Vaše poloha:
Voda s citronem: mýty vs fakta
Zdroj: canva.com

03.05.2021

Voda s citronem: mýty vs fakta

Určitě jste už slyšeli, že citron je pro naše zdraví velice prospěšný. Víte, proč tomu tak je? A proč byste měli vodu s citrónem pít každodenně? Většina lidi pije vodu s citronem na lačno každé ráno půl hodiny před snídaní. Odborníci tvrdí, že tento nápoj může pomoci stimulovat trávení a uvolňovat toxiny z těla. Pojďme se podívat, co je na tom pravdy. Je voda s citrónem opravdu zázračná pro naše tělo?

 

Citron jako lék proti nemocem

Citron, stejně jako i ostatní ovoce, je určitě pro naše tělo prospěšný. 

Pozitivní účinky konzumace citronu:

  • Posílení imunity
  • Dává pocit sytosti
  • Pomáhá na akné
  • Pomáhá při menstruačních křečích
  • Zvyšuje hladinu energie
  • Odstraňuje hleny v krku
  • Přispívá ke zdravé hladině cholesterolu v těle
  • Působí na kožní buňky

Voda s citronem nám ale nepostačí k vyléčení všech nemocí, jelikož neobsahuje velké množství fytochemikálií. Museli bychom konzumovat spousty citrónové vody, aby působila jako naprosto účinný lék proti nemocem. 

 

Zlepšuje citronová voda trávení?

Flavonoidy z citrusových plodů mají příznivý účinek na trávení. Citronová voda může působit pozitivně na játra v procesu vylučování žluči, což je nezbytné pro trávení tuku.

 

 

Pomáhá citronová voda zhubnout?

Citronová šťáva obsahuje pektiny, což jsou lineární polysacharidy, obsažené v ovoci. Pektin může snížit chuť k jídlu a poskytnout pocit sytosti. Ale pokud chcete hubnout, bude potřeba snížit příjem kalorií. Nepomůže Vám pouze pít "zázračnou" vodu s citronem.

 

Citrónová voda k omlazení pokožky?

Větší množství vitaminu C z citronu pomáhá produkci kolagenu v pokožce, který je zodpovědný za pevnost a mladistvý vzhled pokožky. Citronová voda pomáhá v procesu hojení ran a snižuje viditelnost jizev.

 

Citronová voda určitě má pozitivní účinky na Vaše tělo a obsahuje málo kalorií, ale neměli byste očekávat zázraky. Kyselina citronová může navíc zničit zubní sklovinu, která chrání zuby před kazem a přecitlivělostí. Odborníci proto doporučují pít citronovou vodu ze slámky.

 

Citron v akci

Pomeranče 1kg

29,90 - 34,90

3 prodejci

Více informací

Terno

29,90 Kč

Zbývá 6 dní

Platí do: 23.9.2025

Platí v prodejnách

FLOP TOP

32,90 Kč -34%

Zbývá 6 dní

Platí do: 23.9.2025

Platí v prodejnách

* s klubem

Tesco

34,90 Kč -30%

Zbývá 6 dní

Platí do: 23.9.2025

Platí v prodejnách

Zobrazit více

Mohlo by Vás zajímat

Revoluční trik: Jak vymačkat citron bez nože a odšťavňovače pomocí párátka

Zapomeňte na nůž a odšťavňovač – k vymačkání citronu vám postačí obyčejné párátko. Tento virální trik si získává oblibu po celém světě díky své jednoduchosti a praktičnosti. Pokud chcete z citronu dostat šťávu bez zbytečného nepořádku nebo nádobí navíc, tenhle návod vás nadchne.

Citróny vs. limetky: Které jsou lepší a jaký je mezi nimi rozdíl?

Máte raději citrony, nebo limetky? Ačkoli jsou tyto dva druhy ovoce v mnohém podobné, existují mezi nimi i překvapivé rozdíly.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Patří citron do lednice? Správná odpověď je NE. Ukažme si, jak správně skladovat potraviny

Máte rádi zásobenou ledničku, mrazák i špajz? Pokud ano, určitě řešíte otázku: „Kam všechno to jídlo uložit, aby se co nejméně kazilo?“ Nikdo z nás nechce zbytečně vyhazovat potraviny a peníze za ně. Stačí, když budeme dodržovat několik jednoduchých pravidel, jak správně skladovat potraviny.

Nejčastější chyby při vaření svíčkové: Tohle vám omáčku vždycky zkazí

Svíčková na smetaně je právem považována za královnu českých omáček. Přesto se i zkušeným kuchařům stává, že výsledek není tak lahodný, jak by měl být. Časté omyly, jako je použití instantního bujónu, nevhodné zahuštění moukou nebo převaření zeleniny, mohou celý pokrm zkazit. Ukážeme vám, jak se těmto chybám vyhnout.

Proteinové jogurty a pudinky: Jak odhalit marketingový trik na první pohled

Proteinové jogurty a pudinky se tváří jako zdravý hit. Ne vždy je ale vysoký obsah bílkovin zárukou kvality. Naučte se, jak číst etikety, odhalit přidaný cukr, sladidla a zbytečná aditiva. Díky několika tipům poznáte, kdy jde o chytrý nákup a kdy jen o marketingový trik.

Nepijete lák od okurek? Možná přicházíte o překvapivé benefity

Lák od okurek bývá často považován za zbytečný zbytek, který končí v dřezu. Přitom jde o tekutinu plnou minerálů, kyselin a antioxidantů, která může pomoci s hydratací, trávením, svalovými křečemi i regenerací. Pokud mu dáte šanci, může se stát nečekaným pomocníkem pro vaše zdraví.

Zelené a černé fleky na bramborách: Víte, které z nich jsou opravdu rizikové?

Brambory patří mezi nejoblíbenější přílohy české kuchyně. Pokud se ale objeví zelené skvrny nebo klíčky, může to znamenat zvýšený obsah solaninu – toxické látky, která je pro lidské zdraví nebezpečná. Jak rizikové brambory poznat a kdy je raději vyhodit?

Houbaři přehlížejí, léčitelé oceňují: Hořčák jako skrytý zdravotní poklad

Hořčák, známý také jako hřib žlučník, bývá houbaři zatracován pro svou výrazně hořkou chuť. Přesto si v přírodní medicíně našel pevné místo. Podporuje trávení, přispívá k detoxikaci organismu a posiluje zdraví jater. Zjistěte, jak tuto nechtěnou houbu správně zpracovat a využít ve vaší domácí lékárně.

„Margarín už dávno není jen tvrdý tuk plný chemie.“ Co říká věda o jeho nových verzích?

Máslo či margarín? Téma, které dělí nejen kuchaře, ale i odborníky na výživu. Zatímco máslo má pověst tradiční kvality, margarín si v minulosti vysloužil kritiku za obsah trans mastných kyselin. Dnes už ale moderní margaríny vypadají úplně jinak. Jak se liší jejich složení, vliv na zdraví a kdy je vhodnější použít máslo, ghí nebo margarín?

Spolupracujeme s: