02.03.2021
Sezónní potraviny: Březen je měsícem nových brambor, šťovíku, medvědího česneku, bílého chřestu a sladkých brambor
S příchodem nového měsíce se o slovo hlásí i nová várka sezónních potravin. V únoru jsme se věnovali růžičkové kapustě, ředkvičkám, řeřiše a černému kořenu. Březen patří dalším hrdinům, kteří obsahují mnoho vitamínů, jsou v daném období nejzdravější a dodávají našemu tělu to, co právě potřebuje.
Březen
Po nejkratším měsíci roku přichází březen. Tento měsíc přináší optimismus v podobě hřejivých slunečních paprsků, které po dlouhé zimě potřebuje nejen naše tělo, ale i mysl. A není to pouhá náhoda, protože během března začíná meteorologické i astronomické jaro. Tentokrát se zaměříme na nové hrdiny v rámci sezónních potravin, a to na nové brambory, šťovík, bílý chřest, medvědí česnek a sladké brambory.
Nové brambory
Brambory jsou využívány nejen jako jedna z nejčastějších příloh, ale jsou i v základu mnoha pokrmů, jako jsou bramboráky, bramboračka, bramborový guláš či plněné bramborové knedlíky (ovocné i s uzeným masem). Nové brambory se dají smažit, péct i vařit. Ideální ale je připravovat je ve slupce, protože jejich oloupáním se připravíme o mnoho prospěšných látek. Nové brambory oceníme v případě, že chceme snížit svoji hmotnost, protože prakticky neobsahují žádný tuk.
Vitamíny a prospěšné látky:
- vitamín B, C, E
- sacharidy ve formě škrobu
- antioxidanty – karoten, flavonoidy
- kyselina listová
- draslík
- hořčík
- železo
Šťovík
Louky, pastviny či okraje cest, všude tam se můžeme se šťovíkem potkat. Tato vytrvalá bylina dorůstá do výšky cca 30–90 cm a kvete především v jarních měsících. Při procházce přírodou si můžeme pár mladých lístků šťovíku utrhnout a rozžvýkat. Šťovík zlepšuje trávení, hasí žízeň, osvěžuje, prospívá pokožce a sliznici, čistí střevo a krev, uvolňuje dýchací cesty a dodává energii. Pozor by si na něho měli dát lidé s kameny v ledvinách nebo močovém měchýři. Šťovík se hodí se do salátů, polévek, pomazánek, smoothies i do velikonoční nádivky. Využívají se především mladé lístky šťovíku, které jsou křehké, později totiž hořknou.
Vitamíny a prospěšné látky:
- vitamín A, C a v menším množství B2 a B6
- kyselina oxalová
- hořčík
- draslík
- železo
Bílý chřest
Chřest je velice chutnou a prospěšnou zeleninou, kterou si lidé oblíbili již před tisíci lety. Sezóna chřestu je velice krátká, proto je dobré ji nepromeškat a vychutnat si všechny jeho vlastnosti. Chřest bezesporu s úsměvem využijí všichni vyznavači jarních očistných detoxikačních kúr. Chřest urychluje látkovou výměnu, léčí kožní nemoci, posiluje imunitní systém a srdce, povzbuzuje činnost ledvin, snižuje krevní tlak, zlepšuje krvetvorbu a je dobrý i pro zdravý spánek. Před tím, než křest využijeme pro přípravu pokrmů či zdravých nápojů, je nutné ho vždy důkladně očistit, oloupat a okrájet konce.
Vitamíny a prospěšné látky:
- betakaroten
- vitamíny A, E, C a B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, biotin, niacin, kyselina pantotenová a kyselina listová)
- draslík
- zinek
- fosfor
- železo
- jód
- sodík
Medvědí česnek
Medvědí česnek je takový malý zázrak, který je v kuchyni nedocenitelný. Nejen, že je velmi chutný, ale obsahuje i spoustu vitamínů a prospěšných látek, které pročišťují trávící systém, podporují chuť k jídlu, příznivě působí při cukrovce, jsou protizánětlivé, mají pozitivní vliv na činnost srdce a jsou skvělým pomocníkem při jarním nachlazení. Medvědí česnek je nejčastěji vyhledáván pro svoje antibiotické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Vitamíny a prospěšné látky:
- vitamín C
- sirné složky
- čpavek
- fytoncidy
- hořčiny
- allicin
Sladké brambory
I když se v obchodech již poměrně zabydlely, jsou sladké brambory v našich kuchyních využívány pouze poskrovnu. Znát je můžeme i jako batáty a dorazily k nám z Ameriky. V odděleních "ovoce a zelenina" zaujmou svoji načervenalou barvou a poměrně velkorysou velikostí. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C sladké brambory podporují náš imunitní systém, hojení ran nebo boj s degenerativním onemocněním očí. Pomohou nám i v případě, že nás trápí deprese, nespavost či vysoká hladina cholesterolu. Batáty lze upravit na sladko i na slano.
