Bramborová kaše patří k pokrmům, které se hodí nejen k masu, ale můžete ji podávat i se zeleninou. Ovšem s takovým klasickým řízkem se nic jiného nevyrovná. Tato kombinace je prostě oblíbená. Pokud však chcete, aby vám kaše nezevšedněla, zkuste ji obměnit. Stačí dodat další ingredience a jiný druh koření. Máme pro vás hned tři různé varianty receptů a několik dobrých rad, aby byla právě kaše naprosto dokonalá.
1/ Správný druh brambor
Pokud chcete mít perfektní bramborovou kaši, je důležité, jaké brambory k její výrobě použijete. Nejlepším řešením jsou brambory moučné s označením typ C. Pokud byste chtěli využít typu B, pak vždy jen brambory pozdnější a déle skladované.
2/ Nadýchaná bramborová kaše
Každý má rád jinou konzistenci kaše. Někdo tuhou a jiný zase nadýchanou jako obláček. V druhém případě byste měli dodržet tento postup. Jakmile máte uvařené brambory, prolisujte je do mísy a našlehejte je metlami robota krásně do hladka. Nejprve na nižší otáčky, kdy zapracujete máslo a mléko či smetanu, postupně otáčky zvyšujte a kaši vyšlehejte do jemné a nadýchané dokonalosti.
Recept na bramborovou kaši s česnekem a chilli
.png)
- Oloupejte si 1 kg brambor a nakrájejte je na menší kostky. Vložte do hrnce a zalijte studenou vodou, přidejte špetku soli a dejte vařit na 20 minut do měkka.
- Mezitím si očistěte a utřete 2 stroužky česneku a také nasekejte nadrobno 1 chilli papričku zbavenou semínek.
- Na pánvi s olivovým olejem připravené chilli zvolna minutu orestujte, přidejte česnek a stáhněte z plotýnky.
- Vařené brambory sceďte, rozmačkejte a postupně přilévejte po částech 150 ml plnotučného horkého mléka, které pečlivě vmíchávejte.
- Nakonec přidejte olej s chilli a česnek, případně dosolte a řádně vše ještě jednou promíchejte.
Recept na bramborovu kaši se sýrem
- Stejně jako v prvním případě si oloupejte cca 1 kg brambor, nakrájejte je na menší kousky, zalijte studenou vodou, osolte a dejte vařit doměkka na zhruba 20 minut.
- Mezitím si ohřejte 200 ml smetany na vaření.
- Když brambory scedíte a rozmačkáte, přidejte 100 g másla a řádně promíchejte.
- Následně pomalu po částech přilévejte horkou smetanu a šlehejte kaši metličkou. Na závěr přisypte parmazán, zamícháním propojte, případně dochuťte. Většinou to však v tomto případě není nutné, protože sýr je sám o sobě poměrně slaný.
Recept na bramborovou kaši se zeleninou
- Připravte si 200 g brambor, 2 ks mrkve, 2 ks cibule, ½ celeru a 5 ks ředkviček.
- Veškerou zeleninu náležitě omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Vložte do hrnce s osolenou vodou a uvařte doměkka. Následně vodu slijte a zeleninu dle vaší chuti případně dosolte.
- Pak přidejte ½ hrnku vlažného mléka, kousek másla a rozmixujte.
.png)
3/ Čím lze ještě dochutit bramborovu kaši?
Bramborovou kaši můžete ještě různými způsoby dochutit. Vyzkoušet lze různé varianty. Skvělou volbou je například posekaný čerstvý libeček, petrželka, pórek, špenát nebo najemno nastrouhaný křen. Pikantní chuť získáte přidáním malého množství vámi oblíbené hořčice.
4/ Servírování bramborové kaše
Čerstvý bylinkový zážitek: Při servírování bramborové kaše můžete přidat čerstvé bylinky, jako je petrželka, kopr nebo lístky bazalky. Ty dodají kaši nejen výraznou chuť, ale i krásnou barvu.
Smetanová verze: Pokud máte rádi výraznou krémovou chuť, přidejte do kaše trochu smetany na vaření. Tím získáte neskutečně bohatou a sametovou texturu.
Špenátová kaše: Do vaší bramborové kaše můžete přidat jemně nasekaný špenát nebo blanšírovanou špenátovou směs. Tím nejen obohatíte chuť, ale také přidáte výživné hodnoty.
Chutné směsi: Experimentujte s různými kořeněnými směsmi, jako je curry, paprika, nebo provensálské bylinky. Kaši tím dáte exotický nebo středomořský nádech.
Zdravější varianta: Pro ty, kteří preferují zdravou stravu, můžete vyzkoušet přidání vařené květákové rýže do bramborové kaše. Tím snížíte obsah sacharidů a zvýšíte obsah vlákniny.