Test pšeničných piv

Se zvýšeným zájmem o jiné typy piva, než jsme byli zvyklí pít dosud, přichází i pivo pšeničné, Weizenbier nebo také Weissbier, který je velmi populární v Německu. Otestovali jsme pro vás 15 vzorků, z velkých i malých pivovarů, z Česka i Bavorska.

„Mám z toho smíšené pocity. Byla tu dobrá piva, horší, ale i hodně špatná. U těch mi vadila nepříjemná ovocná vůně, jakoby po zkažených jablkách, doprovázená i nepříjemnou chutí.“ Oldřich Koza (SPŠ potravinářských technologií v Praze)

Hořká chuť, slabý říz, řídká pěna...

Ve středověku byly české země proslulé bílým pšeničným pivem, později ho zcela vytěsnil plzeňský ležák z ječného sladu. V posledních letech se pšenice opět vrací. Její chuti jsme ale ještě moc nepřivykli, vždyť víc než polovina lidí, jak vyplývá z ankety serveru Akčníceny. cz, ho ještě vůbec nezkusila.

Jak by tedy mělo pšeničné pivo chutnat? Především úplně jinak než klasický ležák, na který jsme zvyklí. Není tak hořké, ale spíš lehce nakyslé. Je také světlejší, má bohatou pěnu a silný říz. A je zakalené, protože obsahuje zbytky pivních kvasnic.

„Je to úplně jiný typ piva. My jsme v Česku zvyklí na spodně kvašená piva, ale pšeničné patří do skupiny svrchně kvašených piv. To znamená, že kvasí při vyšší teplotě, a má proto úplně jiné charakteristiky. Jsou v něm rozeznatelné ovocné tóny, hlavně banánové aroma, někdy i hřebíček, je tam i mírná kyselost, která u ležáku není, a velmi vysoký říz,“ říká Pavel Dostálek z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Abychom vyzkoušeli, zda této charakteristice odpovídají pšeničná piva, která nabízejí v lahvi tuzemské obchody, koupili jsme 15 různých vzorků a předložili je 19členné porotě k hodnocení.

Zařadili jsme mezi ně jak pasterovaná piva z velkých pivovarů, tak nepasterovaná z minipivovarů a přidali i několik pšeničných piv z Bavorska.

Výsledek?

Není špatný, ale čekali jsme ho lepší. „Rozpětí bylo velmi široké. Asi dvě piva chutnala velmi dobře, zbytek byl průměrný, ale žádné pivo nebylo vyloženě špatné,“ řekl po testu Pavel Dostálek. „Rozdíly byly v aromatu, v plnosti i barvě. Některé vzorky měly příchuť či vůni, která by u pšeničných být neměla.“

Příliš hořkosti, slabý říz

Výhrady směřovaly především k přílišné hořkosti, která je typická pro ležák, ne však pro pšeničné. Některá piva postrádala výrazný říz, charakteristický pro svrchně kvašená piva. Předmětem kritiky byla i řídká, rychle opadající pěna.

Vítězem testu se mezi pasterovanými pivy z průmyslových pivovarů stal Velen z Černé Hory, dobře dopadly i Krušovice. Mezi nepasterovanými zvítězil Weizen z pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, velmi dobré bylo i Vimperské pšeničné. A co je potěšující – česká piva se rozhodně nenechala zahanbit bavorskými, která mají mnohem delší tradici.

Letmý pohled na výsledky napovídá, že lépe z testu vyšla piva z větších pivovarů, ale nechceme se pouštět do srovnání „velkých“ a „malých“ piv, na to jsme měli v testu příliš málo vzorků z minipivovarů. Analýzy

Nepasterované pivo jen v lednici

„U pšeničných piv se při degustaci objevují vždy větší rozdíly než u ležáků. Jsou dané hlavně stářím, pšeničná piva stárnou rychleji, takže čerstvá mají výhodu oproti starším, která mohou být poznamenána různými cizími chutěmi a vůněmi, jež pivo poškozují,“ vysvětluje Pavel Čejka z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, který se zúčastnil hodnocení.

Poškodit pivo, zejména to, které neprošlo pasterizací, může i vyšší teplota skladování. Zatímco u pasterovaných piv se pokyn ke skladování omezuje na neurčitý „chlad a temno“, u nepasterovaných piv stojí na lahvi většinou konkrétní teplota – do 8 až 10 stupňů Celsia.

