Duben je měsíc, kdy oslavujeme svátky jara a Velikonoce, vypořádáváme se s deštěm, sluncem, větrem i sněhem, a to třeba i během jednoho dne a jsme ve střehu, aby nás někdo nenapálil aprílem. A stejně jako v předchozích měsících, i během dubna se snažíme zaměřit na sezónní potraviny. Tentokrát se jedná o cibuli, jarní cibulku, polníček, rebarboru, nové brambory a řeřichu.
Dvě položky se nám do dubnové nabídky přesouvají z předchozích měsíců. S novými bramborami (oblíbená příloha i základ mnoha pokrmů) jsme se blíže seznámili v březnu a s pikantní řeřichou již v únoru, proto se nyní zaměříme na nováčky.
Cibule
Cibule je nejen nepostradatelným pomocníkem v kuchyni, protože se bez ní neobejde téměř žádný kuchař, ale je i nedocenitelným domácím lékařem. Cibule pomáhá při chřipce a virózách, léčí záněty horních cest dýchacích, pomůže při nachlazení, čistí střeva, ulevuje po štípnutí hmyzem, a dokonce po ní můžete sáhnout, chcete-li zlikvidovat nevzhledné bradavice.
Vitamíny a prospěšné látky:
- alicin
- vitamíny C, D, E, B6 a B12
- karoten
- thiamin
- riboflavin
- niacin
- draslík
- měď
- jód
- mangan
- vápník
- sodík
- zinek
- železo
Jarní cibulka
Je na vás klasická cibule moc silná a výrazná, co se chutě týče? Pokud ano, zařaďte na svůj nákupní seznam jarní cibulku, která je mnohem jemnější a svěžejší. V kuchyni se využívá její nadzemní zelená část i bíla cibulka. Výborná je jen jemně nasekaná v pomazánkách či na ozdobu, využijete ji ale i při tepelné úpravě a dochucení mas či vegetariánských pokrmů. V případě prospěšných vlastností jarní cibulky pro naše tělo a organismus za zmínku bezesporu stojí podpora růstu a vývoje kostí, imunitního systému, zdravých očí a silného srdce, snižování hladiny cukru v krvi, cholesterolu a krevního tlaku či úleva při žaludečních potížích.
Vitamíny a prospěšné látky:
- kyselina listová
- vitamíny A, C a K
- železo
- draslík
- mangan
- vápník
- riboflavin
- hořčík
Polníček
Polníček byl donedávna v našich končinách využíván spíše sporadicky. V současnosti se nachází na seznamu ingrediencí při přípravě salátů či je používán jako příloha (obloha) k hlavním chodům. Nejenže je tento křehký salát opravdu chutný a osvěžující, ale navíc posiluje naši obranyschopnost, uklidňuje nervovou soustavu a zlepšuje činnost srdce.
Vitamíny a prospěšné látky:
- kyselina listová
- vitamíny A, B, C a E
- fosfor
- hořčík
- vápník
- železo
Rebarbora
I když bývá rebarbora často využívaná při přípravě moučníků, jedná se o zeleninu, která je plná vitamínů a minerálů. Rebarbora je prospěšná při boji s depresemi, zlepšuje krevní oběh, detoxikuje střeva, má protirakovinové vlastnosti, chrání srdce, zlepšuje stav kostí a je dobrá pro dobrou činnost mozku. Na rebarboru bychom si ale měli dát i pozor, protože obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto rozhodně není určená ke každodenní konzumaci a vyvarovat by se jí měli například lidé s problémy s ledvinami, žaludečními kyselinami či těhotné a kojící ženy.
Vitamíny a prospěšné látky:
- kyselina citronová
- kyselina jablečná
- vitamíny B, C a E
- draslík
- fosfor
- hořčík
- mangan
- železo
Co si můžeme z dubnových sezónních potravin připravit?
Svěží salát s polníčkem, lososem, avokádem a červeným grepem
- polníček – vanička
- avokádo – 1 ks
- steak z lososa – 1 ks
- červený grep
- olivový olej
- citron
- sůl
Avokádo rozpulte, vyndejte pecku, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Grep oloupejte, rozdělte na jednotlivé segmenty a ty očistěte (do salátu použijeme asi polovinu grepu). Steak z lososa osolte, osmažte na olivovém oleji a roztrhejte na středně velké kousky. Polníček pouze omyjte. Vše vhoďte do mísy a lehce promíchejte. Nezapomeňte na jednoduchý dresing, který vytvoříte smícháním olivového oleje, citronové šťávy a špetky soli.
Nové brambory s bílým jogurtem a jarní cibulkou
- nové brambory – 500 g
- bílý jogurt – 380 g
- jarní cibulka – svazeček
- sůl
- pepř
Nové brambory uvařte doměkka. Neloupejte je, slupku před tepelnou přípravou pouze důkladně očistěte. Mezitím omyjte a na drobná kolečka nakrájejte jarní cibulku a rozdělte ji na dvě části přibližně 1/3 a 2/3. Bílý jogurt (ten větší kelímek) dle chuti osolte a opepřete a vmíchejte větší hromádku nakrájené jarní cibulky. Ještě teplé brambory rozřízněte, otevřete a do vzniklého prostoru naneste štědrou porci ochuceného jogurtu. Dozdobte zbytkem nakrájené jarní cibulky. Takto upravené brambory můžete podávat jako předkrm nebo přílohu k hlavnímu chodu.
Rychlý hrníčkový rebarborový koláč
- polohrubá mouka – 2 hrnky
- cukr krystal – 1 hrnek
- olej – ½ hrnku
- vejce – 1 ks
- bílý jogurt – 380 g
- prášek do pečiva – 1 ks
- vanilkový cukr
- rebarbora
Omytou rebarboru oloupejte a nakrájejte na drobné špalíčky. Do vhodné nádoby nasypte polohrubou mouku, cukr a prášek do pečiva, přidejte olej, jogurt a vejce a vše důkladně promíchejte. Pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, můžete přidat jogurt nebo trochu mléka. Těsto vylijte na plech (vymazaný a vysypaný polohrubou moukou nebo vyložený pečícím papírem), plochu těsta posypte připravenou rebarborou a vanilkovým cukrem, který koláč nádherně provoní. Pečte při 180 °C přibližně 40 – 50 minut.