Vaše poloha:
Chcete si vyrobit si vlastní sýr? Je to snadné! Přehled sýrů, které zvládnete sami
(Foto: canva.com)
Chcete si vyrobit si vlastní sýr? Je to snadné! Přehled sýrů, které zvládnete sami
(Foto: canva.com)

24.02.2024

Chcete si vyrobit si vlastní sýr? Je to snadné! Přehled sýrů, které zvládnete sami

Jste milovníky sýrů a chtěli byste si vyzkoušet jejich přípravu? Proces výroby zvládnou i naprostí nováčci, a to i bez speciálního vybavení. Přinášíme vám recepty na ricottu, sýr feta, cottage a pivní sýr. Nejenže si na těchto sýrech pochutnáte, ale také vám poslouží, jaké skvělé dárky pro vaše blízké.

 

Chtěli byste začít s domácí přípravou sýrů, ale nevíte, kde začít? Proces přípravy je ve skutečnosti velice snadný a celý postup tak zvládnete i bez předchozích zkušeností. Ať už tedy preferujete spíše klasiku jako je feta, nebo máte chuť na méně obvyklý pivní sýr, rozhodně se pusťte s chutí do toho. Jak začít?

 

Ujistěte se, že máte vše potřebné

 

Je jen několik věcí, které potřebujete na přípravu většiny druhů sýrů. Většinu z nich přitom jistě máte v kuchyni. Na co tedy nezapomenout:

 

  • mléko - Příprava sýra se samozřejmě neobejde bez mléka, a to ne jen tak ledajakého. Pro přípravu většiny sýrů je ideální plnotučné mléko z farmy, případně čerstvé mléko z obchodu s obsahem tuku alespoň 3,8 procenta. Určitě se však vyhněte klasickým odtučněným trvanlivým mlékům, která se bohužel pro přípravu sýrů vůbec nehodí.
  • syřidlo - Syřidlo je látka, která se používá pro srážení mléčné bílkoviny. Běžně jsou k dostání tři druhy syřidel, z nichž nejúčinnější jsou ty živočišné. Jejich základem je enzym chymosin, jenž se běžně vyskytuje v žaludcích telat, jehňat a kůzlat. Vegetariánskou alternativou jsou rostlinná a mikrobiální syřidla. Z těch mikrobiálních se vyrábí některé sýry jako je Gran Moravia, ty rostlinné se však v komerční výrobě užívají spíše zřídka. Třetí možností je nahradit klasické syřidlo jakoukoli kyselou surovinou, jako je kyselina citronová, citronová šťáva či kefír. 

 

  • hrnec
  • cedník
  • teploměr
  • plátýnko

 

Obecný postup pro přípravu sýrů

 

Příprava jednotlivých druhů sýrů se vždy trochu liší podle toho, jaký druh sýru chcete připravit. Existuje však také několik základních kroků, kterým se při přípravě zkrátka nevyhnete.

 

  1. Pasterizace mléka

Pasterizace je proces sloužící k zničení nežádoucích mikroorganismů přirozeně se vyskytujících v mléce. Při výrobě sýrů se běžně pasterizuje zahřátím mléka na teplotu alespoň 72 °C.

  1. Přidání mlékárenské kultury

Pokud připravujete aromatický či plísňový sýr, musíte do mléka přidat speciálně vyšlechtěné druhy mikroorganismů. Celý proces je nutné provádět za kontrolované teploty, která odpovídá preferencím daného organismu.

  1. Sýření

Proces sýření slouží k vysrážení mléčné bílkoviny od syrovátky za vzniku pevné hmoty. Proces sýření probíhá jednoduše smícháním syřidla s mlékem. Pro oddělení sýřeniny od syrovátky je nutné směs přefiltrovat přes plátýnko.

  1. Formování

Sýřenina se následně zpracovává v závislosti na druhu sýra. U některých (především tvrdých) sýrů se sýřenina nejprve opaří a krájí, aby se oddělilo ještě více syrovátky. Poté dochází k samotnému formování.

