Vaše poloha:
Přichází jaro (20.3.): Pojďme přivítat jaro u nás v kuchyni
(Foto: canva.com)

18.03.2021

Přichází jaro (20.3.): Pojďme přivítat jaro u nás v kuchyni

Po dlouhé zimě se o slovo opět hlásí jaro a s ním i neodmyslitelná změna jídelníčku. V zimě máme obvykle chuť na mastnější, masitější a těžší pokrmy, které pořádně zasytí i zahřejí žaludky. Se změnou ročního období ovšem přichází touha po lehčích, zdravějších a pestřejších pokrmech.

 

Jaro přichází

 

Již za pár dnů tu máme jaro. Začátek astronomického jara tento rok připadá na sobotu 20. března. I když nám počasí moc nepřeje, teploty klesají pod bod mrazu a z nebe občas padá sníh, neznamená to, že v našich kuchyních nemůžeme toto nádherné roční období přivítat s otevřenou náručí.

 

Jaro v kuchyni

 

Abychom se na příjemnou změnu náležitě naladili, je dobré zapracovat na atmosféře v kuchyni a jídelně. Pro tento akt nemusíme hned běžet do kuchyňského studia, stačit nám totiž bude pár minut času a drobností v podobě pestrobarevného ubrusu na jídelním stole, vázy plné jarních květin, bylinek v květináči na kuchyňské lince a zástěry či chňapek s jarním motivem.

 

Jarní recepty

 

Po kapřících a řízcích s bramborovým salátem, bramboračkách, smetanových omáčkách a jiných těžkých a tučných jídlech přichází osvěžení a odlehčení. V rámci jarních receptů využijeme především čerstvou zeleninu plnou barev, chutí, vůní a energie. Určitě je dobré využít sezónní potraviny, které dodají našemu tělu to, co potřebujeme a ještě ušetříme.

 

Chřestový krém

 

Každé správné menu se neobejde bez polévky. V případě jarního oběda nebo večeře je naprosto ideální chřestový krém, který nejen výborně chutná, ale je i plný vitamínů.

 

  • chřest
  • cibule
  • máslo
  • hladká mouka
  • vývar
  • smetana
  • sůl, pepř, muškátový květ na dochucení

 

Nejprve si v hrnci rozpustíme kousek másla a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku a uděláme tak světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem. Jakmile začne vývar vřít, vhodíme do něj nakrájený chřest (chřest očistíme, oloupeme a odkrojíme hlavičky) a vaříme asi 20 minut. Poté polévku rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem, zjemníme smetanou a vložíme odkrájené a spařené hlavičky chřestu.

TIP: Pro zpestření chutí na pánvičce nasucho opražte pistácie a polévku jimi dozdobte.

 

Šťouchané brambory s pestem z medvědího česneku

 

Ať už připravujete kuřecí steak, jehněčí, čerstvou rybku či smažený sýr, je velmi důležité, jakou zvolíte přílohu. Šťouchané brambory s pestem z medvědího česneku zaujmou nejen chutí a vůní, ale i svěží jarní barvičkou.

 

  • nové brambory
  • máslo
  • pesto z medvědího česneku (rozmixované lístky medvědího česneku, olej a sůl)
  • sůl

 

Nové brambory lehce očistíme, uvaříme do měkka a pomocí šťouchadla rozmačkáme. Přidáme kousek másla, pesto z medvědího česneku a zamícháme. V případě potřeby lehce dochutíme solí.

 

Cuketové rizoto

 

Lehoučké jako pírko, a přitom chutné a velmi zdravé. Cuketové rizoto bude vláčné a šťavnaté, a to bez kapky smetany.

 

  • cuketa
  • rýže
  • cibule
  • olivový olej
  • vývar
  • bílé víno
  • sůl

 

Na pánvičce rozpálíme trochu olivového oleje, na kterém opečeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži a cuketu nastrouhanou na hrubé straně struhadla. Vše zakápneme bílým vínem a chvíli podusíme. Do pánve přilijeme vývar a vaříme do měkka. Až je rýže hotová a téměř všechna tekutina vyvařená, přichází na řadu máslo, které do rizota zamícháme. Dochutíme solí.

 

Jarní salátek s pampeliškou a ředkvičkami jako pro princeznu

 

Jarní tabule se neobejde bez opravdu svěžího salátu. V případě salátku s pampeliškou a ředkvičkami do vaší kuchyně a jídelny jaro doslova vtrhne.

