E921 - L-cystin

Zakázaná nebezpečná látka zlepšující mouku

  • Stupeň škodlivosti 5 - Přísada, která pravděpodobně způsobuje alergie, hyperaktivitu, stres
  • Látka škodící zdraví
  • Látka je zakázaná v EU a ČR - Látky zakázané přidávat do potravin v EU. V jiných zemích může být jejich použití povoleno. Zákaz automaticky neznamená, že je látka škodlivá, pouze se zde nesmí prodávat potraviny, které ji obsahují.

Popis E921 - L-cystin

L-cystin je neesenciální aminokyselina používající se jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky. Zlepšuje zpracování a dobu míchání těsta.

Využití E921 - L-cystin

Používá se v pekařských výrobcích (chlebu, chlebové mouky, pečivu, dále jako přídavek do pekařských směsí). Dále se využívá při výrobě masa, do kojenecké stravy a cereálií.

Účinky E921 - L-cystin na organismus

Látka se přirozeně vyskytuje v potravinách a z toho důvodu není pro člověka nebezpečná.

Stupeň škodlivosti5
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíANO
Zakázaná v EU a ČRANO

Tabulka zobrazuje vliv E921 - L-cystin na zdraví člověka


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.