Vaše poloha:
Sezónní potraviny: Duben patří cibuli, jarní cibulce, polníčku, rebarboře, novým bramborám a řeřiše
(Foto: canva.com)
Sezónní potraviny: Duben patří cibuli, jarní cibulce, polníčku, rebarboře, novým bramborám a řeřiše
(Foto: canva.com)

06.04.2021

Sezónní potraviny: Duben patří cibuli, jarní cibulce, polníčku, rebarboře, novým bramborám a řeřiše

Z kalendářů na nás pomrkává nový měsíc, a to duben, ke kterému neodmyslitelně patří nevyzpytatelné aprílové počasí. Stejně pestré jsou i chutě a vůně, které nám přináší aktuální sezónní potraviny. Na dubnovém sezónním jídelníčku najdeme cibuli, jarní cibulku, polníček, rebarboru, nové brambory a řeřichu.

 

Duben je měsíc, kdy oslavujeme svátky jara a Velikonoce, vypořádáváme se s deštěm, sluncem, větrem i sněhem, a to třeba i během jednoho dne a jsme ve střehu, aby nás někdo nenapálil aprílem. A stejně jako v předchozích měsících, i během dubna se snažíme zaměřit na sezónní potraviny. Tentokrát se jedná o cibuli, jarní cibulku, polníček, rebarboru, nové brambory a řeřichu.

 

Dvě položky se nám do dubnové nabídky přesouvají z předchozích měsíců. S novými bramborami (oblíbená příloha i základ mnoha pokrmů) jsme se blíže seznámili v březnu a s pikantní řeřichou již v únoru, proto se nyní zaměříme na nováčky.

 

 

Cibule

 

Cibule je nejen nepostradatelným pomocníkem v kuchyni, protože se bez ní neobejde téměř žádný kuchař, ale je i nedocenitelným domácím lékařem. Cibule pomáhá při chřipce a virózách, léčí záněty horních cest dýchacích, pomůže při nachlazení, čistí střeva, ulevuje po štípnutí hmyzem, a dokonce po ní můžete sáhnout, chcete-li zlikvidovat nevzhledné bradavice.

 

Vitamíny a prospěšné látky:

 

  • alicin
  • vitamíny C, D, E, B6 a B12
  • karoten
  • thiamin
  • riboflavin
  • niacin
  • draslík
  • měď
  • jód
  • mangan
  • vápník
  • sodík
  • zinek
  • železo

 

Jarní cibulka

 

Je na vás klasická cibule moc silná a výrazná, co se chutě týče? Pokud ano, zařaďte na svůj nákupní seznam jarní cibulku, která je mnohem jemnější a svěžejší. V kuchyni se využívá její nadzemní zelená část i bíla cibulka. Výborná je jen jemně nasekaná v pomazánkách či na ozdobu, využijete ji ale i při tepelné úpravě a dochucení mas či vegetariánských pokrmů. V případě prospěšných vlastností jarní cibulky pro naše tělo a organismus za zmínku bezesporu stojí podpora růstu a vývoje kostí, imunitního systému, zdravých očí a silného srdce, snižování hladiny cukru v krvi, cholesterolu a krevního tlaku či úleva při žaludečních potížích.

 

Vitamíny a prospěšné látky:       

 

  • kyselina listová
  • vitamíny A, C a K
  • železo
  • draslík
  • mangan
  • vápník
  • riboflavin
  • hořčík

 

Polníček

 

Polníček byl donedávna v našich končinách využíván spíše sporadicky. V současnosti se nachází na seznamu ingrediencí při přípravě salátů či je používán jako příloha (obloha) k hlavním chodům. Nejenže je tento křehký salát opravdu chutný a osvěžující, ale navíc posiluje naši obranyschopnost, uklidňuje nervovou soustavu a zlepšuje činnost srdce.

 

Vitamíny a prospěšné látky:

 

  • kyselina listová
  • vitamíny A, B, C a E
  • fosfor
  • hořčík
  • vápník
  • železo

 

Rebarbora

 

I když bývá rebarbora často využívaná při přípravě moučníků, jedná se o zeleninu, která je plná vitamínů a minerálů. Rebarbora je prospěšná při boji s depresemi, zlepšuje krevní oběh, detoxikuje střeva, má protirakovinové vlastnosti, chrání srdce, zlepšuje stav kostí a je dobrá pro dobrou činnost mozku. Na rebarboru bychom si ale měli dát i pozor, protože obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto rozhodně není určená ke každodenní konzumaci a vyvarovat by se jí měli například lidé s problémy s ledvinami, žaludečními kyselinami či těhotné a kojící ženy.

 

Vitamíny a prospěšné látky:

 

  • kyselina citronová
  • kyselina jablečná
  • vitamíny B, C a E
  • draslík
  • fosfor
  • hořčík
  • mangan
  • železo

 

Co si můžeme z dubnových sezónních potravin připravit?

 

Svěží salát s polníčkem, lososem, avokádem a červeným grepem

 

  • polníček – vanička
  • avokádo – 1 ks
  • steak z lososa – 1 ks
  • červený grep
  • olivový olej
  • citron
  • sůl

 

Avokádo rozpulte, vyndejte pecku, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Grep oloupejte, rozdělte na jednotlivé segmenty a ty očistěte (do salátu použijeme asi polovinu grepu). Steak z lososa osolte, osmažte na olivovém oleji a roztrhejte na středně velké kousky. Polníček pouze omyjte. Vše vhoďte do mísy a lehce promíchejte. Nezapomeňte na jednoduchý dresing, který vytvoříte smícháním olivového oleje, citronové šťávy a špetky soli.

