E419 - Guma ghatti

Zakázaný emulgátor a stabilizátor

  • Stupeň škodlivosti 0 - Látka získaná přírodní cestou
  • Látka je zakázaná v EU a ČR - Látky zakázané přidávat do potravin v EU. V jiných zemích může být jejich použití povoleno. Zákaz automaticky neznamená, že je látka škodlivá, pouze se zde nesmí prodávat potraviny, které ji obsahují.

Popis E419 - Guma ghatti

Guma ghatti je látka, která se vyskytuje v rostlinách druhu Anogeissus larifolia a nachází se zejména v Africe, Indii a na Srí Lance. Využívá se jako emulgátor a stabilizátor.

Využití E419 - Guma ghatti

  • Stabilizátor - Jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potravin
  • Emulgátor - Jsou látky umožňující tvorbu stejnorodé směsi dvou či více jinak nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují (to jsou látky podporující vznik emulzí)

Látka se přidává jako stabilizátor a emulgátor do nápojových směsí, olejů a nápojů.

Účinky E419 - Guma ghatti na organismus

U látky nebyly zjištěny negativní účinky, avšak látka je v ČR zakázána jako přídatná látka v potravinářství.

Stupeň škodlivosti0
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRANO

Tabulka zobrazuje vliv E419 - Guma ghatti na zdraví člověka


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.