

11.04.2022
Potravina měsíce duben: Jarní cibulka
Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!
Právě přichází sezóna jarní cibulky, neváhejte ji proto zařadit do svého jídelníčku! Jedná se o mimořádně zdravou zeleninu, která navíc dodá vašemu tělu mnoho vitamínů.
Jarní cibulka se sklízí od dubna do začátku června, kdy má šťavnaté a čerstvé listy, pro které je tolik ceněná. Díky brzkému sběru má také jemnější nasládlou chuť a méně štiplavé aroma než běžná cibule. Skvěle se tak hodí nejen do teplé kuchyně, ale také do salátů i pomazánek.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Jarní cibulka obsahuje vysoká množství vitaminů, zejména vitaminy C, K a vitaminy řady B. Je však také důležitým zdrojem mnoha minerálních látek a sekundárních rostlinných metabolitů. Právě některým z těchto látek, například allylsulfidu, vděčí cibulka za své prokázané léčivé účinky.
Abyste vždy svému tělu dodali maximum prospěšných látek, ujistěte se, že konzumujete zejména zelené části listů. Právě v nich se totiž skrývá největší množství vitamínů a jiných blahodárně působících sloučenin.
Jaké látky tedy jarní cibulka obsahuje?
- vitamín C, E a K
- provitamín A
- vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
- minerály: draslík, vápník, železo, selen, síra, zinek
- přírodní barviva – chlorofyly, karotenoidy
- rostlinné metabolity - allysulfid
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Jarní cibulka má řadu pozitivních účinků na naše zdraví a rozhodně bychom ji proto měli do svého jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Jaké jsou tedy hlavní důvody, proč jarní cibulku konzumovat?
- Chrání organismus před infekcemi a působí jako přírodní antibiotikum
- Snižuje krevní tlak a snižuje tak riziko infarktu myokardu a dalších kardiovaskulárních onemocnění
- Brání ukládání cholesterolu v cévním řečišti
- Snižuje hladinu cukru v krvi
- Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu
- Zajišťuje zdraví kostí i očí
Nutriční a kalorické hodnoty
Jarní cibulka se pyšní mimořádně nízkou energetickou hodnotou. Obsahuje totiž mnoho vody a téměř žádné jednoduché sacharidy a tuk. Díky tomu je vhodná pro každodenní konzumaci i jako důležitý zdroj živin při redukčních dietách. Díky vysokému obsahu vlákniny také podporuje činnost střev, čímž zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuků.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které jarní cibulka obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
89.83 g |
- |
Energetická hodnota |
32 kcal |
1.6 % |
Energetická hodnota |
134 kJ |
0.0 % |
Bílkoviny |
1.83 g |
4.1 % |
Tuk |
0.19 g |
0.3 % |
Minerální soli |
0.81 g |
13.5 % |
Sacharidy |
7.34 g |
3.2 % |
Vláknina |
2.6 g |
10.8 % |
Cukr |
2.33 g |
2.6 % |
Vitamin C |
18.8 mg |
31.3 % |
Vitamin B2 (riboflavin) |
0.08 mg |
4.7 % |
Vitamín B9 (kyselina listová) |
64 µg |
16.0 % |
Vitamín A |
50 µg |
20.1 % |
Vitamín K (fylochinon) |
207 µg |
258.8 % |
Užití v kuchyni
Díky jemné chuti není nutné jarní cibulku dlouho tepelně upravovat. V gastronomii s proto nejčastěji užívá čerstvá, či pouze krátce spařená. Tak si zachová maximum vitaminů, a navíc skvěle chutná.
Čerstvá jarní cibulka se hodí do salátů, pomazánek i do mnoha dalších studených pokrmů. Často se přidává do šťouchaných brambor či k masu. Pokud však chcete vyzkoušet i některé méně tradiční recepty, připravte si lahodnou polévku s jarní cibulkou.
Recepty s jarní cibulkou
Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou

Tuto jednoduchou pomazánku si můžete připravit za pár minut. Jistě si ji zamilují i vaše děti a vy jim tak budete moci dopřát lahodnou i zdravou snídani či svačinu.
Potřebné ingredience:
- plnotučný či polotučný tvaroh (250 g)
- zakysaná smetana (100 g)
- jarní cibulka (5 ks)
- 1 stroužek česneku
- citron (1 ks)
- sůl a pepř
1/ Cibulku pečlivě omyjeme a nakrájíme na drobná kolečka.
2/ Do misky dáme tvaroh a k němu přimícháme ostatní ingredience. Dochutíme pepřem, solí a trochou citronové šťávy.
3/ Podáváme s čerstvým pečivem posypané čerstvými kousky cibulky.
Polévka z jarní cibulky

Ačkoli může na první pohled působit polévka z jarní cibulky překvapivě, jedná se o nesmírně chutnou jarní polévku. Její příprava vám zabere přibližně hodinu a výsledek jistě stojí za to.
Potřebné suroviny:
- 2 svazky jarní cibulky
- 1,5 l vývaru
- 1 větší mrkev
- 2 střední brambory
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
1/ Cibulku nakrájíme na drobná kolečka. Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
2/ Nakrájenou zeleninu osmahneme na másle na dně hrnce. Poté přilijeme vývar, přidáme prolisovaný česnek necháme několik minut vařit.
3/ Když zelenina změkne, rozmixujeme tyčovým mixérem veškerou zeleninu a dochutíme pepřem a solí.
4/ Podáváme s opečeným chlebem či krutony.
Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold
Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben
Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce květen: Chřest
Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev
Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce Březen: Šťovík
Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Únor: Ředkvičky
Ředkvičky jsou oblíbená kořenová zelenina známá pro vysoký obsah minerálů a nespočet léčivých účinků. Ve vašem jídelníčku by tedy rozhodně neměly chybět!

Potravina měsíce Leden: Tuřín
Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Prosinec: Celer
Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Potravina měsíce Listopad: Špenát
Špenát je nízkokalorická vitaminová bomba! Vyzkoušejte jeden z našich receptů a zjistěte, jak tato chutná zelenina prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Listopad: Pórek
Pórek je poměrně opomíjená zelenina, ovšem naprosto neprávem. Při správné úpravě je velice chutný, navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Neváhejte tedy a vyzkoušejte jeden z našich skvělých receptů!