Vaše poloha:
Jak efektivně využít potraviny: Čtyři metody, jak předejít jejich plýtvání doma
(Foto: canva.com)
Jak efektivně využít potraviny: Čtyři metody, jak předejít jejich plýtvání doma
(Foto: canva.com)

04.05.2024

Jak efektivně využít potraviny: Čtyři metody, jak předejít jejich plýtvání doma

Plýtvání potravinami je jedním z nejzávažnějších problémů současnosti. Každý rok se vyhodí více než jedna třetina všech vyprodukovaných potravin. Poradíme vám, jak plýtvání omezit, abyste pomohli nejen životnímu prostředí, ale i své peněžence.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Plýtvání potravinami v ČR
  • Zátěž pro životní prostředí i vaši peněženku
  • Jak omezit plýtvání v praxi?
  • Pojmy ,,minimální trvanlivos'' a ,,spotřebujte do''

 

 

Plýtvání jídlem bezesporu patří mezi největší problémy dnešního světa. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství se na celém světě každoročně vyhodí přibližně 1,3 miliardy tun potravin, tedy asi třetina celkové produkce.

 

Plýtvání potravinami v ČR

 

Celkové množství potravinového odpadu v celé Evropské unii za rok 2020 činilo 58,5 milionů tun, tedy asi 131 kg potravin na obyvatele. Většinu z tohoto množství přitom vyprodukují přímo domácnosti. Zpracování, výroba, distribuce a restaurace dohromady představují méně než polovinu veškerého vyprodukovaného odpadu.

 

A jak je na tom v tomto ohledu Česká republika? S téměř milionem tun potravinového odpadu ročně je ČR stále pod průměrem EU. V přepočtu na obyvatele se u nás ročně vyplýtvá 91 kg potravin. I u nás nejvíce odpadu produkují právě koncoví spotřebitelé (domácnosti). Mezi nejčastěji vyhazované potraviny patří ovoce, zelenina a pečivo. Naopak nejméně vyhazujeme maso a nápoje.

 

Zátěž pro životní prostředí i vaši peněženku

 

Plýtvání potravinami představuje obrovskou zátěž pro životní prostředí a výrazně se podílí na změně klimatu. Vyplýtvané potraviny jsou zodpovědné asi za 6 % globálních emisí skleníkových plynů. To však není jediný problém spojený s plýtváním. S produkcí potravin se pojí také obrovská spotřeba vody a hnojiv. Navíc je asi 30 procent zemědělské půdy využíváno nadarmo, neboť produkce z asi třetin polí nakonec skončí v odpadu.

 

Tyto problémy jsou samy o sobě dobrým důvodem proč začít omezovat plýtvání potravinami. Přemýšleli jste však už někdy o tom, kolik vyhozené jídlo stojí? Podle Evropské komise se v EU ročně vyhodí potraviny za 149 miliard eur. I jednoduché změny a snaha o omezení plýtvání vám tak mohou ušetřit stovky až tisíce korun za měsíc.

 

Zachraň potraviny na Rohlik.cz

 

 

Jak omezit plýtvání v praxi?

 

(Foto: canva.com)

 

 

1/ Na nákupy s rozmyslem

 

Pokud chcete omezit plýtvání potravinami, je důležité nenakupovat více, než zvládnete spotřebovat. Zkuste tedy určitou dobu sledovat, jaké potraviny nejčastěji vyhazujete a následně omezte jejich nákupy.

 

Před každým nákupem je také dobré si zkontrolovat zásoby v domácnosti a naplánovat si jídla na další týden. Poté si vytvořte nákupní seznam a naplánujte si, co potřebujete dokoupit. Místo velkých nákupů jsou také vhodnější častější malé nákupy, při kterých můžete čerstvé potraviny dokupovat průběžně tak, aby nedocházelo k jejich kažení.

 

2/ Správné uskladnění potravin

 

Při správném skladování vydrží potraviny výrazně déle čerstvé. Každý druh potravin má přitom specifické nároky na skladování. Mnoho z nás například skladuje některé druhy ovoce a zeleniny nevhodně v lednici. Nepatří do ní například rajčata, brambory, česnek, cibule, zázvor, melouny i exotické ovoce. Uchovávejte je proto raději při pokojové teplotě.

 

3/ Využijte i zbytky

 

Pokuste se na maximum využít zbytky z kuchyně. Ze zbytků zeleniny i kostí můžete připravit chutný vývar, z natě některých druhů zeleniny například chutné pesto. Potraviny nebo jejich zbytky, které nestíháte aktuálně spotřebovat, můžete také zpracovat, aby vám vydržely na později zmražením, usušením, fermentováním, či zavařením.