„Každé pivo je samozřejmě dobré uchovávat v chladu, ale u nepasterovaného je nízká teplota nutnost. Pokud jsou v pivu živé buňky, nesmí být vystaveno vyšším teplotám, protože by dál prokvášelo,“ vysvětluje profesor Dostálek.

Na špatné skladování zřejmě doplatilo jinak oceňované pivo Matuška. Mělo výraznou kvasničnou chuť a získalo od degustátorů špatné hodnocení. I sám jeho výrobce mu v anonymním hodnocení dal známku 4,5. „Mrzí mě, že si takhle špatné pivo mohl kdokoliv koupit,“ řekl po degustaci a odhalení vzorků Martin Matuška. Druhý den dodal poté, co prověřil podmínky u prodejce: „ Hodnocené pivo bylo bohužel týden skladováno mimo lednici. Tím pádem došlo k odumírání kvasinek a ke zhoršení vůně a chuti piva. S majitelem obchodu jsme už zjednali nápravu.“

Pro spotřebitele z toho plyne rada: pokud si kupujete nepasterované pivo v pivotéce, ověřte si, zda je uchováváno v lednici. A nezapomeňte zkontrolovat i datum spotřeby – u piva Permon nebylo vůbec uvedeno.

Výrobky, které uspěly v testu

Kocour Weizen

Kocour Weizen

Výrobce:
Kocour Varnsdorf
Koupeno:
Base Camp Gallery Praha

pivo pšeničné světlé, svrchně kvašené
do konce trvanlivosti: 39 dní
kategorie: Nepasterovaná pšeničná piva z malých pivovarů

Běžná cena 43

Co zjistil test

dobře pitelné pivo s velmi příjemnou vůní
intenzivní vůně
dobrý říz
velmi dobré údaje na etiketě

Hodnocení

Deklarovaný obs. alkoholu 4,7 % obj.
zjištěný obsah alkoholu 5,6 % obj.
extrakt původní mladiny 13,1 %

Z degustace: Vyrovnané, dobře pitelné pivo s velmi příjemnou vůní a plnou, lehce natrpklou chutí, s mírně vyšší hořkostí. Světlá barva, intenzivní vůně (banán i hřebíček), dobrý říz, příjemná sladkost i kyselost. Skutečný obsah alkoholu je vyšší než deklarovaný. Velmi dobré údaje na etiketě.

1,8 Známka testu

Černá Hora Velen Pšeničné pivo

Černá Hora Velen Pšeničné pivo

Výrobce:
Černá Hora
Koupeno:
Kaufland

pivo světlý ležák, pšeničný, svrchně kvašený, nefiltrovaný
do konce trvanlivosti: 146 dní
kategorie: Nepasterovaná pšeničná piva z průmyslových pivovarů

Běžná cena 16,90

Co zjistil test

osvěžující pivo s typickou vůní a chutí
příjemná vůně s banánovými tóny

Hodnocení

Deklarovaný obsah alkoholu 4,8 % obj.
zjištěný obsah alkoholu 4,5 % obj.
extrakt původní mladiny 11,6 %

Z degustace: Vynikající, vyvážené, středně plné, osvěžující pivo s typickou vůní a chutí. Tmavší, až „ležáková“ barva, mírný zákal, hustá pěna, příjemná vůně s banánovými tóny, správný říz, střední plnost.

1,9 Známka testu

Schöfferhofer Hefeweizen

Schöfferhofer Hefeweizen

Výrobce:
Schöff. Frankfurt am Main
Koupeno:
Pivovarský klub Karlín

do konce trvanlivosti: 30 dní
kategorie: Nepasterovaná pšeničná piva z průmyslových pivovarů

Běžná cena 75

Co zjistil test

příjemná banánová vůně
správný říz

lehký zákal

Hodnocení

Deklarovaný obsah alkoholu 5 % obj.
zjištěný obsah alkoholu 4,7 % obj.
extrakt původní mladiny 11,2 %

Z degustace: Velmi příjemné, středně plné pivo s vyšší, lehce ulpívající hořkostí. Sytě žlutá barva, lehký zákal, hustá pěna, která ale rychle opadává, příjemná banánová vůně, správný říz, příjemná kyselost.

