E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny

E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny Přírodní červené barvivo

  • Stupeň škodlivosti 6 - Přísada, která má pravděpodobně karcinogenní účinky
  • Látka živočišného původu
  • Látka nevhodná pro děti
  • Látka způsobující alergie

Popis E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny

Košenila je přírodní červené barvivo (kapalina rozpustná ve vodě). Ve většině jídel je její barva stále červená, při reakci se zásadou však zmodrá. Jedná se o drahou látku, která je velmi často nahrazována jinými červenými barvivy.

Využití E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny

  • Barvivo - Dodávají potravinám barvu. Barviva mohou být přírodní, přírodně identická (tedy nejsou získány přirozenou cestou, ale jejich vlastnosti jsou shodné) nebo syntetická.

Používá se jako barvivo do cukrovinek, džemů, mléčných produktů, instantních polévek, různých nápojů, oplatek, žvýkaček a jiné. Ve farmaceutickém průmyslu se využívá k výrobě potahovaných tablet. V kosmetice jako přísada rtěnek, očních stínů, šamponů, umělých barev.

Účinky E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny na organismus

Košenila je derivát antrachinonu. Všechny antrachinony jsou rakovinotvorné. Může způsobit alergickou reakci, sennou rýmu, kopřivku, astma a životu nebezpečnou anafylaxi.

Stupeň škodlivosti6
Živočišného původuANO
Nevhodné pro dětiANO
Způsobující alergieANO
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny na zdraví člověka



Reklama