Vaše poloha:
Přichází jaro (20.3.): Pojďme přivítat jaro u nás v kuchyni
(Foto: canva.com)
Přichází jaro (20.3.): Pojďme přivítat jaro u nás v kuchyni
(Foto: canva.com)

18.03.2021

Přichází jaro (20.3.): Pojďme přivítat jaro u nás v kuchyni

Po dlouhé zimě se o slovo opět hlásí jaro a s ním i neodmyslitelná změna jídelníčku. V zimě máme obvykle chuť na mastnější, masitější a těžší pokrmy, které pořádně zasytí i zahřejí žaludky. Se změnou ročního období ovšem přichází touha po lehčích, zdravějších a pestřejších pokrmech.

 

Jaro přichází

 

Již za pár dnů tu máme jaro. Začátek astronomického jara tento rok připadá na sobotu 20. března. I když nám počasí moc nepřeje, teploty klesají pod bod mrazu a z nebe občas padá sníh, neznamená to, že v našich kuchyních nemůžeme toto nádherné roční období přivítat s otevřenou náručí.

 

Jaro v kuchyni

 

Abychom se na příjemnou změnu náležitě naladili, je dobré zapracovat na atmosféře v kuchyni a jídelně. Pro tento akt nemusíme hned běžet do kuchyňského studia, stačit nám totiž bude pár minut času a drobností v podobě pestrobarevného ubrusu na jídelním stole, vázy plné jarních květin, bylinek v květináči na kuchyňské lince a zástěry či chňapek s jarním motivem.

 

Jarní recepty

 

Po kapřících a řízcích s bramborovým salátem, bramboračkách, smetanových omáčkách a jiných těžkých a tučných jídlech přichází osvěžení a odlehčení. V rámci jarních receptů využijeme především čerstvou zeleninu plnou barev, chutí, vůní a energie. Určitě je dobré využít sezónní potraviny, které dodají našemu tělu to, co potřebujeme a ještě ušetříme.

 

Chřestový krém

 

Každé správné menu se neobejde bez polévky. V případě jarního oběda nebo večeře je naprosto ideální chřestový krém, který nejen výborně chutná, ale je i plný vitamínů.

 

  • chřest
  • cibule
  • máslo
  • hladká mouka
  • vývar
  • smetana
  • sůl, pepř, muškátový květ na dochucení

 

Nejprve si v hrnci rozpustíme kousek másla a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku a uděláme tak světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem. Jakmile začne vývar vřít, vhodíme do něj nakrájený chřest (chřest očistíme, oloupeme a odkrojíme hlavičky) a vaříme asi 20 minut. Poté polévku rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem, zjemníme smetanou a vložíme odkrájené a spařené hlavičky chřestu.

TIP: Pro zpestření chutí na pánvičce nasucho opražte pistácie a polévku jimi dozdobte.

 

Šťouchané brambory s pestem z medvědího česneku

 

Ať už připravujete kuřecí steak, jehněčí, čerstvou rybku či smažený sýr, je velmi důležité, jakou zvolíte přílohu. Šťouchané brambory s pestem z medvědího česneku zaujmou nejen chutí a vůní, ale i svěží jarní barvičkou.

 

  • nové brambory
  • máslo
  • pesto z medvědího česneku (rozmixované lístky medvědího česneku, olej a sůl)
  • sůl

 

Nové brambory lehce očistíme, uvaříme do měkka a pomocí šťouchadla rozmačkáme. Přidáme kousek másla, pesto z medvědího česneku a zamícháme. V případě potřeby lehce dochutíme solí.

 

Cuketové rizoto

 

Lehoučké jako pírko, a přitom chutné a velmi zdravé. Cuketové rizoto bude vláčné a šťavnaté, a to bez kapky smetany.

 

  • cuketa
  • rýže
  • cibule
  • olivový olej
  • vývar
  • bílé víno
  • sůl

 

Na pánvičce rozpálíme trochu olivového oleje, na kterém opečeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži a cuketu nastrouhanou na hrubé straně struhadla. Vše zakápneme bílým vínem a chvíli podusíme. Do pánve přilijeme vývar a vaříme do měkka. Až je rýže hotová a téměř všechna tekutina vyvařená, přichází na řadu máslo, které do rizota zamícháme. Dochutíme solí.

 

Jarní salátek s pampeliškou a ředkvičkami jako pro princeznu

 

Jarní tabule se neobejde bez opravdu svěžího salátu. V případě salátku s pampeliškou a ředkvičkami do vaší kuchyně a jídelny jaro doslova vtrhne.

 

  • listy pampelišky
  • polníček
  • rukola
  • ředkvičky
  • rostlinný olej
  • citronová šťáva
  • balzamikový ocet
  • šalotka
  • sůl
  • pepř

 

Jako první si připravte dresink. Do misky nasypte opravdu na malé kousíčky nakrájenou šalotku, citronovou šťávu, balzamikový ocet, olej, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vidličkou nebo malou metličkou.

