Vaše poloha:
Upečte si vlastní trdelník: Krok za krokem
(Foto: canva.com)

27.12.2023

Upečte si vlastní trdelník: Krok za krokem

Trdelník, oblíbená pochoutka, která se stala nedílnou součástí našich měst i poutí, je nyní dostupný i pro ty, kteří si jej chtějí připravit doma. I když má původ v Maďarsku, získal si srdce mnoha Čechů a stal se tradiční dobrotou. A proč utrácet za něj v obchodech, když si ho můžete snadno upéct sami? Přinášíme vám recept, který vás provede krok za krokem a přinese do vaší domácnosti vůni čerstvě upečených trdelníků. Takže, pusťme se do toho!

 

Ingredience:

 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 5 lžic rozpuštěného a lehce zchladlého másla
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic mouky (na poprášení pracovní plochy)
    Olivový olej (na potření)
  • 1 lžička soli

 

Drobenka:

 

  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžička mleté skořice

 

Postup:

 

  1. Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, sušené droždí a sůl. V menší misce prošlehejte žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Přilijte tekuté ingredience k suchým a vypracujte těsto.
  2. Vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Připravte si formy na trdelník. Můžete vytvořit domácí formu ze stočeného časopisu obaleného alobalem. Budete potřebovat 5 ruliček.
  4. Pro drobenku rozmixujte vlašské ořechy, poté je smíchejte s cukrem a skořicí. V misce prošlehejte bílky na pěnu.
  5. Rozpalte troubu na 200 stupňů.
  6. Rozválejte těsto na pracovní ploše posypané moukou na výšku cca 2–3 mm. Nakrájejte na 15 pruhů.
  7. Ruličky potřete olejem, namotejte proužky těsta a přiklopte je tak, aby se překrývaly. Namotané ruličky potřete bílkem a obalte je v ořechové drobence.
  8. Položte připravené ruličky na pečicí formu s vyšším okrajem.
  9. Pečte 15–20 minut, až bude trdelník zlatavý. Obraťte ho během pečení.
  10. Po upečení trdelníky opatrně stáhněte z ruliček a nechte se unášet vůní domácích dobrot!

 

S tímto receptem na domácí trdelník si můžete dopřát chuť oblíbené pochoutky kdykoli v pohodlí své kuchyně. Vyzkoušejte a překvapte své blízké čerstvě upečenými trdelníky plnými lásky a chutí.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Skořicový sen u vás doma. Recept na dokonalé skořicové šneky

Skořice, ta voňavá přísada, která dokáže proměnit obyčejné pečivo na něco naprosto úžasného. Skořicové šneky patří mezi oblíbené pochoutky milovníků sladkého po celém světě. Pokud si chcete dopřát tuto skořicovou dobrotu, zkuste náš recept na dokonalé skořicové šneky z kynutého těsta. Připravte se na křupavý, vonný a lahodný zážitek.

Zkuste to jinak: Recept na šneky se skořicí a citronovou polevou

Zapomeňte na obvyklé dezerty a dejte své kuchyni nový nádech s receptem na skořicové šneky s osvěžující citronovou polevou. Tato lahodná pochoutka je nejen snadná na přípravu, ale také přináší do vašeho domova vůni a pohodu. Překvapte své blízké tímto originálním receptem a užijte si závan skořice ve své kuchyni.

Piškotová roláda snadno a rychle: Recept, který zvládne každý

Piškotová roláda s tvarohovou náplní a ovocem je lehký jarní dezert, na kterém si zaručeně pochutná celá rodina. Její příprava je přitom snadná a nezabere vám více než hodinu.

Dezerty do skleničky: 6 snadných receptů pro každou příležitost

Přemýšlíte, jak překvapit své hosty originálním a vizuálně atraktivním dezertem? Nebo hledáte snadný způsob, jak si doma užít trochu sladkého potěšení? Dezerty do skleničky jsou ideálním řešení pro každou příležitost, které kombinují jednoduchost přípravy s elegancí. Ať už plánujete romantickou večeři, rodinnou oslavu, nebo si jen chcete dopřát něco sladkého, tyto recepty vás nenechají na pochybách.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Hrníčkový recept na kefírovou buchtu, která dokáže zpříjemnit každý den

Hledáte jednoduchý, ale neodolatelně chutný recept, který osvěží vaše odpoledne u kávy nebo čaje? Kefírová buchta na plech je odpovědí na vaše kulinářské přání. Tento hrníčkový recept nejenže přináší pohodlí snadné přípravy, ale zaručuje i vynikající výsledek, kterým potěšíte nejen sebe, ale i vaše blízké.

Vdolky jako od babičky: Recept na sladkou dobrotu s povidly a tvarohem

Vdolky, vdolečky – tyto lahodné kousky jsou klenotem české kuchyně a kouzelným způsobem nás vtahují do vzpomínek na babiččiny dobroty. Tradice smažených vdolků s povidly a tvarohem sahá hluboko do minulosti, a dnes vám přinášíme autentický recept, který vás zavede do světa sladké pohody. Připravte se na exkurzi do historie i na výlet do kuchyně, kde se rodí kouzlo vdolků.

Upečte si legendární pražský koláč

Zamilujte si chuť a vůni pražského koláče. Tento kulinářský skvost, kombinující jemné těsto, voňavý krém a skořicovou drobenku, je ideálním doplňkem k vaší nedělní kávě nebo jako sladká pochoutka pro každodenní radost. Objevte originální recept, který je jednoduchý, ale zároveň nabízí neopakovatelný gurmánský zážitek.

Věnečky jako z cukrárny. Recept na domácí věnečky se žloutkovým krémem

Svěží, nadýchané a plné lahodného žloutkového krému - ano, to jsou věnečky. Tato tradiční cukrářská lahůdka je oblíbená po celém světě a nyní vám ukážeme, jak si je připravit přímo v pohodlí vaší kuchyně. Získejte chuť nejlepších věnečků, které jste kdy ochutnali, a připravte si je díky našemu receptu na domácí věnečky se žloutkovým krémem. Jednou, co je ochutnáte, už nebudete chtít jiné dezerty.

Sladká chuť podzimu: Recept na domácí dýňovou bábovku

Podzim přináší mnoho krásných změn, a jednou z nejoblíbenějších je návrat do kuchyně a pečení. Když je venku chladněji a listí začíná opadávat, není nic lepšího než si připravit něco sladkého a voňavého doma. Jedním z nejlepších receptů na podzimní dobroty je dýňová bábovka. Tato chutná a vláčná bábovka osloví chuťové buňky všech členů rodiny a vytvoří dokonalou atmosféru podzimního dne.