E440 - Pektiny

Bezpečná želírující látka a zahušťovadlo

  • Stupeň škodlivosti 1 - Látka vyskytující se v přírodě, získaná synteticky

Popis E440 - Pektiny

Pektiny jsou polysacharidy, které se vyskytují v mnoha variantách. Rozlišujeme: E440(i) – Pektin a E440(ii)- Amidovaný pektin neboli Aminopektin. Liší se výrobou a vlastním složením. Běžně se vyskytují v přírodě, zejména v ovoci (citrusy, jablka) a také v buněčných stěnách rostlin.

Využití E440 - Pektiny

  • Stabilizátor - Jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potravin
  • Zahušťovadlo - Jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny
  • Želírující látka - Jsou látky, které udělují potravině texturu vytvářením gelu

V potravinách, kde tuto látku nacházíme, funguje díky své želírující povaze jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo a pojidlo. Nejvíce známé využití je v džemech a marmeládách. Dále se využívá v sirupech, zmrzlině, zmražených potravinách, želé bonbónech, dresinku, jogurtových nápojích. Používá se pak dále také v lékařství díky své vysoké hustotě působí proti průjmům.

Účinky E440 - Pektiny na organismus

Látka je považována za bezpečnou , proto nebyl stanoven ani její denní limit.

Stupeň škodlivosti1
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E440 - Pektiny na zdraví člověka


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.