2,1 Známka testu

ŠP 12° Vimperské pšeničné

ŠP 12° Vimperské pšeničné

Výrobce:
Šumavský p. Vimperk
Koupeno:
Galerie piva Praha

nefiltrované a nepasterizované pivo
do konce trvanlivosti: 22 dní
kategorie: Nepasterovaná pšeničná piva z malých pivovarů

Běžná cena 40

Co zjistil test

výborné pšeničné pivo
velmi kvalitní pěna
příjemná vůně

silnější zákal

Hodnocení

Deklarovaný obsah alkoholu 5,4 % obj.
zjištěný obsah alkoholu 4,8 % obj.
extrakt původní mladiny 12,2 %

Z degustace: Výborné pšeničné pivo, osvěžující, vyvážené, ale méně výrazné. Světle žlutá barva, silnější zákal, velmi kvalitní pěna, příjemná vůně (je v ní banán i hřebíček), plnost střední, příjemná kyselost. Skutečný obsah alkoholu je nižší než deklarovaný.

2,2 Známka testu

Krušovice Pšeničné

Krušovice Pšeničné

Výrobce:
Heineken ČR
Koupeno:
Kaufland

pivo ležák světlý, svrchně kvašený, pšeničný, nefiltrovaný
do konce trvanlivosti: 140 dní
kategorie: Nepasterovaná pšeničná piva z průmyslových pivovarů

Běžná cena 9,90

Co zjistil test

příjemná vůně po banánu i po hřebíčku
dobrá sladkost i kyselost

lehký zákal

Hodnocení

Deklarovaný obsah alkoholu 4,3 % obj.
zjištěný obsah alkoholu 4,7 % obj.
extrakt původní mladiny 11,2 %

Z degustace: Velmi dobré, středně plné osvěžující pivo s vyváženou vůní a chutí. Světlejší barva, lehký zákal, hustá pěna, příjemná vůně po banánu i po hřebíčku, správný říz, dobrá sladkost i kyselost.

2,2 Známka testu

Maisel’s Weisse Original

Maisel’s Weisse Original

Výrobce:
Maisel Bayreuth
Koupeno:
Pivovarský klub Karlín

kvasnicové pšeničné pivo svrchně kvašené
do konce trvanlivosti: 327 dní
kategorie: Nepasterovaná pšeničná piva z průmyslových pivovarů

Běžná cena 75

Co zjistil test

vůně příjemná

pivo s lehce připálenou chutí

Hodnocení

Deklarovaný obsah alkoholu 5,2 % obj.
zjištěný obsah alkoholu 5 % obj.
extrakt původní mladiny 11,8 %

Z degustace: Dobré, ale nepříliš osvěžující pivo s lehce připálenou chutí (zřejmě z karamelového sladu) a s netypickou tmavou barvou. Pěna hustá a drží, vůně příjemná, banánová s tóny po hřebíčku, říz odpovídající, dobrá sladkost i kyselost, plnost střední.

2,4 Známka testu

Další testy z kategorie Alkoholické nápoje

Test Dnes: Pšeničná piva

Test Dnes: Pšeničná piva

Pšeničné pivo se skvěle hodí do letních veder. Je lehké, osvěžující, nakyslé, má málo alkoholu... Musíte si ovšem dobře vybrat. Ne všechny pivovary ho totiž dovedou správně uvařit. Ukázal to aktuální test MF DNES, v němž se potkalo dvanáct pšeničných piv z velkých i malých pivovarů.

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Čerstvé chutná skvěle, starší je často zvětralé Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani stejnému pivu v lahvi. Může totiž rychleji zvětrat.

Test DNES: Sudové ležáky

Test DNES: Sudové ležáky

Překvapení testu: Dvě třetiny vzorků předběhly nejznámější českou značku Pilsner Urquell. Nesvědčí to o nízké kvalitě plzeňského, ale o vysoké úrovni českých piv.

Test DNES: Výčepní piva

Test DNES: Výčepní piva

Dvanáct druhů výčepních piv ze sudů testovaly dvě poroty: odborná a laická. U laiků zvítězil Primátor, u expertů piva velkých značek. Běžní konzumenti celkově ocenili piva víc než profesionálové.

Test DNES: Šumivá vína

Test DNES: Šumivá vína

Sekty z moravských a českých vinic: překvapivě kvalitní. Sekty vyrobené moravskými a českými vinaři klasickou metodou z Champagne na vánočním stole ostudu neudělají.

Test DNES: Cidery

Test DNES: Cidery

Pozitiva: Ani jeden nechutnal úplně špatně. Většina voněla po jablkách. Negativa: U průmyslových vadila umělá chuť. Některé jsou až moc sladké nebo přesycené bublinkami.

Reklama

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.