15.10.2021
Recept na staročeskou zelňačku s klobásou, která vás zasytí a zahřeje
Podzim je ideálním obdobím na přípravu této chutné polévky, která Vás pořádně zasytí a zahřeje! Vyzkoušejte náš recept na klasickou zelňačku s klobásou. Přípravu zvládne opravdu každý!
Ingredience
- 500 g kysané zelí
- 1 ks cibule
- 3 ks brambory varný typ B
- 2 ks klobása
- 1 lžička sladká paprika
- 1 lžička kmín
- Voda
- Sůl
- Pepř
- Bobkový list
- Hotová jíška
Příprava
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Poté je dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme do měkka. Brambory slijeme, vývar si necháme a dáme ho stranou.
2. Kysané zelí překrájíme a dáme do jiného hrnce. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme pepř a bobkový list. Přivedeme k varu a vaříme zhruba 30 minut, zelí musí být měkké. Poté vyjmeme bobkový list.
3. Teď pokrájíme nadrobno cibuli. Rozpálíme olej v hrnci a necháme kousky cibule zesklovatět. Přidáme klobásu, kterou jsme nakrájeli na kolečka, opečeme ji dozlatova. Přidáme sladkou papriku a krátce orestujeme.
4. Do základu na zelňačku přidáme uvařené zelí i s vodou a vývar z brambor. Osolíme, opepříme a přidáme brambory. Vše dobře promícháme.
5. Přidáme hotovou jíšku, abychom zelňačku zahustili do požadované hustoty. Opět provaříme. To je vše!
TIP 1: Recept na zelňačku můžeme připravit i s uzeným masem.
TIP 2: Zelňačku s klobásou rozdělíme do talířů a na každou porci přidáme kopeček zakysané smetany.
Zelí v akci
Mohlo by Vás zajímat
Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů
Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.
Hrachová delikatesa: Uvařte si tradiční českou polévku
Vstupte do světa lahodné české kuchyně s námi a objevte tajemství hrachových lahůdek. Hrachová polévka, známá také jako hrachovka, je tradičním pokladem české kuchyně, který rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte se na gastronomickou dobrodružnou cestu plnou chutí a vůní, kterou vám přináší náš recept na tu nejlepší hrachovou delikatesu.
Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou
Valašská kyselica, jedinečná a chutná specialita, se vynořila z tradiční valašské kuchyně, která má hluboké kořeny v historii a kultuře. Jedná se o kyselici, která je připravována s láskou a péčí, a její pravá chuť odráží bohatství valašské tradice. Připravit tuto lahodnou valašskou kyselici s klobásou a slaninou doma není nijak složité. Vyzkoušejte náš recept.
Kouzlo květáku: recept na květákovou polévku, která zahřeje
Jakmile se venku ochladí a začnete hledat teplo ve svých domovech, není nic lepšího než se zahřát skvělou polévkou. A co takhle jedna, která nejenže zahřeje, ale je také plná nutriční hodnoty a lahodné chuti? Právě květáková polévka je tím pravým kulinářským kouzlem, kterou si zamilujete. Připravte své chuťové buňky na zážitek, který rozvíří nejen váš jídelníček, ale možná i pohled na to, jak fantastický může být květák.
Vitamínová bomba na talíři: Mrkvová polévka s červenou čočkou
Vyzkoušejte tento recept, který je vhodný i pro vegany a vegetariány, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Je to zdravá a výživná polévka plná vlákniny, vitamínů a minerálů.
Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami
Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.
Užijte si tradiční českou chuť. Recept na jednoduchý segedínský guláš
Pokud jste milovníkem tradičních jídel, pak by segedínský guláš měl být na vašem seznamu jídel, které musíte ochutnat. Hlavní ingrediencí tohoto pokrmu jsou hovězí maso a kyselé zelí, které se vaří spolu s cibulí, paprikou a dalšími kořenícími látkami. Výsledkem je hustý guláš s plnou chutí a výrazným aroma.
Jak na dokonalou francouzskou cibulačku
Francouzská cibulačka je klasický francouzský pokrm, který je ideální pro zimní večery. Klíčem k dokonalé cibulačce je použít kvalitní sladké cibule. Vyzkoušejte náš recept na jednoduchou francouzskou cibulačku.
Recept na zimní polévku kaldoun, která vás zahřeje a zasytí
Kaldoun je klasická česká polévka, která Vás zahřeje v těchto chladných dnech. Připravili jsem pro Vás postup, jak uvařit staročeskou sváteční polévku.
Uvařte si na zahřátí smetanovo-pórkovou polévku
Po dlouhé (pod)zimní procházce přijdete domů s červenými tvářemi, zmrzlými prsty a s prázdným žaludkem. A nyní přichází ta klíčová otázka: „Co si uvařit?“ Určitě smetanovo-pórkovou polévku, která Vás nezklame! Je velmi chutná, rychlá, zdravá a krásně Vás zahřeje.