

12.07.2023
Výborný zavařený rybíz: Recept na sladký a ovocný pokrm plný vitamínů
Máte na zahrádce rybíz? Pokud ano, můžete si z něho jednoduše připravit lahodný džem, který chutí připomíná brusinky. Hodí se ke svíčkové, sýrům i uzeninám.
Právě dozrává rybíz a mnoho zahrádkářů proto uvažuje, jak toto ovoce zpracovat. Samozřejmě můžete z rybízu připravit lahodné koláče a další dezerty, ovšem jak uchovat zbylou část úrody? Připravte si lahodný džem, díky kterému si budete moci svěží chuť rybízu vychutnávat po celý rok. Chutí připomíná brusinky a výborně se tak hodí ke svíčkové i třeba k švédským masovým kuličkám. Své místo však má při pečení i ve studené kuchyni, ať už si ho vychutnáte s jogurtem a müsli, nebo se sýry a uzeninami. V neposlední řadě pak můžete brusinkovou zavařeninu podávat jako dip ke grilovanému masu.
Samotná příprava džemu je velice snadná a zvládnou ji i začátečníci, kteří nemají se zavařováním příliš mnoho zkušeností. Výhodou přípravy rybízové zavařeniny je vysoký přirozený obsah pektinů v bobulích tohoto ovoce. Díky tomu není nutné ke směsi přidávat žádné želírovací látky.
Jak při přípravě postupovat?

1/ Rybíz přeberte a zbavte ho jakýchkoli nečistot, stopek, listů či zkažených bobulí. Následně navažte asi 1 kg očištěných suchých kuliček rybízu. Rybíz opláchněte vodou a sceďte.
2/ Očištěný rybíz smíchejte s 700 g cukru a ponechte 24 hodin odležet.
3/ Do hrnce přidejte 150 ml vody, 2 lžičky kyseliny citronové, koření (skořice, hřebíček) svázané v gáze a rybíz s cukrem. Směs následně vařte alespoň po dobu 10 minut. Podle chuti můžete ke konci přidat až 4 lžíce rumu.
4/ Ještě horkou směs nalijte do čistě vymytých sklenic. Hrdlo sklenice otřete hadříkem namočeným v alkoholu, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru. Zpět je možné sklenice otočit až po úplném vychladnutí zavařeniny.
5/ Džem skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě.
ERNESTO® Zavařovací sklenice, 4 kusy |
![]() |
lid.shop.cz 129 Kč |
Mohlo by Vás zajímat

Piškotová roláda snadno a rychle: Recept, který zvládne každý
Máte chuť na něco sladkého, ale nechce se vám trávit hodiny v kuchyni? Piškotová roláda je ideální volbou, je rychlá, jednoduchá, a přesto nadýchaná a efektní. Díky základnímu receptu a univerzálnímu těstu si ji navíc můžete přizpůsobit podle své chuti. S ovocem, marmeládou nebo šlehačkou? Fantazii se meze nekladou.

Nejlepší recept na hot cross buns: Sladké velikonoční pečivo, které provoní váš domov
Hledáte originální recept na velikonoční pečivo? Vyzkoušejte tradiční hot cross buns – nadýchané sladké bochánky s rozinkami a křížem z těsta. Jsou symbolem Velkého pátku a jejich vůně vás okamžitě naladí na svátky jara.

Hrníčkový recept na kefírovou buchtu, která dokáže zpříjemnit každý den
Hledáte jednoduchý, ale neodolatelně chutný recept, který osvěží vaše odpoledne u kávy nebo čaje? Kefírová buchta na plech je odpovědí na vaše kulinářské přání. Tento hrníčkový recept nejenže přináší pohodlí snadné přípravy, ale zaručuje i vynikající výsledek, kterým potěšíte nejen sebe, ale i vaše blízké.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'
S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Dubajská čokoláda za hubičku: Luxusní recept, který vás vyjde levněji než v obchodě!
Dubaj je známá svým luxusem, a to platí i pro její ikonickou čokoládu, která se prodává za vysoké ceny. Tato čokoláda je synonymem kvality, bohaté chuti a exkluzivity. Pokud si ji ale chcete dopřát bez zbytečně vysokých výdajů, máme pro vás skvělou zprávu! Přinášíme recept, díky kterému si můžete připravit domácí verzi této lahodné pochoutky za zlomek ceny.

Nejlepší recept na americké lívance: Nadýchané, jemné a neodolatelně chutné
Americké lívance jsou symbolem dokonalé snídaně – nadýchané, jemné a neodolatelně chutné. Chcete si je připravit doma přesně tak, jak je dělají v USA? S tímto receptem se vám to povede.

Dezerty do skleničky: 6 snadných receptů pro každou příležitost
Přemýšlíte, jak překvapit své hosty originálním a vizuálně atraktivním dezertem? Nebo hledáte snadný způsob, jak si doma užít trochu sladkého potěšení? Dezerty do skleničky jsou ideálním řešení pro každou příležitost, které kombinují jednoduchost přípravy s elegancí. Ať už plánujete romantickou večeři, rodinnou oslavu, nebo si jen chcete dopřát něco sladkého, tyto recepty vás nenechají na pochybách.

Milujete chalvu? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na domácí verzi
Chalva je sladká pochoutka s kořeny na Blízkém východě a ve střední Asii, kde patří mezi tradiční dezerty už po staletí. Vyrábí se z mletých semínek (nejčastěji sezamových) a cukru nebo medu, což jí propůjčuje charakteristickou sypkou konzistenci a bohatou, oříškovou chuť. Ale co je chalva přesně? Jedná se o dezert, který vzniká z jednoduchých ingrediencí a má jemně krémovou strukturu, která se doslova rozplývá na jazyku.

Sladké nebo slané? Jogurtové těsto, které zachrání každou situaci v kuchyni
Jogurtové těsto je univerzální základ, který zvládnete připravit během pár minut. Hodí se na sladké i slané recepty – od koláčů a štrúdlů po langoše nebo pizzu. Objevte, jaké kouzlo může jogurt přinést do vaší kuchyně.

Rychlý a neodolatelný recept na rychlý dezert: BeBe střecha se zakysanou smetanou vás dostane
BeBe střecha se zakysanou smetanou je geniálně jednoduchý dezert, který potěší milovníky sladkého a zároveň nezabere mnoho času. Vyzkoušejte tento nepečený dort, který spojuje jemnost krému ze zakysané smetany a lahodnost BeBe sušenek.