 

  • listy pampelišky
  • polníček
  • rukola
  • ředkvičky
  • rostlinný olej
  • citronová šťáva
  • balzamikový ocet
  • šalotka
  • sůl
  • pepř

 

Jako první si připravte dresink. Do misky nasypte opravdu na malé kousíčky nakrájenou šalotku, citronovou šťávu, balzamikový ocet, olej, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vidličkou nebo malou metličkou.

 

Všechny ingredience na salát (listy pampelišky, rukolu, polníček a ředkvičky) řádně omyjte, ředkvičky navíc nakrájejte na kolečka a vše důkladně, ale s lehkostí promíchejte. Salát naservírujte na talíře a zalijte dresinkem. Podávejte s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.

 

TIP: Přidat můžete i mozzarellu, kterou pouze natrháte na menší kousky a zamícháte do salátu.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Krémové rizoto s cuketou: Lehký letní recept plný chuti i vlákniny

Hledáte jednoduchý a chutný recept, který potěší celou rodinu? Krémové rizoto s cuketou je ideální volbou – jemné, voňavé a zdravé. Navíc hotové za pár minut!

Osvěžující letní pomazánka z avokáda: Jednoduchý a rychlý recept

Léto je obdobím, kdy si mnoho z nás užívá sluneční paprsky, tráví čas venku s rodinou a přáteli, a hledá způsoby, jak se osvěžit v horkých dnech. Jedním z nejlepších způsobů, jak si zpříjemnit letní chvíle, je připravit si lahodné a zdravé jídlo, které nejen potěší chuťové buňky, ale také dodá tělu potřebné živiny. Jedním z takových pokrmů je avokádová pomazánka, která je jednoduchá na přípravu, bohatá na zdravé tuky a vitamíny a skvěle se hodí jako lehké občerstvení nebo doplněk k různým pokrmům.

Nemáte čas na vaření? Toto krémové kuře vás zachrání – a nadchne celou rodinu!

Hledáte recept, který je rychlý, jednoduchý a přitom chutná jako z luxusní restaurace? Tato pánvička s kuřecím masem v krémové omáčce je přesně to, co potřebujete. Hotovo máte za 20 minut a chutě vás naprosto dostanou!

Vše do jedné mísy a do trouby: Kuře a zelenina, které chutnají jako z grilu – a přitom bez práce

Nevíte, co vařit v horkých dnech? Tento jednoduchý recept vás nadchne! Stačí jedna mísa, žádný sporák a výsledkem je šťavnatá kuřecí pochoutka jako z restaurace – bez kapky tuku.

Caprese špízy: Rychlé občerstvení na párty, piknik i letní grilování

Chcete na stůl postavit něco svěžího, jednoduchého a přitom efektního? Caprese špízy jsou skvělou volbou. Bez vaření, během pár minut a se zaručeným úspěchem – ideální předkrm na párty, rychlé občerstvení na piknik nebo jako lehké sousto ke grilu.

Rychlé večeře po práci: 10 snadných receptů, které zvládnete i po náročném dni

Po dlouhém dni v práci nemáte chuť stát hodinu u plotny? S těmito 10 rychlými recepty připravíte chutnou, výživnou a jednoduchou večeři během pár minut – bez stresu i bez kompromisů.

Bleskový salát hotový za 5 minut: Osvěžující příloha k masu i samostatný oběd

Hledáte rychlý a chutný salát, který osvěží a zasytí zároveň? Tato jednoduchá kombinace čerstvé zeleniny a dresinku je hotová za pár minut a hodí se jak ke grilovanému masu, tak i jako lehký oběd do práce.

Dezert, kterému neodolá ani Trump! Tento sladký hit se podává v Bílém domě nejčastěji

Není to čokoládový dort ani zmrzlina. Nejoblíbenějším dezertem v Bílém domě je tradiční americký cherry pie – třešňový koláč, který si získal i srdce Donalda Trumpa. A dobrou zprávou je, že si ho snadno připravíte i doma.

Domácí bílá čokoláda: Jemnější, levnější a zdravější než z obchodu. Vyzkoušíte ji také?

Milujete jemnou chuť bílé čokolády, ale vadí vám zbytečné cukry a přidané tuky z obchodních verzí? Vyrobte si bílou čokoládu doma – jednoduše, rychle a jen z pár surovin. Výsledek vás překvapí!

Grilované špízy plné chutí: Hovězí maso, zelenina a kukuřice v hlavní roli

Letní grilování bez špízů? Nemyslitelné! Vyzkoušejte náš barevný a šťavnatý recept na grilované špízy s hovězím masem, paprikou, cibulí, rajčaty a sladkou kukuřicí. Vynikající kombinace chutí, kterou si zamiluje celá rodina.

Spolupracujeme s: