

24.05.2022
Potravina měsíce květen: Jahody
K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!
Jahody patří k nejpopulárnějšímu ovoci a milují je děti i dospělí. Průměrně tak za rok zkonzumujeme až 3 kg jahod na osobu. Častá konzumace jahod však vůbec není na škodu, naopak prospívá našemu zdraví a přináší našemu tělu mnoho důležitých živin.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Jahody patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem vitaminů vůbec, zejména vitaminu C. Toho obsahují více než citrusové plody, jako jsou citrony či pomeranče. Z běžných druhů ovoce ho obsahují více snad pouze borůvky a rybíz.
Barvu pak jahodám dodávají důležitá přírodní barviva - antokyany. Ty jsou velice účinnými antioxidanty, které pomáhají našim buňkám vychytávat nebezpečné kyslíkové radikály a umožňují nám tak předcházet vzniku rakoviny.
Jaké látky tedy jahody obsahují?
- vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B
- minerály: draslík, zinek, hořčík, síru a vápník
- stopové prvky: bor, fluor, kobalt, molybden
- přírodní barviva – antokyany
- organické kyseliny
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Jahody jsou velice oblíbeným ovocem a jejich účinky jsou tedy velmi dobře prozkoumány. Ovlivňují celou řadu tělesných funkcí a mají tak velice širokou škálu pozitivních účinků.
- Posilují imunitu a chrání tělo před infekčními onemocněními
- Podporují detoxikaci organismu a zabraňují předčasnému stárnutí
- Zlepšují celkový stav srdce a cév
- Slouží jako prevence nádorových onemocnění
- Dodávají organismu mnoho důležitých živin
- Podporují správné trávení a peristaltiku střev, regulují překyselení žaludku
- Pomáhají při artritidě, revmatismu, dně a zlepšují celkový stav kostí
- Posilují tvorbu testosteronu a podporují správný vývoj spermií
Nutriční a kalorické hodnoty
Ačkoli máme jahody v oblibě kvůli jejich sladké chuti, překvapivě neobsahují mnoho jednoduchých cukrů. Díky tomu jsou vhodným zpestřením dietní stravy. Jahody navíc urychlují trávení, a to zejména díky vysokému obsahu vlákniny a vody. Té obsahují až 90%.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které jahody obsahují:
Parametr |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
90.95 g |
- |
Energetická hodnota |
32 kcal |
1.6 % |
Bílkoviny |
0.67 g |
1.5 % |
Tuk |
0.3 g |
0.4 % |
Minerální soli |
0.4 g |
6.7 % |
Sacharidy |
7.68 g |
3.3 % |
Vláknina |
2 g |
8.3 % |
Cukr |
4.89 g |
5.4 % |
Vitamin C |
58.8 mg |
98.0 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.047 mg |
2.4 % |
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) |
24 µg |
6.0 % |
Vitamín E (alfa-tokoferol) |
0.29 mg |
2.5 % |
Vitamín K (fylochinon) |
2.2 µg |
2.8 % |
Užití v kuchyni
Jahody mají nesmírně široké uplatnění v kuchyni, a to jak zasyrova, tak po tepelné úpravě. Jsou nedílnou součástí přesnídávek, džusů, ovocných salátů či smoothies. Velice oblíbené jsou také džemy, marmelády a kompoty.
V české kuchyni jahody našly uplatnění jako náplň do ovocných knedlíků. Nejčastěji se však využívají při přípravě rozmanitých dezertů. Můžete si je tak dopřát v koláčích, dortech i zmrzlině.
Recepty z jahod

Jahodové knedlíky
Sladké tvarohové jahodové knedlíky zaručeně udělají radost nejen dětem. Připravíte je přitom do jedné hodiny.
Potřebné suroviny:
- jahody 500 g
- tučný tvaroh 250 g
- mouka hrubá 200 g
- vejce 1 ks
- sůl
1/ Z tvarohu, mouky a 1 žloutku vypracujte těsto. Pokud těsto lepí, můžete přidat malé množství mouky, aby se knedlíky dobře tvarovaly.
2/ Jahody střední velikosti opláchněte a vykrájejte tuhé části. Následně odpovídající množství těsta „rozplácněte“ na vále tak, aby vznikla placička. Doprostřed těsta umístěte připravenou jahodu. Postupným vytahováním těsta kolem jahody vytvořte knedlíky a spoje dobře uhlaďte.
3/ Vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 8-10 minut od momentu, kdy knedlíky vyplavou na hladinu.
4/ Knedlíky podávejte s tvrdým strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.

Jahodový koláč s bílou čokoládou
Oblíbenou kombinaci jahod a bílé čokolády si můžete vychutnat i jako jednoduchý koláč, který snadno připravíte během hodiny.
Potřebné suroviny:
- bílý jogurt 150 ml
- polohrubá mouka 300 g
- cukr krupice 100 g
- olej 1/4 hrnku
- čerstvé jahody 400 g
- vejce 2 ks
- kypřicí prášek
- vanilkový cukr
- bílá čokoláda 100 g
1/ V míse smíchejte jogurt, cukr, vanilkový cukr a vajíčka a řádně promíchejte.
2/ Následně ke směsi přidejte mouku, olej a kypřící prášek. Opět promíchejte dohladka.
3/ Přidejte bílou čokoládu nasekanou nadrobno.
4/ Pekáč vymažte olejem/máslem a vysypte moukou. Do pekáče vlijte těsto a naskládejte na něj pokrájené jahody.
5/ Pečte 35 minut na 180 °C. Před podáváním můžete koláč pocukrovat.
Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold
Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben
Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev
Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce březen: Polníček
Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce březen: Rebarbora
Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

Potravina měsíce Březen: Šťovík
Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín
Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Leden: Citron
Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Potravina měsíce Leden: Artyčok
Artyčok je nesmírně zdravá zelenina, která blahodárně působí na naše játra a pomáhá detoxikovat organismus. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty a připravte si lahodnou večeři z této netradiční suroviny.

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek
Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.