

04.11.2021
Ochutnejte naše luxusní zvěřinové recepty!
Vyzkoušejte naše nejchutnější zvěřinové recepty. Čerstvou jihočeskou divočinu můžete nyní koupit v řeznictví MÚÚÚ!
Zvěřina je považována za maso králů, a to díky své výjimečné chuti a mimořádné kvalitě. Nabízí mnoho benefitů pro naše zdraví, a z toho důvodu by měla být zařazena do našeho jídelníčku. Má vysokou výživou hodnotu, obsahuje minimální množství tuku a vysoké množství bílkovin. Kromě toho je zvěřina bohatá na minerály a vitamíny, zejména vitaminy skupiny B, železo, fosfor, zinek a draslík.
Čerstvou jihočeskou divočinu můžete mít v ŘEZNCVÍ MÚÚÚ Plzeň, v COOP úsek MÚÚÚ Doubravka, Ternu České Budějovice a Písku na Alšově náměstí.
Aktuální leták Řeznictví MÚÚÚ
Recept – srnčí ragú
Ingredience
- 800 g srnčí maso
- 2 ks cibule
- 125 g žampionů
- 3 ks rajčata
- 50 g máslo
- 2 lžíce mouky
- 500 ml vývar
- 200 ml červené víno
- 200 ml zakysaná smetana
- Mletá paprika
Příprava
1. Maso nakrájíme na kostky. Poté opečeme maso v hrnci ze všech stran. Přidáme cibuli a orestujeme. Vmícháme žampiony, krátce podusíme a přidáme rajčata. Osolíme, opepříme a posypeme 2 lžícemi mouky. Zalijte vývarem a červeným vínem a dobře promíchejte. Vaříme na středním plameni 1 hodinu, dokud maso nezměkne.
2. Ragú ochutíme mletou paprikou. Zalijeme zakysanou smetanou a případně přidáme ještě sůl a pepř.
.png)
Recept – kančí segedín
Ingredience
- 1 kg kančí bok
- 800 ml vývar
- 300 g kysané zelí
- 4 ks cibule
- 1 ks mrkev
- 1 ks brambora
- 150 g vepřové sádlo
- Sůl
- Pepř
Příprava
1. Nejdříve nakrájíme nadrobno cibuli, poté i mrkev. Do hrnci dáme vepřové sádlo a na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev, dokud cibule nezezlátne. Teď přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. Poté přidáme mletou paprikou, zamícháme a krátce osmahneme.
2. Do hrnce přilijeme pomalu vývar, přidáme bobkový list a necháme krátce dusit. Maso průběžně otáčíme a přilíváme vývar. Maso dusíme zhruba 2 hodiny.
3. Uvaříme bramboru v osolené vodě, propasírujeme pře síto a přidáme do omáčky k zahuštění.
4. Když už je maso hotové, přidáme kysané zelí, a ještě chvíli povaříme.
5. Hotové maso nakrájíme, podáváme s uvařenými knedlíky a zalijeme omáčkou.

Recept – jelení kýta na smetaně
Ingredience
- 600 g jelení kýta
- 200 ml olej
- 100 g slanina
- 1 ks mrkev
- 1 ks cibule
- 1 ks celer
- 1 ks petržel
- 1 ks citron
- 150 ml červené víno
- 200 ml smetana
- 2 lžíce mouka
- Vývar
- Brusinková marmeláda
- Bobkový list
- Sůl
- Jalovec
- Pepř
- Cukr
Příprava
1. Připravíme marinádu z rozdrceného bobkového listu, pepře, jalovce, oleje a šťávy z půlky citronu. Jelení kýtu omyjeme, osušíme a dáme do kastrůlku s poklicí. Zalijeme připravenou marinádou a necháme zhruba tři dny odležet. Za tu dobu maso párkrát denně obrátíme.
2. Maso vyndáme z marinády, protáhneme slaninou a svážeme do soudečku.
3. Do hrnce dáme máslo, cibuli a nakrájenou slaninu, přidáme maso a opečeme ho z obou stran. Osolíme a opepříme. Poté maso přendáme do zapékací mísy a přidáme orestovanou zeleninu. Maso zalijeme červeným vínem a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Za celou dobu pečení musíme maso podlévat vývarem. Pečeme zhruba hodinu a půl.
4. Maso vyjmeme, do výpeku přidáme trochu vývaru, zahustíme moukou, přidáme smetanu a lžíci brusinkové marmelády a povaříme. Osolíme, přidáme cukr a citronovou šťávu.
5. Maso podáváme nakrájené na plátky s knedlíkem a přelijeme omáčkou.
.png)
Recept – kančí paštika
Ingredience
- Kančí maso
- Kuřecí játra
- Bůček
- 200 ml smetany
- 5 ks vejce
- 1 ks cibule
- Vepřové sádlo
- Paštikové koření
Příprava
1. Sádlo dáme vyškvařit, přidáme nakrájenou cibuli, podusíme a poté přidáme očištěná játra. Podusíme a odstavíme.
2. Kančí maso a bůček dáme do hrnce vařit doměkka v malém množství vody. Okořeníme podle chuti.
3. Necháme zchladnout, rozmixujeme, přidáme vejce a smetanu. Paštiku plníme do sklenic a zavařujeme na 100 stupních.

