19.11.2021
Recept na zimní polévku kaldoun, která vás zahřeje a zasytí
Kaldoun je klasická česká polévka, která Vás zahřeje v těchto chladných dnech. Připravili jsem pro Vás postup, jak uvařit staročeskou sváteční polévku.
Kachní kaldoun je jednoduše klasika – jedná se o vývar z drůbežích drobů. Tuto zimní polévku lze podávat i jako hlavní chod, protože je polévka dost sytá. Vyzkoušejte náš recept na kachní kaldoun, jehož příprava není nijak složitá.
Ingredience
- 1 l drůbeží vývar
- 500 g kachní droby a kosti
- 300 g vařené kachní maso
- 2 stroužky česnek
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkev
- 1 ks celer
- Petržel
- 3 lžíce máslo
- 3 lžíce mouka
- 1 ks bobkový list
- 3 kuličky nové koření
- 10 kuliček celý černý pepř
- 150 g široké nudle
Příprava
1. Jako první věc, co musíme udělat, je připravit drůbeží vývar. Celer, mrkev, petržel cibuli, česnek očistíme. Poté z kachních drobů a kostí, koření a zeleniny připravíme drůbeží vývar. Vývar scedíme, droby, zeleninu a zbytky kachního masa nakrájíme na kousky.
2. Teď je na čase, abychom připravili jíšku. To uděláme tak, že z jíšky a másla připravíme světlou jíšku. Postupně přidáváme kachní vývar a povaříme zhruba 40 minut. Do polévky přidáme mrkev, nakrájené maso a droby. Vše společně povaříme. Osolíme, opepříme a podle chuti můžeme přidat muškátový oříšek.
3. Široké nudle uvaříme podle návodu. Do talířů rozdělíme uvařené nudle, přelijeme připravenou polévkou, posypeme petrželkou a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Mohlo by Vás zajímat
Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů
Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.
Hrachová delikatesa: Uvařte si tradiční českou polévku
Vstupte do světa lahodné české kuchyně s námi a objevte tajemství hrachových lahůdek. Hrachová polévka, známá také jako hrachovka, je tradičním pokladem české kuchyně, který rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte se na gastronomickou dobrodružnou cestu plnou chutí a vůní, kterou vám přináší náš recept na tu nejlepší hrachovou delikatesu.
Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou
Valašská kyselica, jedinečná a chutná specialita, se vynořila z tradiční valašské kuchyně, která má hluboké kořeny v historii a kultuře. Jedná se o kyselici, která je připravována s láskou a péčí, a její pravá chuť odráží bohatství valašské tradice. Připravit tuto lahodnou valašskou kyselici s klobásou a slaninou doma není nijak složité. Vyzkoušejte náš recept.
Kouzlo květáku: recept na květákovou polévku, která zahřeje
Jakmile se venku ochladí a začnete hledat teplo ve svých domovech, není nic lepšího než se zahřát skvělou polévkou. A co takhle jedna, která nejenže zahřeje, ale je také plná nutriční hodnoty a lahodné chuti? Právě květáková polévka je tím pravým kulinářským kouzlem, kterou si zamilujete. Připravte své chuťové buňky na zážitek, který rozvíří nejen váš jídelníček, ale možná i pohled na to, jak fantastický může být květák.
Vitamínová bomba na talíři: Mrkvová polévka s červenou čočkou
Vyzkoušejte tento recept, který je vhodný i pro vegany a vegetariány, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Je to zdravá a výživná polévka plná vlákniny, vitamínů a minerálů.
Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami
Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.
Jak na dokonalou francouzskou cibulačku
Francouzská cibulačka je klasický francouzský pokrm, který je ideální pro zimní večery. Klíčem k dokonalé cibulačce je použít kvalitní sladké cibule. Vyzkoušejte náš recept na jednoduchou francouzskou cibulačku.
Uvařte si na zahřátí smetanovo-pórkovou polévku
Po dlouhé (pod)zimní procházce přijdete domů s červenými tvářemi, zmrzlými prsty a s prázdným žaludkem. A nyní přichází ta klíčová otázka: „Co si uvařit?“ Určitě smetanovo-pórkovou polévku, která Vás nezklame! Je velmi chutná, rychlá, zdravá a krásně Vás zahřeje.
Recept na staročeskou zelňačku s klobásou, která vás zasytí a zahřeje
Podzim je ideálním obdobím na přípravu této chutné polévky, která Vás pořádně zasytí a zahřeje! Vyzkoušejte náš recept na klasickou zelňačku s klobásou. Přípravu zvládne opravdu každý!
Recept na vydatnou celerovou polévku s tymiánem!
Při návštěvě obchodu, a především oddělení ovoce a zeleniny, na vás z prodejních pultů bezesporu pomrkávají bulvy celeru. Tato kořenová zelenina je ideální surovinou do polévek. Vyzkoušejte si s námi uvařit vydatnou celerovou polévku s tymiánem.