Vaše poloha:
Nejlepší způsob, jak zužitkovat starý chléb: Měkké knedlíky, které se hodí ke všemu
(Foto: canva.com)
Nejlepší způsob, jak zužitkovat starý chléb: Měkké knedlíky, které se hodí ke všemu
(Foto: canva.com)

29.05.2025

Nejlepší způsob, jak zužitkovat starý chléb: Měkké knedlíky, které se hodí ke všemu

Máte doma tvrdý chléb, který by jinak skončil v koši? Nevyhazujte ho! Ukážeme vám, jak z něj udělat dokonalé domácí knedlíky, které si zamilujete jako přílohu k masu, omáčkám i zelenině.


Co se v článku dozvím?

  • Proč starý chléb nepatří do koše

  • Jak připravit nadýchané knedlíky z chleba

  • Co k nim podávat a jak je dochutit

  • Tipy, jak zpracovat i další pečivo


Proč starý chléb nevyhazovat?

 

Ztvrdlý chléb často končí v koši, přitom může posloužit jako skvělý základ pro nové chutné jídlo. Podle statistik Češi ročně vyhodí až 40 kg potravin na osobu, přičemž pečivo tvoří jednu z největších částí odpadu. Přitom stačí trocha fantazie – a z pár krajíců chleba vykouzlíte oběd nebo večeři, za kterou by se nestyděla ani babička.


Recept: Měkké chlebové knedlíky

 

Tyto knedlíky mají jemnou strukturu a příjemnou chuť. Skvěle se hodí jako příloha k omáčkám, masu, dušené zelenině nebo i jen tak s cibulkou a bylinkami.

 

Co budete potřebovat:

 

 

Postup:

 

  1. Chléb nakrájejte na malé kostičky a dejte do velké mísy.

  2. Zalijte teplým mlékem a nechte 10–15 minut nasáknout.

  3. Na másle si mezitím osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.

  4. K navlhčenému chlebu přidejte vejce, osmaženou cibuli, bylinky, mouku, sůl a pepř.

  5. Vše dobře promíchejte – vznikne vám vlhká, ale tvarovatelná hmota.

  6. Navlhčenýma rukama vytvořte menší knedlíčky (nebo větší koule, podle preference).

  7. Vhoďte do vařící osolené vody a vařte asi 12–15 minut – dokud nevyplavou a nezpevní.


K čemu se hodí a jak je vylepšit?

 

Chlebové knedlíky jsou univerzální. Hodí se ke klasickým českým omáčkám jako je svíčková, guláš, koprovka nebo k dušenému zelí. Ale výborné jsou i jako samostatný pokrm – přelité opraženou cibulkou, zakápnuté máslem nebo s kysaným zelím.

Tip:
Do těsta můžete přidat i strouhaný sýr (např. eidam, parmazán), špenát, nebo kousky slaniny pro ještě bohatší chuť.


Co dělat se zbylým pečivem?

 

Chléb není jediný, co se dá takto zužitkovat. Podobně můžete využít i:

  • Rohlíky – ideální na žemlovky nebo domácí karbanátky

  • Housky – vhodné na strouhanku či sladké knedlíky

  • Krajky chleba – na domácí krutony nebo zapečené tousty

Pokud je pečivo plesnivé, nikdy ho nezachraňujte – plíseň proniká hluboko a je zdraví nebezpečná.


Jídlo neplýtvejme, tvořme!

 

Starý chléb může mít druhý život – a to velmi chutný! Místo vyhazování si připravte domácí chlebové knedlíky, které překvapí svou vláčností i univerzálním využitím. A hlavně – uděláte něco dobrého nejen pro svůj jídelníček, ale i pro planetu.


Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty.cz, countrylife.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Sladké potěšení na talíři: Recept na nadýchané jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky patří mezi letní klasiku, kterou milují děti i dospělí. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na měkoučké knedlíky plné čerstvých jahod, které se doslova rozplývají na jazyku.

Recept na špekové knedlíky s houbovou omáčkou

Hledáte zajímavý recept na oběd či večeři? Máme pro vás řešení! Vyzkoušejte náš skvělý recept na rakouské špekové knedlíky s houbami, který si zamiluje celá rodina.

Hotový knedlík za deset min? Zkuste náš hrníčkový recept!

Hledáte recept na domácí knedlíky? Připravili jsme pro Vás recept na rychlé knedlíky z mikrovlnné trouby. Zvládne to opravdu každý a za pár minut jsou knedlíky na stole!

Recept na ty nejlepší domácí knedlíky s borůvkami

Zkusili jste už připravit domácí knedlíky s borůvkami? Existuje mnoho variací ovocných knedlíků a my jsme pro Vás připravili několik různých receptů. Vyzkoušejte recepty na borůvkové knedlíky z kynutého, tvarohového a jogurtového těsta.

Dýňové lívance: Podzimní dobrota, kterou si zamilujete na první sousto

Vůně skořice, nadýchané těsto a jemná chuť pečené dýně – to jsou dýňové lívance, které se perfektně hodí k podzimním víkendovým snídaním. Vyzkoušejte jednoduchý recept, který zvládne i začátečník, a vykouzlíte voňavou pochoutku, kterou si zamiluje celá rodina.

Hovězí na zeleném kari s kokosovým mlékem: Exotická večeře hotová za pár minut

Milujete výrazné chutě, ale nechcete trávit hodiny u plotny? Hovězí na zeleném kari s kokosovým mlékem přináší thajskou exotiku přímo na váš stůl. Jemné maso, voňavá kari pasta a krémové kokosové mléko vytvoří harmonii, kterou zvládnete připravit i doma – rychle, snadno a bez speciálních surovin.

Kuře à la kachna s cibulí a pivem: Dokonalá kombinace sladké a hořké chuti

Kuře à la kachna na pivu s karamelizovanou cibulí spojuje jednoduchost všedního vaření s chutí sváteční tabule. Jemné kuřecí maso nasákne vůni černého piva, medu a cibule, která se během pečení promění v karamelové pokušení. Výsledek? Recept, který potěší i v chladných podzimních dnech.

Voňavý domácí perníčkový sirup: Skvělý do kávy, dezertů i vánočních drinků

Perníčkový sirup dodá každému nápoji kouzelnou zimní vůni a chuť Vánoc. Připravíte ho snadno z běžně dostupných surovin a vydrží i několik týdnů. Hodí se nejen do kávy, ale i do svařeného vína, čaje či na palačinky.

Domácí koprová omáčka jako od babičky: Tajemství dokonalé chuti a krémové konzistence

Koprová omáčka patří k tradičním pokladům české kuchyně. Někdo ji miluje, jiný se jí raději vyhne, ale jedno je jisté – správně připravená domácí koprovka s vejcem a houskovým knedlíkem je jídlo, které vás spolehlivě vrátí do dětství. Naučte se, jak ji uvařit tak, aby byla jemná, voňavá a bez hrudek.

Sladká vůně podzimu: Pečené hrušky se skořicí, které zvládnete i bez zkušeností

Kombinace hrušek, medu a skořice je symbolem voňavého podzimu. Tento jednoduchý dezert zvládnete připravit během pár minut – bez složitých ingrediencí, bez těsta a bez stresu. Stačí pár zralých hrušek, špetka skořice a vaše kuchyně se promění v cukrárnu.

Spolupracujeme s: