Vaše poloha:
Přichází jaro (20.3.): Pojďme přivítat jaro u nás v kuchyni
(Foto: canva.com)
Přichází jaro (20.3.): Pojďme přivítat jaro u nás v kuchyni
(Foto: canva.com)

18.03.2021

Přichází jaro (20.3.): Pojďme přivítat jaro u nás v kuchyni

Po dlouhé zimě se o slovo opět hlásí jaro a s ním i neodmyslitelná změna jídelníčku. V zimě máme obvykle chuť na mastnější, masitější a těžší pokrmy, které pořádně zasytí i zahřejí žaludky. Se změnou ročního období ovšem přichází touha po lehčích, zdravějších a pestřejších pokrmech.

 

Jaro přichází

 

Již za pár dnů tu máme jaro. Začátek astronomického jara tento rok připadá na sobotu 20. března. I když nám počasí moc nepřeje, teploty klesají pod bod mrazu a z nebe občas padá sníh, neznamená to, že v našich kuchyních nemůžeme toto nádherné roční období přivítat s otevřenou náručí.

 

Jaro v kuchyni

 

Abychom se na příjemnou změnu náležitě naladili, je dobré zapracovat na atmosféře v kuchyni a jídelně. Pro tento akt nemusíme hned běžet do kuchyňského studia, stačit nám totiž bude pár minut času a drobností v podobě pestrobarevného ubrusu na jídelním stole, vázy plné jarních květin, bylinek v květináči na kuchyňské lince a zástěry či chňapek s jarním motivem.

 

Jarní recepty

 

Po kapřících a řízcích s bramborovým salátem, bramboračkách, smetanových omáčkách a jiných těžkých a tučných jídlech přichází osvěžení a odlehčení. V rámci jarních receptů využijeme především čerstvou zeleninu plnou barev, chutí, vůní a energie. Určitě je dobré využít sezónní potraviny, které dodají našemu tělu to, co potřebujeme a ještě ušetříme.

 

Chřestový krém

 

Každé správné menu se neobejde bez polévky. V případě jarního oběda nebo večeře je naprosto ideální chřestový krém, který nejen výborně chutná, ale je i plný vitamínů.

 

  • chřest
  • cibule
  • máslo
  • hladká mouka
  • vývar
  • smetana
  • sůl, pepř, muškátový květ na dochucení

 

Nejprve si v hrnci rozpustíme kousek másla a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku a uděláme tak světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem. Jakmile začne vývar vřít, vhodíme do něj nakrájený chřest (chřest očistíme, oloupeme a odkrojíme hlavičky) a vaříme asi 20 minut. Poté polévku rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem, zjemníme smetanou a vložíme odkrájené a spařené hlavičky chřestu.

TIP: Pro zpestření chutí na pánvičce nasucho opražte pistácie a polévku jimi dozdobte.

 

Šťouchané brambory s pestem z medvědího česneku

 

Ať už připravujete kuřecí steak, jehněčí, čerstvou rybku či smažený sýr, je velmi důležité, jakou zvolíte přílohu. Šťouchané brambory s pestem z medvědího česneku zaujmou nejen chutí a vůní, ale i svěží jarní barvičkou.

 

  • nové brambory
  • máslo
  • pesto z medvědího česneku (rozmixované lístky medvědího česneku, olej a sůl)
  • sůl

 

Nové brambory lehce očistíme, uvaříme do měkka a pomocí šťouchadla rozmačkáme. Přidáme kousek másla, pesto z medvědího česneku a zamícháme. V případě potřeby lehce dochutíme solí.

 

Cuketové rizoto

 

Lehoučké jako pírko, a přitom chutné a velmi zdravé. Cuketové rizoto bude vláčné a šťavnaté, a to bez kapky smetany.

 

  • cuketa
  • rýže
  • cibule
  • olivový olej
  • vývar
  • bílé víno
  • sůl

 

Na pánvičce rozpálíme trochu olivového oleje, na kterém opečeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži a cuketu nastrouhanou na hrubé straně struhadla. Vše zakápneme bílým vínem a chvíli podusíme. Do pánve přilijeme vývar a vaříme do měkka. Až je rýže hotová a téměř všechna tekutina vyvařená, přichází na řadu máslo, které do rizota zamícháme. Dochutíme solí.

 

Jarní salátek s pampeliškou a ředkvičkami jako pro princeznu

 

Jarní tabule se neobejde bez opravdu svěžího salátu. V případě salátku s pampeliškou a ředkvičkami do vaší kuchyně a jídelny jaro doslova vtrhne.

 

  • listy pampelišky
  • polníček
  • rukola
  • ředkvičky
  • rostlinný olej
  • citronová šťáva
  • balzamikový ocet
  • šalotka
  • sůl
  • pepř

 

Jako první si připravte dresink. Do misky nasypte opravdu na malé kousíčky nakrájenou šalotku, citronovou šťávu, balzamikový ocet, olej, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vidličkou nebo malou metličkou.