 

Nové brambory s bílým jogurtem a jarní cibulkou

 

  • nové brambory – 500 g
  • bílý jogurt – 380 g
  • jarní cibulka – svazeček
  • sůl
  • pepř

 

Nové brambory uvařte doměkka. Neloupejte je, slupku před tepelnou přípravou pouze důkladně očistěte. Mezitím omyjte a na drobná kolečka nakrájejte jarní cibulku a rozdělte ji na dvě části přibližně 1/3 a 2/3. Bílý jogurt (ten větší kelímek) dle chuti osolte a opepřete a vmíchejte větší hromádku nakrájené jarní cibulky. Ještě teplé brambory rozřízněte, otevřete a do vzniklého prostoru naneste štědrou porci ochuceného jogurtu. Dozdobte zbytkem nakrájené jarní cibulky. Takto upravené brambory můžete podávat jako předkrm nebo přílohu k hlavnímu chodu.

 

Rychlý hrníčkový rebarborový koláč

 

  • polohrubá mouka – 2 hrnky
  • cukr krystal – 1 hrnek
  • olej – ½ hrnku
  • vejce – 1 ks
  • bílý jogurt – 380 g
  • prášek do pečiva – 1 ks
  • vanilkový cukr
  • rebarbora

 

Omytou rebarboru oloupejte a nakrájejte na drobné špalíčky. Do vhodné nádoby nasypte polohrubou mouku, cukr a prášek do pečiva, přidejte olej, jogurt a vejce a vše důkladně promíchejte. Pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, můžete přidat jogurt nebo trochu mléka. Těsto vylijte na plech (vymazaný a vysypaný polohrubou moukou nebo vyložený pečícím papírem), plochu těsta posypte připravenou rebarborou a vanilkovým cukrem, který koláč nádherně provoní. Pečte při 180 °C přibližně 40 – 50 minut.

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Zapečené brambory: 3 neotřelé recepty zapečených brambor

Milujete brambory a hledáte nové a neotřelé způsoby, jak je připravit? V tomto článku vám představíme tři nápadité recepty na zapečené brambory, které vás jistě okouzlí svou chutí a originalitou. Připravte se na gastronomickou lahůdku plnou kontrastů, kde se setkávají klasické brambory s nečekanými ingrediencemi.

Zbyl vám bramborový salát? Zde je několik chutných řešení

Bramborový salát, oblíbený doplněk mnoha pokrmů, často najde své místo na svátečních stolech a rodinných večeřích. Nicméně se nám často stává, že zůstane trocha tohoto lahodného salátu po události. Co s ním ale udělat, aby nám nezkysl v lednici a mohl být opět šťastně spojen s naším jídelníčkem? Přinášíme vám několik nápadů, jak využít zbylý bramborový salát a překvapit svůj chuťový aparát novými lahůdkami.

Babiččiny triky: Bramborová kaše 3x jinak

Bramborová kaše je oblíbeným pokrmem nejen všech dětí, ale i dospělých. Její dokonalé provedení však závisí na pár zásadních věcech. A nemusíte ji dělat jen stále podle jednoho receptu. Zkuste ji 3x jinak.

Skladování brambor: Jak správně připravit skladovací prostor aby vydržely do jara?

Máte možnost si vypěstovat vlastní brambory nebo si je každoročně kupujete u soukromého pěstitele? Ať je to jakkoli, každý si přeje, aby uskladněné brambory nevyklíčily. Jak tedy docílit toho, aby brambory vydržely opravdu dlouho? Klidně až do jara a bez klíčků? Musíte je správně uskladnit a vybírat takové hlízy, které nejsou poškozené a jsou dostatečně zralé a mírně očištěné od zeminy. Chcete-li si nejen v zimním období užívat chuť brambor, bude potřeba, abyste dodrželi několik podmínek. Pak se z nich budete těšit i za několik měsíců.

Nákup mražených dobrot. Proč byste měli brát v úvahu sezónu?

Mražené potraviny se staly nedílnou součástí moderního života. Nabízejí pohodlí a trvanlivost, které umožňují zachování čerstvosti potravin po dlouhou dobu. Avšak, i když jsou mražené produkty v obchodech dostupné po celý rok, je důležité brát v úvahu sezónu při svém výběru. 

Kdy nakupovat sezónní ovoce a zeleninu v ČR?

Chcete-li jíst čerstvé a lokálně pěstované potraviny, je důležité znát, kdy je sezóna daného ovoce a zeleniny. Nakupování v sezóně nejenže podporuje místní farmáře, ale také šetří peníze. Tento průvodce vám pomůže porozumět, kdy nakupovat ovoce a zeleninu v České republice za nejlepší ceny.

Dejte si pozor na domácí cukety a okurky, po kterých se můžete otrávit. Jak je rozeznat?

Domácí cukety a okurky jsou oblíbenou letní zeleninou, na kterou je však důležité si dávat pozor. Některé druhy totiž mohou vyvolávat silné otravy. Poradíme vám, jak nebezpečné plody rozpoznat a jak se před otravou chránit.

Tajemství zahradnických profesionálů: Jak slupky od brambor pomohou vašim rostlinám růst

Pokud jste vášnivými zahradníky, pravděpodobně jste se již setkali s různými triky a tipy, které mohou pomoci vašim rostlinám růst a rozkvést. Jedním z těchto tajemství je využití slupek od brambor, které mohou poskytnout přírodní a udržitelnou pomoc pro vaše rostliny.

Vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou

Hledáte nápad na skvělý recept s vepřovým masem? Co takhle vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou? Tento lahodný pokrm vás rozhodně nezklame.

Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami

Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.