E422 - Glycerol

E422 - Glycerol Přírodní sladidlo, zvlhčovadlo, nosič, zahušťovadlo

  • Stupeň škodlivosti 1 - Látka vyskytující se v přírodě, získaná synteticky
  • Látka živočišného původu

Popis E422 - Glycerol

Glycerol je hygroskopická viskózní kapalina, která je bezbarvá a bez zápachu. Disponuje sladkou chutí. Používá se jako rozpouštědlo, sladidlo, náhradní sladidlo nebo zvlhčující látka. V přírodě ho nalezneme většinou vázaný, vzniká zde při kvašení různých přírodních látek (vyskytují se například ve víně).

Využití E422 - Glycerol

  • Sladidlo - Jsou látky udělující potravině sladkou chuť a nahrazující přírodní sladidla (fruktózu, sacharózu - cukr, glukózový sirup)
  • Zvlhčující látka - Jsou látky chránící potravinu před vysycháním. Působí proti účinkům vzduchu s nízkou relativní vlhkostí a dále látky podporující rozpouštění práškovitých potravin ve vodním prostředí
  • Zahušťovadlo - Jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny
  • Nosič

Využívá se jako náhradní sladidlo pro diabetiky (nezvyšuje totiž hladinu inzulinu), má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr. Nezpůsobuje tolik zubního kazu, čehož se využívá například do žvýkaček. Využívá se při výrobě masa a sýrů k ošetření povrchu, jako rozpouštědlo do alkoholických i nealkoholických nápojů, uzenářských a pekárenských výrobků nebo také jako zvlhčující látka k ošetření povrchu proti vysoušení cukrovinek, strouhaného kokosu a polev.

Účinky E422 - Glycerol na organismus

Při běžných dávkách používaných v potravinách je látka považována za bezpečnou. Ve větších dávkách může způsobovat nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, průjmy nebo žízeň a pomatení. V koncentrovaných roztocích je tato látka dráždivá, ale za normálních podmínek je netoxická, nedráždí a neměl by způsobovat alergie.

Stupeň škodlivosti1
Živočišného původuANO
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E422 - Glycerol na zdraví člověka



Reklama