05.02.2022
Potravina měsíce Únor: Ředkvičky
Ředkvičky jsou oblíbená kořenová zelenina známá pro vysoký obsah minerálů a nespočet léčivých účinků. Ve vašem jídelníčku by tedy rozhodně neměly chybět!
Ředkvičky, tedy kořenové bulvy ředkve seté, jsou součástí naší stavy již nesmírně dlouho. Původní odrůdy pocházejí s největší pravděpodobností z jihovýchodní Asie, odkud se však již před mnoha tisíci lety rozšířily až do Evropy. V průběhu jejich pěstování byly kultivovány ředkvičky mnoha barev i chutí, a tak dnes seženeme ředkvičky bílé, fialové i červené.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Ředkvičky jsou nutričně mimořádně hodnotné a jejich konzumace nesmírně prospívá našemu zdraví. Jsou totiž překvapivě bohaté na velké množství vitaminů i minerálních látek. Navíc obsahují mnoho antibakteriálně působících látek, z nichž největší význam má glukofinolát. Právě ten dává ředkvičkám jejich typickou štiplavou, velmi lehce nahořklou chuť.
Jaké látky tedy ředkvičky obsahují?
- vitamín C
- vitamíny skupiny B, zejména B2 a kyselinu listovou
- minerály: draslík, vápník, železo, fosfor i zinek
- přírodní barviva – karoteny
- glukofinolát
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Ředkvičky mají mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Mezi ty nejvýznamnější patří například tyto:
- Působí antibakteriálně a antimykoticky, ničí tedy potenciálně nebezpečné bakterie a plísně
- Díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení a zabraňují nadýmání
- Posilují imunitu a zvyšují tak schopnost našeho těla odolávat infekcím
- Antioxidanty chrání tělo před volnými radikály a brání tak poškození buněk
- Udržují v dobré fyzické kondici nervy a mozek
- Snižují riziko vzniku nádorů plic či zažívacího ústrojí
- Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi
Nutriční a kalorické hodnoty
Díky vysokému obsahu vody i vlákniny jsou ředkvičky ideální dietní potravinou. Mají skutečně nízkou energetickou hodnotu, a to pouhých 16 kcal na 100 g. Navíc neobsahují téměř žádný tuk ani jednoduché sacharidy. Jsou tedy vhodné také pro diabetiky.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které ředkvičky obsahují:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
95.27 g |
- |
Energetická hodnota |
16 kcal |
0.8 % |
Bílkoviny |
0.68 g |
1.5 % |
Tuk |
0.1 g |
0.1 % |
Minerální soli |
0.55 g |
9.2 % |
Sacharidy |
3.4 g |
1.5 % |
Vláknina |
1.6 g |
6.7 % |
Cukr |
1.86 g |
2.1 % |
Vitamin C |
14.8 mg |
24.7 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.071 mg |
3.6 % |
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) |
25 µg |
6.3 % |
Užití v kuchyni
Ačkoli jsme zvyklí ředkvičky konzumovat zejména zasyrova, je možné je i tepelně upravovat. Čerstvé je přidáváme do pomazánek a salátů, nebo jen nakrájené na chleba. Díky krásné barvě také slouží jako dekorace obložených talířů či zeleninové oblohy u hlavních chodů.
U syrových ředkviček je však nutné si dávat pozor na čerstvost, jelikož poměrně rychle vadnou a ztrácení svěží chuť i křupavost. Pokud však vaše ředkvičky zvadnou, je možné je vložit do misky s vodou, kde se opět nabydou svoji původní svěžest.
Velmi chutné jsou však i tepelně upravené ředkvičky. Existuje mnoho receptů na lahodné krémové polévky, další možností jsou pak ředkvičky zapečené či restované na másle. Velmi chutná je mimo jiné i ředkvičkové nať, kterou lze po důkladném omytí upravovat podobně jako špenát.
Recepty z ředkviček
Ředkvičková pomazánka s vajíčkem
Tuto rychlou svěží pomazánku připravíte do deseti minut. Pro milovníky ředkviček je ideální na večeři i jako zdravá snídaně.
Na čtyři porce budeme potřebovat:
- 1 svazek ředkviček
- 1 krabička měkkého tvarohu
- 3 vejce
- 2 lžíce majonézy
- Jarní cibulka
- Čerstvá pažitka
- Sůl a pepř
Do hlubší misky nahrubo nastrouháme ředkvičky a jemně osolíme. Necháme pár minut odstát, aby ředkvičky pustily šťávu. Vymačkáme tekutinu, kterou ředkvičky pustily. Poté přidáme tvaroh a majonézu, nakrájenou zimní cibulku a nasekanou pažitku. Vajíčka uvařená natvrdo rozkrájíme na kostičky a smícháme se zbytkem ingrediencí. Pak už jen ochutíme pepřem a solí.
Podáváme s tmavým pečivem či na opečených topinkách.
Zapečené ředkvičky
Zapečené ředkvičky jsou lahodnou přílohou k rybám, grilovanému masu i steakům. Zapečením ředkvičky zesládnou a vynikne tak jejich chuť. Výborné jsou také s česnekovým dipem.
Potřebné suroviny:
- 2 svazky ředkviček
- 1 lžíce olivového oleje
- Sušený tymián a rozmarýn
- Šťáva z jednoho citronu
- Sůl a pepř na dochucení
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Očištěné ředkvičky nakrájíme na poloviny a v zapékací míse je smísíme se zbytkem ingrediencí, aby byly všechny kousky rovnoměrně obalené. Ředkvičky není nutné zapékat příliš dlouho, stačí přibližně 10 minut, dokud zcela nezměknou. Pak už můžeme podávat.
Mohlo by Vás zajímat
Potravina měsíce květen: Mangold
Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.
Potravina měsíce květen: Kedluben
Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!
Potravina měsíce květen: Chřest
Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!
Potravina Měsíce Duben: Mrkev
Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!
Potravina měsíce duben: Jarní cibulka
Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!
Potravina měsíce Březen: Šťovík
Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.
Potravina měsíce Leden: Tuřín
Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.
Potravina měsíce Prosinec: Celer
Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!
Potravina měsíce Listopad: Špenát
Špenát je nízkokalorická vitaminová bomba! Vyzkoušejte jeden z našich receptů a zjistěte, jak tato chutná zelenina prospívá našemu zdraví.
Potravina měsíce Listopad: Pórek
Pórek je poměrně opomíjená zelenina, ovšem naprosto neprávem. Při správné úpravě je velice chutný, navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Neváhejte tedy a vyzkoušejte jeden z našich skvělých receptů!