Historie těstovin
Jen velmi těžko se dohledává pravý původ těstovin. Už proto, že se s nimi setkáváme v tradičních kuchyních po celém světě. I česká kuchyně nabízí například nudle do polévky, jako tradičního zástupce těstovin v české kuchyni. Jednou z kolébek těstovin je ale dozajista Itálie. Existuje sice mnoho teorii o tom, jak se těstoviny do Itálie dostaly – vliv Arabů z 8. a 9. století, nebo Marko Polo, který je měl přivést ze svých cest ve 13. století. Ovšem tyto teorie jsou sporné. Hlavně pak proto, že první zmínka o těstovinách pochází z 1. století n.l., ve známé Apiciově knize, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami „lagana“ (předchůdce lasagne). Od té doby prošly značným vývojem a ve své dnešní podobě se po Itálii rozšířily ve 13. století.
Druhy těstovin
Plněné
- ravioli – většinou ve tvaru čtvercového nebo půlkruhového polštářku. Často se plní ricottou a špenátem, nebo masem ale i jinými ingrediencemi. Jsou vhodné k řídkým i hustým krémovým omáčkám.
- tortellini – mají tvar zkroucených prstýnků, nejčastěji plněny masem a parmazánem. Vhodné k hustým omáčkám, či do vývaru.
- cannelloni – jsou asi 10 cm dlouhé a duté. Plní se například ragú, ricottou či špenátem. Jsou vhodné především k zapékání
Dlouhé
- spaghettini – velmi tenké špagety, vhodné k řídkým i hustým omáčkám
- spaghetti – klasické špagety, vhodné k řídkým i hustým omáčkám
- bucatini – duté špagety, vhodné k řídkým i hustým omáčkám
- linguine – placaté špagety, vhodné k hustým omáčkám
- tagliatelle – méně široké nudle, vhodné k hustým omáčkám
| Tagliatelle | |
|  | Těstoviny tagliatelle mix 400 g BIO COUNTRY LIFE 43 Kč 
 | 
- fettuccine – středně široké nudle vhodné k hustým omáčkám
- pappardelle – nejvíce, cca 1cm široké nudle, vhodné k hustým omáčkám
- lasagne – jsou nejkratší z výše uvedených těstovin, ale zato nejširší (cca 8 cm x 17 cm) jsou vhodné na zapékání zejména s ragú a sýrem.
Krátké
- fusilli – vřetena, vhodná k hustým omáčkám
- penne – širší rourky se zkosenými konci, vhodné k hustým omáčkám
- farfalle – mají tvar mašliček, vhodné jak k řídkým, tak k hustým omáčkám
- rigatoni – širší rourky s rovnými konci, též nazývány maccheroni, vhodné k hustým omáčkám a k zapékání
- cavatappi – jsou duté makaróny, které jsou ve tvaru spirály (vývrtky), vhodné spíše k hustým omáčkám
- rotelle – mají tvar kola od vozu, vhodné k hustým omáčkám
- chifferini – krátké, do obloučku zahnuté makaróny, lidově nazývaná kolínka, vhodné k hustým omáčkám a k zapékání
- pipe rigate – duté zahnuté těstoviny podobné šnečí ulitě, na jedné straně otevřené a na druhé zploštělé, vhodné k hustým omáčkám
Polévkové
- orzo – těstoviny ve tvaru rýže
- stelline – malé hvězdičky
- alfabetti – těstovinová písmenka
| Alfabetti | |
|  | Těstoviny písmenka pšeničná mix 250 g BIO COUNTRY LIFE 28 Kč | 
| 
 | 
Ostatní
- cous cous – zvláštní druh těstoviny, nepochází z Itálie, ale ze severní Afriky. Je také oblíbený v arabské kuchyni. Používá se buď do polévek, nebo jako příloha k hlavnímu jídlu
| Kuskus | |
|  | Kuskus 500 g COUNTRY LIFE 44 Kč | 
| 
 | 
- gnocchi – malé knedlíčky z pšeničné mouky a brambor, vhodné k hustým omáčkám.
Složení těstovin
Vaječné a bezvaječné
Těstoviny existují jak vaječné tak bezvaječné. Tento aspekt jejich složení je zejména důležitý v případě některých druhů potravinových alergií, nebo v případě, že hledáte veganskou variantu.
Typy mouky
Těstoviny mohou být vyrobeny z různých typů mouky, jako jsou:
- semolinové – semolina, neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé / tvrdozrnné pšenice
- špaldové – špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy
- celozrnné – celozrnné nebo grahamové těstoviny, ať už pšeničné, žitné, ječné nebo jiné, obsahují více vlákniny, vitamínů a minerálů. Jsou tedy výživově pestřejší a jejich glykemický index je nižší než u těstovin klasických
- žitné – žitná mouka platí za zdravější variantu pro nižší obsah lepku a příznivý vliv na tělesnou váhu a cukrovku
- ječné – ječná mouka také patří mezi alternativy s nižším obsahem lepku
| Celozrnné, semolinové špagety | |
|  | Těstoviny špagety celozrnné semolinové 500 g BIO GIROLOMONI 41 Kč 
 | 
Bez lepku
I těstoviny lze pořídit bez lepku. A to konkrétně:
- pohankové
- kukuřičné
- rýžové

 
       
                 
                 
                 
                 
               
               
               
               
       
                 
                 
                 
       
                 
       
                 
       
                
























































































