  1. Solení

Neopomenutelným krokem je samozřejmě solení či další dochucení, které dodá sýru specifickou chuť a pomáhá surovinu konzervovat.

  1. Zrání

Poslední fází procesu přípravy je zrání, které výrazně ovlivňuje konzistenci, chuť, vzhled i vůni finálního produktu. Zrání probíhá v kontrolovaném prostředí při jasně definované teplotě a vlhkosti od několika dní až po měsíce, v závislosti na druhu sýra.

 

Jak připravit sýr feta?

 

Příprava fety nebo jiných sýrů balkánského typu je velice jednoduchá. Na 250 g sýra budete potřebovat asi 1 litr plnotučného mléka, syřidlo (nebo asi 1-2 lžíce citronové šťávy), asi 1,5 litru vody a 60 – 100 g soli. Mléko pasterizujte a k teplému mléku přidejte syřidlo. Míchejte, dokud se mléko nevysráží, slijte přes plátýnko a důkladně vyždímejte. Vytvarujte do požadovaného tvaru. Z vody a soli připravte nálev. Sýr skladujte v solném nálevu v lednici po dobu asi 5 dní.

 

Jak připravit cottage?

 

Plnotučné mléko nalijte do hrnce a zahřejte asi na 90 °C. Mléko míchejte, aby se nepřipálilo. Po zahřátí mléka na tuto teplotu sundejte hrnec ze sporáku. Nalijte do hrnce asi tři lžíce citronové šťávy a promíchejte. Následně hrnec přikryjte a nechte asi půl hodiny odpočívat. Následně směs přeceďte přes plátno s důkladně vyždímejte. Sýr zabalený v plátýnku ve tvaru koule opláchněte studenou vodou a druhou rukou ho jemně mačkejte. Vzniklý sýr vložte do misky a rozlámejte na menší kousky. Následně vmíchejte sůl. Před podáváním nechte řádně vychladit.

 

Jak připravit krémový sýr typu ricotta či pivní sýr?

 

Mimo sýrů pevné konzistence doma můžete připravit i sýry krémové, podobající se lučině či ricottě. Zatímco ricottu připravíte jako klasický sýr z mléka, smetany, soli a citronové šťávy, na pivní sýr budete potřebovat jen tvaroh, pivo, sůl, mletou papriku a kmín. Pak už jen stačí smíchat všechny ingredience. Pivo přilévejte postupně, dokud nedosáhnete konzistence hustého krému. Směs umístěte do  sklenice s širokým uzavíratelným hrdlem a nechte zrát při pokojové teplotě asi 6 dní. Pivní sýr je totiž nutné nechat několik dní uležet, aby získal tu správnou chuť i konzistenci.

 

 

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Jak smažit holandský řízek v horkovzdušné fritéze? Tohle udělejte, aby se nerozpadl

Holandský řízek je klasikou, kterou milují malí i velcí. Pokud ho ale chcete připravit zdravěji, a přitom si zachovat šťavnatost i křupavou kůrku, horkovzdušná fritéza je ideálním pomocníkem. Naučte se, jak na to, aby vám řízek držel tvar a nerozpadl se.

Křupavá a sýrová: Recept na neodolatelnou kuřecí Quesadillu s cheddarem

Znáte ten pocit, když kousnete do něčeho a okamžitě víte, že to bude vaše nová oblíbená pochoutka? Přesně to zažijete s touto křupavou, kuřecí quesadillou s cheddarem. Tato mexická klasika je nejen snadná na přípravu, ale jeho bohatá chuť a textura vás okouzlí na první kousnutí. V tomto článku vám přinášíme recept, který vás provede krok za krokem k dokonalé quesadille, která se stane hvězdou vašeho jídelního stolu.