Aktuální leták Řeznictví MÚÚÚ
Mohlo by Vás zajímat

Jak připravit paštiku z kuřecích jater s karamelizovanou cibulkou? Tento recept musíte vyzkoušet
Paštika z kuřecích jater s karamelizovanou cibulkou je jemná, plná chuti a díky karamelizované cibulce také příjemně nasládlá. Tento klasický recept na domácí paštiku v sobě spojuje krémovou strukturu kuřecích jater, aromatickou cibuli a bohatou chuť másla. Připravit si domácí paštiku je překvapivě snadné, a pokud chcete ohromit své hosty nebo si dopřát kvalitní pochoutku, vyzkoušejte tento recept.

Recept na perfektní paštiku z kuřecích jater pro každou příležitost
Hledáte dokonalou chuťovou harmonii pro vaše chuťové buňky? Představujeme vám klasiku v novém kabátě - paštiku z kuřecích jater. Tento tradiční pokrm přináší kombinaci lahodných chutí a jednoduchosti přípravy, která oslní na každé slavnostní tabuli i při večerním posezení s přáteli. Nechte se inspirovat a objevte kouzlo domácí paštiky, která překoná i ta nejlepší delikatesy.

Recept na domácí paštiku z kuřecích jater s brandy
Hledáte ideální předkrm pro Vás a Vaši rodinu? Nechte se inspirovat našim receptem na domácí kuřecí paštiku. Příprava je rychlá a jednoduchá! Lahodnou paštiku budete mít za chvíli hotovou.

Recept na domácí paštiku z husích jater
Paštika z husích jater patří mezi špičkové gastronomické pochoutky. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na husí paštiku!

Zapečená ovesná kaše: Recept na zdravou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne
Hledáte zdravou a chutnou snídani, kterou si připravíte dopředu? Vyzkoušejte zapečenou ovesnou kaši. Skvělý recept vám přinášíme právě teď.

Celý život to děláte špatně! Tohle je hlavní chyba při přípravě palačinek
Palačinky patří mezi nejoblíbenější snídaně i rychlé dezerty. Přesto se mnohým nedaří udělat je opravdu dokonalé – tenké, pružné a bez trhání. Možná i vy děláte chybu, která vám výsledek kazí. Prozradíme vám, kde lidé nejčastěji chybují a jak na ty nejlepší palačinky.

Pistáciovo-čokoládová bábovka jako z cukrárny: Recept, který ohromí každou návštěvu
Tahle bábovka není jen obyčejný moučník – je to dezert, který vás ohromí vzhledem i chutí. Jemné pistáciové těsto v kontrastu s kakaovou vrstvou, zalité lesklou čokoládovou polevou, dělá z tohoto receptu hvězdu každé sladké tabule. Připravte si ji podle našeho snadného návodu a připravte se na ovace!

Rýže, která se neslepí a chutná skvěle? Vyhněte se těmto domácím přešlapům
Rýže patří mezi nejoblíbenější přílohy v českých domácnostech. Přesto ji většina lidí připravuje úplně špatně! Vyvarujte se těchto častých chyb a uvařte rýži, která bude nadýchaná, sypká a chutná jako z asijské restaurace.

Banánové muffiny: snadný recept, který zvládne i úplný začátečník
Voňavé, vláčné a neskutečně jednoduché na přípravu – takové jsou banánové muffiny, které si zamilujete na první kousnutí. Tento recept zvládnete bez předchozích zkušeností s pečením a výsledek vás překvapí.

Křupavá kůžička a šťavnaté maso: Kuře cacciatore, které se rozplývá na jazyku
Přemýšlíte, co dnes uvařit? Máme pro vás recept na jedinečné kuře cacciatore, které vám rozhodně udělá radost. Kombinace křupavé kůžičky a šťavnatého masa vás zaručeně ohromí. Připravte si tuto lahůdku a přenesete se do italského venkova přímo z pohodlí svého domova.