Co se v článku dozvím?
- 
Proč starý chléb nepatří do koše 
- 
Jak připravit nadýchané knedlíky z chleba 
- 
Co k nim podávat a jak je dochutit 
- 
Tipy, jak zpracovat i další pečivo 
Proč starý chléb nevyhazovat?
Ztvrdlý chléb často končí v koši, přitom může posloužit jako skvělý základ pro nové chutné jídlo. Podle statistik Češi ročně vyhodí až 40 kg potravin na osobu, přičemž pečivo tvoří jednu z největších částí odpadu. Přitom stačí trocha fantazie – a z pár krajíců chleba vykouzlíte oběd nebo večeři, za kterou by se nestyděla ani babička.
Recept: Měkké chlebové knedlíky
Tyto knedlíky mají jemnou strukturu a příjemnou chuť. Skvěle se hodí jako příloha k omáčkám, masu, dušené zelenině nebo i jen tak s cibulkou a bylinkami.
Co budete potřebovat:
- 
300 g staršího chleba (ideálně z předchozího dne) 
- 
250 ml mléka 
- 
2 vejce 
- 
1 menší cibuli 
- 
Sůl a pepř 
- 
Hrst nasekané petrželky nebo pažitky 
- 
2 lžíce hladké mouky 
Postup:
- 
Chléb nakrájejte na malé kostičky a dejte do velké mísy. 
- 
Zalijte teplým mlékem a nechte 10–15 minut nasáknout. 
- 
Na másle si mezitím osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. 
- 
K navlhčenému chlebu přidejte vejce, osmaženou cibuli, bylinky, mouku, sůl a pepř. 
- 
Vše dobře promíchejte – vznikne vám vlhká, ale tvarovatelná hmota. 
- 
Navlhčenýma rukama vytvořte menší knedlíčky (nebo větší koule, podle preference). 
- 
Vhoďte do vařící osolené vody a vařte asi 12–15 minut – dokud nevyplavou a nezpevní. 
K čemu se hodí a jak je vylepšit?
Chlebové knedlíky jsou univerzální. Hodí se ke klasickým českým omáčkám jako je svíčková, guláš, koprovka nebo k dušenému zelí. Ale výborné jsou i jako samostatný pokrm – přelité opraženou cibulkou, zakápnuté máslem nebo s kysaným zelím.
Tip:
Do těsta můžete přidat i strouhaný sýr (např. eidam, parmazán), špenát, nebo kousky slaniny pro ještě bohatší chuť.
Co dělat se zbylým pečivem?
Chléb není jediný, co se dá takto zužitkovat. Podobně můžete využít i:
- 
Rohlíky – ideální na žemlovky nebo domácí karbanátky 
- 
Housky – vhodné na strouhanku či sladké knedlíky 
- 
Krajky chleba – na domácí krutony nebo zapečené tousty 
Pokud je pečivo plesnivé, nikdy ho nezachraňujte – plíseň proniká hluboko a je zdraví nebezpečná.
Jídlo neplýtvejme, tvořme!
Starý chléb může mít druhý život – a to velmi chutný! Místo vyhazování si připravte domácí chlebové knedlíky, které překvapí svou vláčností i univerzálním využitím. A hlavně – uděláte něco dobrého nejen pro svůj jídelníček, ale i pro planetu.
Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty.cz, countrylife.cz







































































































































