Imunita
Slovíčko „IMUNITA“ na nás aktuálně pomrkává téměř z každého rohu, článku či televizní reportáže. Co ale ta imunita vlastně je? Jedná se o biologickou funkci organismu bránit se proti patogenům a nebezpečným vlivům z okolního prostředí. Je to takový náš neviditelný osobní bodyguard.
Posílení imunity
Vyhrnout si pomyslné rukávy a pustit se do boje můžeme i my. Posílit imunitu lze mnoha způsoby, a to nejen návštěvou lékárny a nákupem pastelově zbarvených tabletek. Už naše babičky a prababičky se snažily udělat něco pro zdraví svoje a svých blízkých, a to bez chemikálií. Které potraviny je vhodné vložit do našeho nákupního košíku?
-
Cibule a česnek
Cibuli i česnek lze označit jako přírodní antibiotikum, a to pro vysoký obsah alicinu, který má antioxidační, antibakteriální a antivirové schopnosti. Nejvíce prospěšných látek svému tělu dodáme v případě netepelné úpravy. Ideální je potřít si česnekem topinku nebo si udělat zeleninový salát s poctivou dávkou čerstvé cibule. Především v chladnějších měsících se hodí uvařit si česnečku nebo tradiční francouzskou cibulačku. Každý kuchař a kuchařka navíc moc dobře ví, že cibule je v naší kuchyni téměř nepostradatelná.
-
Kuřecí polévka
Poctivý kuřecí vývar s kořenovou zeleninou patří mezi malé zázraky. Lahodná hutná zlatavá tekutina je plná vitamínů, minerálů, aminokyselin a podporuje trvání. Navíc, v sychravém a studeném počasí zahřeje na těle i na duši. Horkou kuřecí polévku servírují nejen milující maminky svým nemocným dítkům, ale po stejném léku sahají i filmoví a seriáloví hrdinové.
-
Zázvor
Všelék, i takovému označení se pyšní zázvor. A není divu. Zázvor je ideální jako prevence proti rýmě či chřipce, pomáhá uklidnit žaludek, ulevuje při migréně, a dokonce dokáže podpořit lidské tělo v boji s rakovinou. Tento malý zázrak obsahuje vitamíny A, B1, B2, C a E, minerální látky jako jsou hořčík, sodík, vápník, železo, draslík či fosfor a esenciální oleje. Nejčastěji se konzumuje ve formě čaje s medem. Připravit si ale můžeme i zázvorou limonádu, sušenky nebo ho použít při přípravě polévek a mas.
-
Mandle
Chystáte se sledovat televizi a připravíte si mísu popcornu nebo slaných chipsů? Dáte-li přednost sáčku mandlí, tělo vám za vaši volbu poděkuje. Mandle obsahují mangan, hořčík a vitamín E, který je důležitým antioxidantem v těle. Vitamín E pracuje s volnými radikály a brání tak šíření infekce v těle. Najít ho můžeme především ve slupce mandlí. Vzhledem k tomu, že mandle neobsahují téměř žádné cukry, jsou i dobrým kamarádem při hubnutí.
-
Borůvky
Velmi prospěšné antioxidanty obsahují i borůvky, které chutnají dětem i dospělým. Tyto modro-fialové korálky jsou navíc zdrojem vitamínu C, pomáhají při zažívacích potížích a umí zklidnit nervy, což je bezesporu velkým bonusem. Konzumovat je můžeme jen tak nebo v podobě koktejlu, osvěžujícího smoothie, v kynutých knedlících, koláčích atd.
-
Zelí
Připravit na zimu hrnec plný výborného kysaného zelí patřilo k neodmyslitelnému úkolu všech hospodyněk. Tento výborný pokrm slouží k detoxikaci těla a obsahuje velké množství enzymů, probiotik, vitamínů a minerálů. Zelí je nedocenitelným pomocníkem při problémech s trávením, usnadňuje vykašlávání, působí močopudně a antibakteriálně a v neposlední řadě utlumuje chuť na sladké.
-
Červená řepa
Přimět děti sníst červenou řepu, není vůbec snadné. Dokonce ani u dospělých nepatří k nejoblíbenějším. Tato často opomíjená zeleněna je ale opravdu extrémně zdravá. Vitamíny B a C, karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselina listová a antioxidanty betain a betacyanin se skrývají v tomto malém, v zemi zakopaném, pokladu.