Vaše poloha:
Kremšnita: symfonie jemného těsta a luxusního krému
(Foto: canva.com)
Kremšnita: symfonie jemného těsta a luxusního krému
(Foto: canva.com)

10.09.2023

Kremšnita: symfonie jemného těsta a luxusního krému

Kremšnita, také známá jako krémeš, je oblíbeným dezertem ve střední Evropě a na Balkáně. Tato symfonie jemného těsta a luxusního krému oslovuje chuťové buňky miliónů lidí po celém světě. Vyzkoušejte náš recept, jak připravit tento výjimečný balkánský dezert doma.

 

Ingredience

 

Těsto:

 

Krém:

 

Postup:

 

  1. Nejprve si připravte těsto. V hrnci smíchejte vodu, máslo a špetku soli. Přiveďte k varu a pak rychle přidejte hladkou mouku. Vařte na mírném ohni za neustálého míchání asi 2-3 minuty, dokud se těsto nerozpadne od hrnci a nezačne tvořit kompaktní kouli. Poté odstavte od ohně a nechte vychladnout.
  2. Mezitím si připravte krém. Ve vhodné míse smíchejte žloutky, cukr a vanilkový cukr a vymíchejte dohladka. Postupně přidejte hladkou mouku a znovu dobře promíchejte.
  3. V hrnci přiveďte mléko k varu. Jakmile mléko začne vařit, přidejte směs žloutků a cukru. Neustále míchejte, dokud se krém nezahustí. Jakmile je krém hustý, odstavte ho od ohně a nechte vychladnout.
  4. K těstu přidejte vajíčko a promíchejte ho, dokud se dobře nezapracuje. Poté těsto rozválejte na pečící papír na velikost pekáčku (asi 30x40 cm). Pečte při 180°C po dobu asi 20-25 minut nebo dokud těsto nezezlátne.
  5. Po upečení těsta a vychladnutí krému můžeme začít sestavovat kremšnitu. Těsto rozkrojte na dvě části, abyste měli dvě vrstvy. Jednu vrstvu umístěte na spodek pekáčku.
  6. Přidejte krém na tuto spodní vrstvu těsta a vyrovnávejte jej tak, aby byl povrch hladký. Pokud chcete, můžete přidat lžíci nebo dvě rumu do krému pro extra chuť.
  7. Položte druhou vrstvu těsta na vrchol krému a mírně ji lehce stlačte, aby se krém rovnoměrně rozložil.
  8. Kremšnitu nechte vychladit v lednici alespoň několik hodin nebo přes noc, aby se krém ztuhnul.
  9. Před podáváním posypte povrch moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na pařížské věnečky: Francouzský dezert, který zvládnete i vy

Pokud máte chuť na něco sladkého a zároveň se chcete předvést před přáteli či rodinou, pak jsou pařížské věnečky tou správnou volbou. Tento klasický francouzský dezert s jemnou chutí čokolády a lískových oříšků si zamilujete. Nenechte se odradit zdánlivě složitým postupem – s tímto receptem zvládnete připravit kakaové a čokoládové věnečky snadno a rychle.

Rebarborový crumble: Křupavá pochoutka s lahodnou ovocnou náplní

Rebarborový crumble je lahodná kombinace sladké a kyselé chuti, která vás nadchne svou jednoduchostí a rychlou přípravou. Tento dezert, plný čerstvé rebarbory a křupavé drobenky, je ideální volbou pro milovníky ovocných dezertů. Podává se v zapékacích mističkách, které zaručují perfektní propečení a stylovou prezentaci. A co je nejlepší? Nemusíte být zkušený cukrář, abyste tento crumble zvládli.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Zkuste to jinak: Recept na šneky se skořicí a citronovou polevou

Zapomeňte na obvyklé dezerty a dejte své kuchyni nový nádech s receptem na skořicové šneky s osvěžující citronovou polevou. Tato lahodná pochoutka je nejen snadná na přípravu, ale také přináší do vašeho domova vůni a pohodu. Překvapte své blízké tímto originálním receptem a užijte si závan skořice ve své kuchyni.

Upečte si legendární pražský koláč

Zamilujte si chuť a vůni pražského koláče. Tento kulinářský skvost, kombinující jemné těsto, voňavý krém a skořicovou drobenku, je ideálním doplňkem k vaší nedělní kávě nebo jako sladká pochoutka pro každodenní radost. Objevte originální recept, který je jednoduchý, ale zároveň nabízí neopakovatelný gurmánský zážitek.

Skořicový sen u vás doma. Recept na dokonalé skořicové šneky

Skořice, ta voňavá přísada, která dokáže proměnit obyčejné pečivo na něco naprosto úžasného. Skořicové šneky patří mezi oblíbené pochoutky milovníků sladkého po celém světě. Pokud si chcete dopřát tuto skořicovou dobrotu, zkuste náš recept na dokonalé skořicové šneky z kynutého těsta. Připravte se na křupavý, vonný a lahodný zážitek.

Věnečky jako z cukrárny. Recept na domácí věnečky se žloutkovým krémem

Svěží, nadýchané a plné lahodného žloutkového krému - ano, to jsou věnečky. Tato tradiční cukrářská lahůdka je oblíbená po celém světě a nyní vám ukážeme, jak si je připravit přímo v pohodlí vaší kuchyně. Získejte chuť nejlepších věnečků, které jste kdy ochutnali, a připravte si je díky našemu receptu na domácí věnečky se žloutkovým krémem. Jednou, co je ochutnáte, už nebudete chtít jiné dezerty.

Sladká chuť podzimu: Recept na domácí dýňovou bábovku

Podzim přináší mnoho krásných změn, a jednou z nejoblíbenějších je návrat do kuchyně a pečení. Když je venku chladněji a listí začíná opadávat, není nic lepšího než si připravit něco sladkého a voňavého doma. Jedním z nejlepších receptů na podzimní dobroty je dýňová bábovka. Tato chutná a vláčná bábovka osloví chuťové buňky všech členů rodiny a vytvoří dokonalou atmosféru podzimního dne.

Nechte se hýčkat: Nejlepší desetiminutová jablková bábovka

Jste-li milovníkem sladkých dobrot, které si můžete dopřát kdykoli bez zdlouhavé přípravy, máme pro vás skvělou zprávu. Dnes vám představíme recept na naprosto božskou desetiminutovou jablkovou bábovku. Tato lahodná pochoutka je rychlá, jednoduchá a přesto plná chuti. Připravte se na malý kulinářský zážitek, který vám zpříjemní chvíle u kávy nebo čaje.

Jahodová slast v každém soustu. Recept na dokonalou bublaninu plnou sladkých jahod

Sladká chuť jahod a jejich lahodná vůně dělají z každého sousta pravou jahodovou slast. Pokud hledáte dokonalý recept na sladkou a šťavnatou bublaninu plnou čerstvých jahod, máme pro vás recept, který vás okouzlí svou jednoduchostí a chutí.