E410 - Karubin

E410 - Karubin Bezpečný stabilizátor a zahušťovadlo

  • Stupeň škodlivosti 1 - Látka vyskytující se v přírodě, získaná synteticky

Popis E410 - Karubin

Karubin je vláknina, která je rozpustná ve vodě a vyskytuje se v semenech stálezelené rostliny rohovníku obecného, která se pěstuje v oblasti Středozemního moře. V dnešní době je využíván jako stabilizátor a zahušťovadlo.

Využití E410 - Karubin

  • Stabilizátor - Jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potravin
  • Zahušťovadlo - Jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny

Stabilizuje emulze, používá se jako zahušťovadlo mléčných výrobků a díky vlastnosti vázat vodu se přidává do mražených dezertů a pekařských výrobků, kterým zároveň dodává jemnost a zvětšení objemu. Na povrchu masných výrobků vytváří filmy. Dále se využívá jako zpevňující složka agaru, xanthanu a karagenanu (samotný karubin gely nevytváří). Můžeme jej nalézt v nízkotučných jogurtech a dresincích, ve zmrzlinách, mražených výrobcích, nápojích, cukrovinkách, pudincích, džemech, v sýrech, polévkách. Uplatnění tato látka také nachází v kosmetickém a textilním průmyslu.

Účinky E410 - Karubin na organismus

U látky nebyly zjištěny negativní účinky a látka je považována za bezpečnou.

Stupeň škodlivosti1
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E410 - Karubin na zdraví člověka



Reklama