Jak na piškotové těsto aby nespadlo a neprasklo? Známe triky, jak ho zachránit

Piškotové těsto křehké, nadýchané, a přitom tak náročné na přípravu. Stačí jediná chyba a výsledek spadne, praskne nebo zůstane uvnitř syrový. V článku se podíváme na důvody, proč se to děje, a hlavně na triky, jak tomu předejít. Přidáme i recept krok za krokem a praktické rady, jak zachránit pokažený piškot.

Češi objevili nový zázrak na gril! Neroztéká se, chutná líp než hermelín a v Lidlu stojí pár korun

Češi objevují sýr, který se na grilu neroztéká, krásně křupe a chutná skvěle i bez masa. V Lidlu stojí pár korun a připravíte ho za pár minut. Znáte halloumi?

Domácí smažené kuře jako z KFC: Tajemství dokonalého křupavého těstíčka

Milujete křupavé a šťavnaté kuře jako z KFC? S tímto receptem si ho připravíte jednoduše doma, a ještě si ho můžete přizpůsobit podle vlastní chuti! Ukážeme vám, jak dosáhnout dokonale ochuceného těstíčka, které bude křupavé na povrchu a zároveň udrží maso šťavnaté uvnitř.

Co přidat do míchaných vajíček, aby chutnaly ještě lépe?

Míchaná vajíčka patří mezi nejoblíbenější snídaňová jídla, ale co když vám připadají příliš obyčejná? Přidáním správných surovin a použitím vhodné techniky můžete jejich chuť i konzistenci posunout na úplně novou úroveň. Inspirujte se recepty, které z míchaných vajec udělají dokonalý gurmánský zážitek.

Znáte tatarkové těsto? Zkuste tyhle recepty a uvidíte, proč je tak oblíbené

Tatarkové těsto je netradiční, ale velmi chutná varianta těsta, která se vyznačuje svou jemností a vláčností. Díky přidání tatarské omáčky získává těsto příjemně pikantní chuť a zároveň zůstává křehké. Využít jej můžete na různé slané pečivo, koláče nebo dokonce bagetky. Pokud hledáte nový způsob, jak obohatit svůj jídelníček, rozhodně stojí za to vyzkoušet tyto recepty.

Milujete chalvu? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na domácí verzi

Chalva je sladká pochoutka s kořeny na Blízkém východě a ve střední Asii, kde patří mezi tradiční dezerty už po staletí. Vyrábí se z mletých semínek (nejčastěji sezamových) a cukru nebo medu, což jí propůjčuje charakteristickou sypkou konzistenci a bohatou, oříškovou chuť. Ale co je chalva přesně? Jedná se o dezert, který vzniká z jednoduchých ingrediencí a má jemně krémovou strukturu, která se doslova rozplývá na jazyku.

Zavařování feferonek: Snadný recept na pálivé potěšení

Zavařování feferonek je skvělý způsob, jak si uchovat chuť a pálivost těchto ohnivých plodů na celý rok. Kromě toho, že máte vždy po ruce pikantní pochoutku, kterou můžete přidat do různých pokrmů, zavařování nabízí i další výhody, jako je možnost kontroly nad ingrediencemi a přizpůsobení chuti podle vlastních preferencí. V tomto článku si podrobně vysvětlíme, proč je domácí zavařování feferonek lepší než kupované produkty, jak vybrat a připravit feferonky pro zavařování, a nakonec se podělíme o osvědčený recept, který zvládne i začátečník.

Kuřecí špagety: Vyzkoušejte tento recept a objevte neotřelou kombinaci chutí sýra a rajčat

Připravte se na gastronomický zážitek, který zanechá vaše chuťové pohárky v euforii. V tomto receptu se setkají tři druhy sýrů, svěží rajčata a kuřecí maso. Tento pokrm nejen potěší vaše smysly, ale odhalí i tajemství perfektního spojení chutí a jednoduchosti. Nečekejte, až vás vaření bude tlačit a podívejte se na tento kulinářský skvost.

Spolupracujeme s: