E410 - Karubin

Bezpečný stabilizátor a zahušťovadlo

  • Stupeň škodlivosti 1 - Látka vyskytující se v přírodě, získaná synteticky

Popis E410 - Karubin

Karubin je vláknina, která je rozpustná ve vodě a vyskytuje se v semenech stálezelené rostliny rohovníku obecného, která se pěstuje v oblasti Středozemního moře. V dnešní době je využíván jako stabilizátor a zahušťovadlo.

Využití E410 - Karubin

  • Stabilizátor - Jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potravin
  • Zahušťovadlo - Jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny

Stabilizuje emulze, používá se jako zahušťovadlo mléčných výrobků a díky vlastnosti vázat vodu se přidává do mražených dezertů a pekařských výrobků, kterým zároveň dodává jemnost a zvětšení objemu. Na povrchu masných výrobků vytváří filmy. Dále se využívá jako zpevňující složka agaru, xanthanu a karagenanu (samotný karubin gely nevytváří). Můžeme jej nalézt v nízkotučných jogurtech a dresincích, ve zmrzlinách, mražených výrobcích, nápojích, cukrovinkách, pudincích, džemech, v sýrech, polévkách. Uplatnění tato látka také nachází v kosmetickém a textilním průmyslu.

Účinky E410 - Karubin na organismus

U látky nebyly zjištěny negativní účinky a látka je považována za bezpečnou.

Stupeň škodlivosti1
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E410 - Karubin na zdraví člověka


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.