 

Všechny ingredience na salát (listy pampelišky, rukolu, polníček a ředkvičky) řádně omyjte, ředkvičky navíc nakrájejte na kolečka a vše důkladně, ale s lehkostí promíchejte. Salát naservírujte na talíře a zalijte dresinkem. Podávejte s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.

 

TIP: Přidat můžete i mozzarellu, kterou pouze natrháte na menší kousky a zamícháte do salátu.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na chai latté: Zkuste si připravit kořeněnou lahůdku doma

Chai latté, voňavý a hřejivý nápoj, který pochází z Indie, je ideální pro chladnější dny. Spojuje sílu černého čaje s bohatstvím koření jako skořice, hřebíček, kardamom a zázvor. Příprava domácího chai latté není složitá a s trochou snahy si ho můžete vychutnat kdykoli. Máme pro vás jednoduchý recept, jak si tuto kořeněnou lahůdku připravit doma.

Objevte kouzlo kaki v dezertech: Tři sladké recepty, které vás mile překvapí

Kaki je nejen exotické a lahodné ovoce, ale také perfektní přísada do sladkých dezertů. Ať už jste fanoušky klasických koláčů, závinů, nebo hledáte nápad na rychlé muffiny, kaki vás mile překvapí svou jemnou sladkostí a šťavnatostí. Objevte tři jednoduché recepty, které osvěží vaše domácí pečení.

Podzim chutná takhle: Dýňový mramorový koláč, který okouzlí vůní i vzhledem

Pokud máte doma dýni a nevíte, co s ní, zkuste z ní upéct tento nádherně vláčný mramorový koláč. Kombinuje chuť dýně, kakaa a skořice do podzimní harmonie, která se hodí k horkému čaji i k ranní kávě.

Recept na dýňový cheesecake s karamelem a ořechy

Podzimní období přináší nejen úrodu dýní, ale také příležitost připravit si lahodné sladké dezerty. Dýňový cheesecake s karamelem a ořechy je perfektní volbou pro všechny milovníky sladkého. Spojení dýně, skořice a krémového sýra vytváří jedinečnou chuť, která zpříjemní chladné večery.

Pečená kuřecí stehna s brambory a cibulí na jednom plechu

Jeden plech, minimum práce a maximální chuť. Pečená kuřecí stehna s brambory a cibulí patří mezi nejoblíbenější domácí jídla – jednoduchá na přípravu, voňavá a s dokonalou kombinací křupavé kůrky, šťavnatého masa a pečených brambor. Ideální volba pro rodinnou večeři, která se připraví téměř sama.

Zkuste kaštanový koláč s čokoládou: Podzimní sladkost, která vás překvapí

Jemný, vláčný a neodolatelně voňavý – takový je kaštanový koláč, který v sobě spojuje chuť podzimu, francouzskou eleganci i jednoduchou přípravu. Stačí pár základních surovin a během hodiny vykouzlíte dezert, který rozzáří každé odpoledne s kávou.

5 neodolatelných způsobů, jak letos na podzim připravit dýni: od krémové polévky po dezert

Podzim bez vůně pečené dýně si snad ani nelze představit. Její jemná chuť, sytá barva a všestranné využití v kuchyni z ní dělají skutečný sezónní poklad. Ať už ji chcete na sladko nebo na slano, přinášíme 5 nápadů, jak dýni připravit jinak než obvykle.

Tajemství dokonalých pečených kaštanů: Jak je upéct, aby byly měkké a šly snadno oloupat

Podzimní ulice voní pečenými kaštany – ale doma se vám často nepovedou tak dokonale? Tvrdé, prasklé nebo špatně loupající se kaštany bývají běžnou chybou. Přitom stačí pár jednoduchých triků, díky nimž budou měkké, voňavé a půjdou oloupat téměř samy.

Recept na mrkvový dort, který ohromí vaše chuťové buňky

Mrkvový dort je lahodný dezert, který díky své jemné textuře a bohaté chuti nadchne každého milovníka sladkého. Tento dort v sobě spojuje sladkost mrkve, vůni skořice a nadýchaný krémový sýr, čímž vytvoří jedinečný chuťový zážitek. Pokud hledáte recept, který potěší vaše chuťové buňky i vaše blízké, tento mrkvový dort je tím pravým.

Krémová těstovinová senzace: Recept Jamieho Olivera, který zvládnete za 20 minut

Šťavnatá, voňavá a dokonale krémová pasta s kuřecím masem podle Jamieho Olivera je důkazem, že i rychlá večeře může chutnat jako z restaurace. Stačí pár základních surovin, 20 minut času a vznikne jídlo, které si zamiluje celá rodina.

Spolupracujeme s: