E406 - Agar

E406 - Agar Bezpečný stabilizátor, zahušťovadlo a želirující látka

  • Stupeň škodlivosti 0 - Látka získaná přírodní cestou

Popis E406 - Agar

Agar je přírodní polysacharid, který se vyskytuje v červených mořských řasách. Je průhledný, bez zápachu a chuti. Látka je rozpustná v horké vodě. Díky své vysoké gelující schopnosti se používá jako náhražka želatiny a jako stabilizátor nebo zahušťovadlo.

Využití E406 - Agar

  • Stabilizátor - Jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potravin
  • Zahušťovadlo - Jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny
  • Želírující látka - Jsou látky, které udělují potravině texturu vytvářením gelu

Používá se převážně jako želatinový prostředek, který je na rozdíl od želatiny stálý i za vyšších teplot. Využívá se jako emulgátor, stabilizátor a želírující látka. Je přidáván do do nápojů, pečiva, zmrzlin, ovocných dření, krémů, cukrovinek, polev, zavařenin a přislazovaných želé. Nalezneme jej také v tavených sýrech, mléčných a masných výrobků. V lékařství se využívá jako projímadlo.

Účinky E406 - Agar na organismus

Při běžných dávkách nejsou u látky známy nežádoucí účinky, je tedy považována za bezpečnou látku. Vzhledem k tomu, že se váže na stopové prvky, může ve větším množství způsobit horší vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobit nadýmání a projímavé účinky.

Stupeň škodlivosti0
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E406 - Agar na zdraví člověka



Reklama