 

Všechny ingredience na salát (listy pampelišky, rukolu, polníček a ředkvičky) řádně omyjte, ředkvičky navíc nakrájejte na kolečka a vše důkladně, ale s lehkostí promíchejte. Salát naservírujte na talíře a zalijte dresinkem. Podávejte s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.

 

TIP: Přidat můžete i mozzarellu, kterou pouze natrháte na menší kousky a zamícháte do salátu.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Piškotová roláda snadno a rychle: Recept, který zvládne každý

Piškotová roláda s tvarohovou náplní a ovocem je lehký jarní dezert, na kterém si zaručeně pochutná celá rodina. Její příprava je přitom snadná a nezabere vám více než hodinu.

Roláda, která vám zajistí prázdné talíře: Vepřová panenka se sušenými rajčaty

Jedna z rolád, která dokáže okouzlit chuťové pohárky každého milovníka masitých pochoutek, je vepřová panenka se sušenými rajčaty. Tato lahůdka, kombinující šťavnaté maso s intenzivní chutí sušených rajčat, je ideálním řešením pro každou slavnostní večeři nebo nedělní oběd. Následující recept vám krok za krokem ukáže, jak na to, aby se z vaší kuchyně line jenom vůně, která nikoho nenechá chladným.

Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů

Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.

Křupavá a sýrová: Recept na neodolatelnou kuřecí Quesadillu s cheddarem

Znáte ten pocit, když kousnete do něčeho a okamžitě víte, že to bude vaše nová oblíbená pochoutka? Přesně to zažijete s touto křupavou, kuřecí quesadillou s cheddarem. Tato mexická klasika je nejen snadná na přípravu, ale jeho bohatá chuť a textura vás okouzlí na první kousnutí. V tomto článku vám přinášíme recept, který vás provede krok za krokem k dokonalé quesadille, která se stane hvězdou vašeho jídelního stolu.

Dezerty do skleničky: 6 snadných receptů pro každou příležitost

Přemýšlíte, jak překvapit své hosty originálním a vizuálně atraktivním dezertem? Nebo hledáte snadný způsob, jak si doma užít trochu sladkého potěšení? Dezerty do skleničky jsou ideálním řešení pro každou příležitost, které kombinují jednoduchost přípravy s elegancí. Ať už plánujete romantickou večeři, rodinnou oslavu, nebo si jen chcete dopřát něco sladkého, tyto recepty vás nenechají na pochybách.

Pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí Velikonoce

Velikonoce jsou obdobím, kdy se rodiny scházejí kolem stolu a sdílejí chvíle plné radosti a dobrého jídla. Jedním z tradičních pokrmů, který se na velikonočním stole často objevuje, je nádivka. Ale proč se nevydat mimo zažité cesty a vyzkoušet něco nového? Přinášíme vám pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí vaše Velikonoce a přinesou do vašeho jídelníčku nové chutě a vůně.

Zamilujte se na první kousnutí: Recept na Oreo Cheesecake

Představte si dokonalou harmonii chutí, kde se sladkost čokoládových sušenek Oreo spojí s krémovou lahodností cheesecake. Tento Oreo cheesecake je kulinářským zjevením, které vás donutí zamilovat se na první kousnutí. Tento dezert je ideální volbou pro každou příležitost, ať už jde o oslavu narozenin, rodinnou večeři nebo jen tak pro potěšení vašich chuťových pohárků.

Zažijte Velikonoce jako nikdy předtím: Recept na beránka v pěti variantách

S blížícími se Velikonočními svátky se otevírá doba, kdy se rodiny a přátelé scházejí, aby společně oslavovali, a co by to byly za oslavy bez tradičního velikonočního beránka? Připravte se na to, že tento rok budou Velikonoce opravdu speciální, protože vám přinášíme recept na beránka v pěti neodolatelných variantách. Od klasického tvarohového až po luxusní biskupský beránek, každá z nich představuje jedinečnou chuť, která obohatí váš velikonoční stůl a zanechá vás i vaše blízké v úžasu.

Recept na vepřové medailonky ve smetanové omáčce

Hledáte tip na lahodnou večeři, kterou připravíte během chvilky? Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou jsou zaručená klasika, která bude mít úspěch u všech členů rodiny.

Zkuste něco nového: Francouzské brambory s vajíčky a hořčicí

Francouzská kuchyně je proslulá svou bohatou paletou chutí a sofistikovanými recepty, které lákají chuťové buňky po celém světě. Jedním z těchto lahodných pokrmů jsou francouzské brambory, které mohou být připraveny mnoha způsoby. Jedním z nezapomenutelných receptů je kombinace brambor, vajíček a hořčice, která vytváří jedinečnou chuťovou explozi.