Vaše poloha:
Připravte se na Velikonoce s naším vláčným mazancem
(Foto: pinterest.com)
Připravte se na Velikonoce s naším vláčným mazancem
(Foto: pinterest.com)

31.03.2023

Připravte se na Velikonoce s naším vláčným mazancem

Máme pro vás recept na tradiční český velikonoční mazanec. Tento vláčný a voňavý mazanec s rozinkami a mandlemi je ideální pro slavnostní snídani nebo odpolední kávu s rodinou a přáteli.

 

Ingredience:

 

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 25g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1 pomeranče
  • 50 g rozinek
  • 50 g nakrájených mandlí
  • vejce na potření

 

Postup:

 

  1. Rozpusťte máslo v teplém mléce a nechte trochu vychladnout.
  2. Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, droždí, špetku soli, kůru z citronu a pomeranče.
  3. Přidejte směs máslového mléka, žloutky a celá vejce. Dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.
  4. Přidejte rozinky a mandle a znovu promíchejte. Mandle můžete případně přidat až nakonec a těsto jimi pouze posypat.
  5. Těsto nechte vykynout v teplém prostředí po dobu 1-2 hodin, dokud se nedvojnásobí svůj objem.
  6. Vykynuté těsto lehce prohněťte a formujte do tvaru mazance. Položte na plech a nechte opět vykynout dalších 30 minut.
  7. Poté mazanec potřete rozšlehaným vejcem a případně posypte mandlemi. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C po dobu 25-30 minut, dokud není zlatohnědý.

 

Hotový vláčný velikonoční mazanec podávejte na talíři, pokud chcete, můžete ho ozdobit cukrovím, mandlemi nebo rozinkami. Dobrou chuť!

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Zažijte Velikonoce jako nikdy předtím: Recept na beránka v pěti variantách

S blížícími se Velikonočními svátky se otevírá doba, kdy se rodiny a přátelé scházejí, aby společně oslavovali, a co by to byly za oslavy bez tradičního velikonočního beránka? Připravte se na to, že tento rok budou Velikonoce opravdu speciální, protože vám přinášíme recept na beránka v pěti neodolatelných variantách. Od klasického tvarohového až po luxusní biskupský beránek, každá z nich představuje jedinečnou chuť, která obohatí váš velikonoční stůl a zanechá vás i vaše blízké v úžasu.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Recept na velikonoční jidáše, které rozhodně nesmí chybět u mazance!

Velikonoce se pomalu blíží a to znamená, že se na ně musíte připravit. Jedna z tradičních věcí je pečení a dneska se podíváme na velikonoční jidáše! Přinášíme vám dokonalý recept, který vám s touto přípravou pomůže.

Pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí Velikonoce

Velikonoce jsou obdobím, kdy se rodiny scházejí kolem stolu a sdílejí chvíle plné radosti a dobrého jídla. Jedním z tradičních pokrmů, který se na velikonočním stole často objevuje, je nádivka. Ale proč se nevydat mimo zažité cesty a vyzkoušet něco nového? Přinášíme vám pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí vaše Velikonoce a přinesou do vašeho jídelníčku nové chutě a vůně.

Zamilujte se na první kousnutí: Recept na Oreo Cheesecake

Představte si dokonalou harmonii chutí, kde se sladkost čokoládových sušenek Oreo spojí s krémovou lahodností cheesecake. Tento Oreo cheesecake je kulinářským zjevením, které vás donutí zamilovat se na první kousnutí. Tento dezert je ideální volbou pro každou příležitost, ať už jde o oslavu narozenin, rodinnou večeři nebo jen tak pro potěšení vašich chuťových pohárků.

Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?

Když se spojí šťavnatý pečený bůček s bohatou žemlovou nádivkou, vznikne kulinářský zážitek, který si zamiluje každý milovník tradiční české kuchyně. Tato kombinace představuje vrcholné potěšení pro chuťové pohárky, kde každé sousto hraje symfonii chutí a textur. V následujícím článku vám představíme, jak na tento skvost připravit a proč je pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou považován za nepřekonatelnou kombinaci.

Zkuste to jinak: Recept na šneky se skořicí a citronovou polevou

Zapomeňte na obvyklé dezerty a dejte své kuchyni nový nádech s receptem na skořicové šneky s osvěžující citronovou polevou. Tato lahodná pochoutka je nejen snadná na přípravu, ale také přináší do vašeho domova vůni a pohodu. Překvapte své blízké tímto originálním receptem a užijte si závan skořice ve své kuchyni.

Něco sladkého ke kávě: Recept na nadýchanou citronovou babetu s polevou

Když se řekne "citronová babeta", určitě se vám vybaví představa nadýchaného, osvěžujícího dezertu, který dokonale pasuje ke kávě. Tento tradiční recept je známý po celém světě. Citronová babeta je oblíbená pro svou lehkost, svěžest a jednoduchost přípravy.

Upečte si legendární pražský koláč

Zamilujte si chuť a vůni pražského koláče. Tento kulinářský skvost, kombinující jemné těsto, voňavý krém a skořicovou drobenku, je ideálním doplňkem k vaší nedělní kávě nebo jako sladká pochoutka pro každodenní radost. Objevte originální recept, který je jednoduchý, ale zároveň nabízí neopakovatelný gurmánský zážitek.

Skořicový sen u vás doma. Recept na dokonalé skořicové šneky

Skořice, ta voňavá přísada, která dokáže proměnit obyčejné pečivo na něco naprosto úžasného. Skořicové šneky patří mezi oblíbené pochoutky milovníků sladkého po celém světě. Pokud si chcete dopřát tuto skořicovou dobrotu, zkuste náš recept na dokonalé skořicové šneky z kynutého těsta. Připravte se na křupavý, vonný a lahodný zážitek.