E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol)

E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol) Sladidlo, stabilizátor, sekvestrant a zahušťovadlo

  • Stupeň škodlivosti 3 - Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě

Popis E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol)

Sorbitol je cukerný alkohol, který má bílou barvu a vyskytuje se ve formě kapaliny nebo prášku. Disponuje příjemnou sladkou lehkou chutí. Používá se zejména jako sladidlo, stabilizátor a zahušťovadlo. V přírodě se vyskytuje v bobulích například v hroznovém vínu, jeřábu a v dalším ovoci.

Využití E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol)

  • Sladidlo - Jsou látky udělující potravině sladkou chuť a nahrazující přírodní sladidla (fruktózu, sacharózu - cukr, glukózový sirup)
  • Stabilizátor - Jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potravin
  • Sekvestrant - Vážou volné ionty kovů a zabraňují nežádoucím reakcím v těle.
  • Emulgátor - Jsou látky umožňující tvorbu stejnorodé směsi dvou či více jinak nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují (to jsou látky podporující vznik emulzí)
  • Zahušťovadlo - Jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny

V potravinářství má velké zastoupení jako náhradní sladidlo pro diabetiky (na rozdíl od cukru je o polovinu méně sladký). Používá se jako zahušťovadlo do sladkostí, jako stabilizátor a sladidlo působí v mražených dezertech. Přidává se do cukrovinek s peprmintovou a mátovou příchutí, do nízkokalorických jídel. Nalezneme jej dále v bonbónech bez cukru,džemech, sušeném ovoci, zmrzlinách, sirupech, zubních pastách, ústních vodách a žvýkačkách.

Účinky E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol) na organismus

Látka není příliš vhodná pro malé děti nebo ve větších dávkách, může totiž způsobovat průjmová onemocnění, nadýmání, střevní potíže nebo plynatost.

Stupeň škodlivosti3
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol) na zdraví člověka



Reklama