 

Ať už se snažíme sebevíc, některým zbytkům (jako jsou slupky od ovoce, skořápky vajíček či zkažené potraviny) se zkrátka nevyhneme. To však neznamená, že je nemůžeme využít jinak. Kompostování zbytků potravin získáte kvalitní organické hnojivo pro vaše rostliny. Kompostovat navíc můžete i v bytě, například s použitím vermikompostéru.

 

4/ Vyzkoušejte Nesnězeno

 

Chcete pomoci omezit plýtvání potravinami a zároveň ušetřit? Hledejte v obchodech možnosti koupě potravin s blížící se dobou spotřeby. Výborným pomocníkem může být i aplikace Nesnězeno, kde najdete zboží s blížící se dobou spotřeby za výhodné ceny.

 

Pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“

 

Víte, jaký je rozdíl mezi termíny „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“? Mnoho spotřebitelů totiž nesprávně vnímá tyto pojmy stejně, ačkoli je mezi nimi značný rozdíl. Potraviny, jež překročily minimální dobu trvanlivosti, jsou po skončení této lhůty obvykle v pořádku a je bezpečné je konzumovat. Naopak prošlé potraviny s označením „spotřebujte do“, je nutné před konzumací dobře zkontrolovat, nebo je raději vůbec nekonzumovat.

 

 

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

10 rozšířených mýtů o potravinách, které vás překvapí

V době, kdy je dostupnost informací tak snadná, můžeme se často dostat k nepravdivým nebo zjednodušeným informacím. Při hledání toho, co je nejlepší pro naše zdraví, můžeme narazit na některá tvrzení, která jsou neúplná, nebo dokonce nesprávná. Pojďme se podívat na 10 nejrozšířenějších mýtů o potravinách a podrobně je prozkoumat.

Pět nečekaných potravin, které můžete zmrazit a použít později

Zmrazování potravin je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost a zároveň ušetříte peníze. Všichni jsme zvyklí zamrazovat maso, zeleninu a pečivo, ale co když existuje mnoho dalších potravin, které můžete také zmrazit a použít později? Zde je pět nečekaných potravin, které můžete bez obav zamrazit.

Babičky věděly, jak v kuchyni zazářit. Seznam praktických fíglů, jak zvládnout kuchyň na jedničku

Naše babičky si musely poradit v každé situaci, aby jejich pokrmy byly vždy dokonalé a rodina spokojena. Výbava kuchyní nebyla tak široká a moderní, jako v těch dnešních a i přesto vše zvládaly. Máme pro vás pár babských fíglů, s kterými si poradíte v nouzi.

Jak vážit bez váhy? Triky jak si umět poradit při vaření a pečení v kuchyni

Asi každý se setkal s tím, že se pustil do vaření nebo pečení a najednou si uvědomil, že si musí odměřit určité množství ingrediencí. Jenže doma nemáte žádnou kuchyňskou váhu. To rozhodně není žádný problém, protože existují metody, které vám nahradí váhu a ulehčí práci v kuchyni.

Vytvořte si praktickou spíž i v malém prostoru: 5 jednoduchých kroků

Každá kuchyně, ať už je velká nebo malá, potřebuje dobře organizovaný úložný prostor. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak maximalizovat prostor ve vaší kuchyni, je vytvoření funkční spíže. Nezáleží na tom, jestli máte rozsáhlou kuchyň nebo jen malý koutek, vytvoření spíže je skvělým způsobem, jak efektivně využít každý centimetr prostoru.

Jak sušit a uchovávat koriandr pro maximální chuť a aroma?

Koriandr je jedním z nejoblíbenějších koření na světě. Dodává jídlu teplé, citrusové a mírně květinové aroma, které se hodí do široké škály pokrmů, od kari a hummusu až po omáčky a marinády. Ať už pěstujete koriandr sami, nebo si ho kupujete čerstvý v obchodě, je důležité ho správně skladovat, abyste zachovali jeho maximální chuť a aroma.

Co signalizují bílé skvrny na žloutku a můžete taková vejce bezpečně jíst?

Možná jste si už někdy všimli bílých skvrn na vaječném žloutku. Je bezpečné taková vejce konzumovat?

Boj proti plýtvání jídlem sílí: Penny rozšiřuje program Nesnězeno do 200 obchodů

Penny rozšiřuje počet prodejen, jež nabízí zvýhodněné balíčky potravin na platformě Nesnězeno. Nově tak můžete balíčky zakoupit v bezmála polovině poboček tohoto řetězce.

Nemáte vývrtku? Nevadí. Jak otevřít láhev vína bez potřeby vývrtky?

Otevřít lahev vína s korkovou zátkou bez vývrtky může být zapeklitý oříšek. Připravili jsme proto pro vás seznam několika triků, které vám otevírání vína usnadní.

Tesco se zaměřuje na udržitelnost: Pizza bulky nebo baby brambory bojují s plýtváním už od dodavatelů

Tesco úspěšně bojuje s plýtváním potravinami. Jak se řetězci daří předcházet vzniku potravinového odpadu?