E401 - Alginát sodný

E401 - Alginát sodný Stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka

  • Stupeň škodlivosti 3 - Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě
  • Látka způsobující alergie

Popis E401 - Alginát sodný

Alginát sodný je sodná sůl kyseliny alginové, která je získávána z hnědých řas. Látka je viskózní koloidní roztok, který není rozpustný ve vodě. Používá se zejména jako zahušťovadlo, stabilizátor a želírující látka.

Využití E401 - Alginát sodný

  • Stabilizátor - Jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potravin
  • Zahušťovadlo - Jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny
  • Želírující látka - Jsou látky, které udělují potravině texturu vytvářením gelu

Používá se jako zahušťovadlo, emulgátor, stabilizátor a želírující látka do zmrzlin, mražených dezertů, jogurtů, polev, džemů, do krémů, majonéz, nízkotučných dresinků a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků.

Účinky E401 - Alginát sodný na organismus

Při běžných dávkách nejsou u látky známy nežádoucí účinky, je tedy považována za bezpečnou látku. Vzhledem k tomu, že se váže na stopové prvky, může ve větším množství způsobit horší vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobit nadýmání a projímavé účinky.

Stupeň škodlivosti3
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieANO
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E401 - Alginát sodný na zdraví člověka



Reklama