E260 - Kyselina octová

E260 - Kyselina octová Bezpečný konzervant

  • Stupeň škodlivosti 1 - Látka vyskytující se v přírodě, získaná synteticky

Popis E260 - Kyselina octová

Kyselina octová je karboxylová kyselina, která se běžně vyskytuje v přírodě, například v sýrech, jablkách, kakau, odstředěném mléku, vinných hroznech, jahodách, broskvích nebo pomerančích. Jedná se o viskózní, bezbarvou a ve vodě rozpustnou kapalinu ostrého zápachu se silnými antimikrobiálními účinky.

Využití E260 - Kyselina octová

  • Konzervant - Jsou látky prodlužující trvanlivost potraviny a chránící potravinu proti mikrobiálnímu kažení
  • Regulátor kyselosti - Jsou látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny

Používá se především jako tradiční prostředek k dochucování a okyselování pokrmů (ocet), ale také jako konzervant zabraňující růstu kvasinek a bakterií. Díky svým vlastnostem se jedná také o dobré rozpouštědlo (především pryskyřic, barviv, gum a éterických olejů) a látku využívanou k úpravě pH. V potravinách se vyskytuje zejména v nakládané zelenině a houbách, majonézách, omáčkách, v salátových zálivkách, čalamádách, kečupech, marinádách a pekařských výrobcích.

Účinky E260 - Kyselina octová na organismus

Látka přijímána v potravinách je lidskému zdraví bezpečná, avšak ve vyšších množstvích může mít některé nežádoucí účinky, například poškození zažívacího ústrojí, sliznic, krvácení nebo tvorba vředů.

Stupeň škodlivosti1
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E260 - Kyselina octová na zdraví člověka



Reklama