Jaro přichází
Již za pár dnů tu máme jaro. Začátek astronomického jara tento rok připadá na sobotu 20. března. I když nám počasí moc nepřeje, teploty klesají pod bod mrazu a z nebe občas padá sníh, neznamená to, že v našich kuchyních nemůžeme toto nádherné roční období přivítat s otevřenou náručí.
Jaro v kuchyni
Abychom se na příjemnou změnu náležitě naladili, je dobré zapracovat na atmosféře v kuchyni a jídelně. Pro tento akt nemusíme hned běžet do kuchyňského studia, stačit nám totiž bude pár minut času a drobností v podobě pestrobarevného ubrusu na jídelním stole, vázy plné jarních květin, bylinek v květináči na kuchyňské lince a zástěry či chňapek s jarním motivem.
Jarní recepty
Po kapřících a řízcích s bramborovým salátem, bramboračkách, smetanových omáčkách a jiných těžkých a tučných jídlech přichází osvěžení a odlehčení. V rámci jarních receptů využijeme především čerstvou zeleninu plnou barev, chutí, vůní a energie. Určitě je dobré využít sezónní potraviny, které dodají našemu tělu to, co potřebujeme a ještě ušetříme.
Chřestový krém
Každé správné menu se neobejde bez polévky. V případě jarního oběda nebo večeře je naprosto ideální chřestový krém, který nejen výborně chutná, ale je i plný vitamínů.
- chřest
- cibule
- máslo
- hladká mouka
- vývar
- smetana
- sůl, pepř, muškátový květ na dochucení
Nejprve si v hrnci rozpustíme kousek másla a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku a uděláme tak světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem. Jakmile začne vývar vřít, vhodíme do něj nakrájený chřest (chřest očistíme, oloupeme a odkrojíme hlavičky) a vaříme asi 20 minut. Poté polévku rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem, zjemníme smetanou a vložíme odkrájené a spařené hlavičky chřestu.
TIP: Pro zpestření chutí na pánvičce nasucho opražte pistácie a polévku jimi dozdobte.
Šťouchané brambory s pestem z medvědího česneku
Ať už připravujete kuřecí steak, jehněčí, čerstvou rybku či smažený sýr, je velmi důležité, jakou zvolíte přílohu. Šťouchané brambory s pestem z medvědího česneku zaujmou nejen chutí a vůní, ale i svěží jarní barvičkou.
- nové brambory
- máslo
- pesto z medvědího česneku (rozmixované lístky medvědího česneku, olej a sůl)
- sůl
Nové brambory lehce očistíme, uvaříme do měkka a pomocí šťouchadla rozmačkáme. Přidáme kousek másla, pesto z medvědího česneku a zamícháme. V případě potřeby lehce dochutíme solí.
Cuketové rizoto
Lehoučké jako pírko, a přitom chutné a velmi zdravé. Cuketové rizoto bude vláčné a šťavnaté, a to bez kapky smetany.
- cuketa
- rýže
- cibule
- olivový olej
- vývar
- bílé víno
- sůl
Na pánvičce rozpálíme trochu olivového oleje, na kterém opečeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži a cuketu nastrouhanou na hrubé straně struhadla. Vše zakápneme bílým vínem a chvíli podusíme. Do pánve přilijeme vývar a vaříme do měkka. Až je rýže hotová a téměř všechna tekutina vyvařená, přichází na řadu máslo, které do rizota zamícháme. Dochutíme solí.
Jarní salátek s pampeliškou a ředkvičkami jako pro princeznu
Jarní tabule se neobejde bez opravdu svěžího salátu. V případě salátku s pampeliškou a ředkvičkami do vaší kuchyně a jídelny jaro doslova vtrhne.
- listy pampelišky
- polníček
- rukola
- ředkvičky
- rostlinný olej
- citronová šťáva
- balzamikový ocet
- šalotka
- sůl
- pepř
Jako první si připravte dresink. Do misky nasypte opravdu na malé kousíčky nakrájenou šalotku, citronovou šťávu, balzamikový ocet, olej, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vidličkou nebo malou metličkou.
Všechny ingredience na salát (listy pampelišky, rukolu, polníček a ředkvičky) řádně omyjte, ředkvičky navíc nakrájejte na kolečka a vše důkladně, ale s lehkostí promíchejte. Salát naservírujte na talíře a zalijte dresinkem. Podávejte s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.
TIP: Přidat můžete i mozzarellu, kterou pouze natrháte na menší kousky a zamícháte do salátu.