Vitamíny a prospěšné látky:
- betakaroten
- vitamíny A, C, E, B6 a B5
- draslík
- hořčík
- mangan
- pektin
Co si můžeme z březnových sezónních potravin připravit?
Bílý chřest přelitý máslem s medvědím česnekem a novými brambory
V tomto receptu využijeme hned několik sezónních potravin, jejichž prospěšné vlastnosti jsme si představili. Velkou výhodou pokrmu je jeho snadná a rychlá příprava.
- chřest bílý - 10 ks
- medvědí česnek – hrst
- máslo – 150 g
- sůl a mletý pepř na dochucení
- nové brambory
Nejprve je nutné bílý chřest řádně očistit (oloupat a odkrojit konce), poté ho vložíme do vroucí osolené vody a vaříme do křupava (cca 10 minut). Ve vedlejším hrnci uvaříme nové brambory (nejlépe ve slupce).
Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme medvědí česnek a posléze uvařený chřest, který lehce orestujeme. Servírujeme s novými brambory uvařenými ve slupce, které rozkrojíme na čtvrtiny (záleží na velikosti brambor). Vše přelijeme máslem s medvědím česnekem.
Chipsy ze sladkých brambor
Milujete bramborové lupínky? Vyzkoušejte jejich batátovou variantu. Chipsy ze sladkých brambor zaujmou nejen svojí načervenalou barvou, ale i jedinečnou nasládlou chutí.
- sladké brambory – 2 ks
- olivový olej
- sůl
- pečící papír
Sladké brambory omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které zakápneme trochou olivového oleje a osolíme. Takto připravené plátky klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 10 minut.
Mohlo by Vás zajímat
Potravina měsíce duben: Medvědí česnek
Přichází sezóna medvědího česneku. Tuto nesmírně zdravou bylinku si přitom můžete nasbírat jen pár týdnů v roce! Využijte tedy této jedinečné příležitosti a vyzkoušejte jeden z našich receptů s medvědím česnekem.
Potravina měsíce Prosinec: Brambory
Brambory se staly téměř českou národní plodinou a není také divu! Jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně, a navíc jsou nesmírně zdravé. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a přesvědčte se, že brambory nejsou pouhou všední přílohou.
Od pikantního až po sladké: Použití česneku v různých gastronomických kulturách
Česnek, tato malá bílá silně aromatická plodina, je nepostradatelným prvkem mnoha kuchyní po celém světě. Jeho jedinečná chuť a vůně obohacuje jídla od pikantních až po sladké. V tomto článku se podíváme na to, co česnek, vlastně je, jak je používán a jak se jeho využití liší v různých gastronomických kulturách.
Skladování brambor: Jak správně připravit skladovací prostor aby vydržely do jara?
Máte možnost si vypěstovat vlastní brambory nebo si je každoročně kupujete u soukromého pěstitele? Ať je to jakkoli, každý si přeje, aby uskladněné brambory nevyklíčily. Jak tedy docílit toho, aby brambory vydržely opravdu dlouho? Klidně až do jara a bez klíčků? Musíte je správně uskladnit a vybírat takové hlízy, které nejsou poškozené a jsou dostatečně zralé a mírně očištěné od zeminy. Chcete-li si nejen v zimním období užívat chuť brambor, bude potřeba, abyste dodrželi několik podmínek. Pak se z nich budete těšit i za několik měsíců.
Česnek bez plísnění a ztráty chuti: Naučte se správný postup sklizně a skladování, který zajistí česneku dlouhý život
Není nad český česnek vyznačující se silnou chutí a výrazným aroma. Jeho pěstování je přitom velmi snadné a zvládne ho opravdu každý. Problémem však může být skladování. Neděláte i vy tyto chyby?
Vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou
Hledáte nápad na skvělý recept s vepřovým masem? Co takhle vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou? Tento lahodný pokrm vás rozhodně nezklame.
Způsob, jak loupání brambor zvládnout rychle a snadno
Loupání brambor není nejoblíbenější prací v kuchyni. Zabere spoustu času a často se může stát, že se člověk pořeže. Tomuto trápení se lze vyhnout! Máme pro vás jednoduchý a geniální trik, který tuto práci usnadní.
Potravina měsíce květen: Jahody
K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!
Potravina měsíce květen: Mangold
Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.
Potravina měsíce květen: Kedluben
Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!