřil mezi nejlepší. Tvarohová, sladká chuť je středně intenzivní. Poleva je vynikající. Známka za smyslové hodnocení 1,4.

1,8 Známka testu

Prima Mrož tvaroh se smetanou

Prima Mrož tvaroh se smetanou

Výrobce:
Bidvest Opava
Koupeno:
Kaufland

mražený smetanový krém tvarohový v kakaové polevě
Cena za 100 g: 28,70 Kč
Obsah tuku: 14,8 g/100 g
Obsah tuku v jedné porci 6,9 g

Běžná cena 12,90

Co zjistil test

Zmrzlina patří k méně tučným
Chuťově mezi nejlepšími

Hodnocení

Z analýz: Zmrzlina patří k méně tučným, tuk se svým složením řadí mezi kvalitnější.

Z degustace: Chuťově mezi nejlepšími. Krém má velmi příjemnou chuť a vynikající texturu. Intenzita sladké chuti dosti silná, smetanová a tvarohová chuť středně silná. Poleva vynikající. Známka za smyslové hodnocení 1,4.

1,8 Známka testu

Míša

Míša

Výrobce:
Tipafrost ČR
Koupeno:
Kaufland

mražený tvarohový krém s kakaovou polevou
Cena za 100 g: 27,10 Kč
Obsah tuku: 15,7 g/100 g
Obsah tuku v jedné porci 7,9 g

Běžná cena 14,90

Co zjistil test

Chuťově je krém velmi dobrý

Z tvarohových zmrzlin nejtučnější

Hodnocení

Z analýz: Z tvarohových zmrzlin nejtučnější. Z výživového hlediska patří obsažený tuk k průměrně kvalitním.

Z degustace: Chuťově je krém velmi dobrý, textura je jen průměrná. Jogurtová chuť je silná, tvarohová slabá. Sladká a smetanová chuť středně silná. Kakaová poleva je velice dobrá. Známka za smyslové hodnocení 1,7.

2 Známka testu

Magnum Classic

Magnum Classic

Výrobce:
Unilever
Koupeno:
Kaufland

mražený krém s rostlinným tukem vanilkový v mléčné čokoládě
Cena za 100 g: 29,90 Kč
Obsah tuku: 29,9
Obsah tuku v jedné porci 16,7 g

Běžná cena 35,90

Co zjistil test

Chuťový vítěz

Vysoký obsah tuku

Hodnocení

Z analýz: Vysoký obsah tuku. Porce je navíc dost velká, takže si s ní vyčerpáme 24 procent tuku, který bychom měli přijmout za celý den.

Z degustace: Chuťový vítěz. Krém má vynikající chuť i texturu. Vanilková je dost silná, sladká středně silná. Čokoládová poleva výborná. Známka za smyslové hodnocení 1,3.

2 Známka testu

Euroice Olympia Tvarohová

Euroice Olympia Tvarohová

Výrobce:
Euroice ČR
Koupeno:
Kaufland

mražený krém tvarohový v kakaové polevě
Cena za 100 g: 13,20 Kč
Obsah tuku: 12,3 g/100 g
Obsah tuku v jedné porci 6,3 g

Běžná cena 7,90

Co zjistil test

Patří k nejméně tučným zmrzlinám
tuk se složením řadí mezi nejkvalitnější

Poleva hodnocena jako nejhorší

Hodnocení

Z analýz: Patří k nejméně tučným zmrzlinám (zejména díky tvarohovému krému), tuk se svým složením řadí mezi nejkvalitnější.

Z degustace: Chuť krému i jeho textura jsou velmi dobré. Výrazná tvarohová chuť, ale mírně nakyslá. Smetanová a sladká chuť jsou slabé. Poleva je dobrá, ale nevýrazná, hodnocena jako nejhorší. Známka za smyslové hodnocení 2,3.

2,2 Známka testu

Prima Pegas Vanilka

Prima Pegas Vanilka

Výrobce:
Bidvest Opava
Koupeno:
Globus

mražený vanilkový krém s rostlinným tukem v kakaové polevě
Cena za 100 g: 12,90 Kč
Obsah tuku: 17,9 g/100 g
Obsah tuku v jedné porci 13 g

Běžná cena 12,90

Co zjistil test

Chuť i textura krému jsou velice dobré

Poleva nejtučnější ze všech testovaných vzorků
obsahuje hodně nasycených mastných kyselin

Hodnocení

Z analýz: Poleva nejtučnější ze všech testovaných vzorků. Tuk není příliš vhodný, obsahuje hodně nasycených mastných kyselin.

Z degustace: Smyslově velmi dobře hodnocená zmrzlina. Chuť i textura krému jsou velice dobré. Sladká, smetanová a vanilková chuť jsou středně silné. Poleva chutná velmi dobře. Známka za smyslové hodnocení 1,6.

2,3 Známka testu

Euroice Herkules Classic

Euroice Herkules Classic

Výrobce:
Euroice ČR
Koupeno:
Kaufland

mražený krém s rostlinným tukem vanilkový v mléčné polevě
Cena za 100 g: 10,80 Kč
Obsah tuku: 14 g/100 g
Obsah tuku v jedné porci 9,1 g

Běžná cena 12,90

Co zjistil test

Krém i poleva chutnají příjemně

V názvu je chybně uvedena mléčná poleva, což není legislativou definovaný pojem.

Hodnocení

Z analýz: Průměrně tučná zmrzlina. V názvu je chybně uvedena mléčná poleva, což není legislativou definovaný pojem.

Z degustace: Krém i poleva chutnají příjemně, textura dobrá. Chuť vanilky slabá, smetany střední. Známka za smyslové hodnocení 2.

2,3 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.

Reklama

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.