Vaše poloha:
Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou
(Foto: canva.com)
Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou
(Foto: canva.com)

05.12.2023

Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou

Valašská kyselica, jedinečná a chutná specialita, se vynořila z tradiční valašské kuchyně, která má hluboké kořeny v historii a kultuře. Jedná se o kyselici, která je připravována s láskou a péčí, a její pravá chuť odráží bohatství valašské tradice. Připravit tuto lahodnou valašskou kyselici s klobásou a slaninou doma není nijak složité. Vyzkoušejte náš recept.

 

Pravá valašská kyselica se vyrábí fermentací zelí s přídavkem různých koření a dochucovadel. Tento proces dává kyselici nezaměnitelnou chuť a vůni, kterou si zamilují všichni milovníci autentické kuchyně.

 

Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou

 

Ingredience:

 

Postup:

  1. Příprava kyselice: Pokud nemáte hotovou valašskou kyselici, můžete si ji snadno připravit sami. Nasekejte zelí na jemné proužky, přidejte sůl a promíchejte. Přesuňte zelí do vhodné nádoby a nechte jej kvasit po dobu několika dnů na chladném místě.
  2. Vaření kyselice: Přiveďte valašskou kyselici k varu ve velkém hrnci. Přidejte kmín, pepř a sůl podle chuti. Nechte vařit alespoň hodinu, dokud není zelí měkké.
  3. Příprava masa: Na pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm klobásu a slaninu nakrájené na drobné kousky. Přidejte na kostky nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
  4. Spojení všech ingrediencí: Osmahnuté maso s cibulí přidejte do vařící valašské kyselice. Vše nechte provařit dohromady, aby se chutě propojily.
  5. Podávání: Hotovou valašskou kyselici s klobásou a slaninou můžete podávat teplou. Tradičně se jako příloha používá bramborová kaše nebo pečivo.

 

Mohlo by Vás zajímat

Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů

Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.

Hrachová delikatesa: Uvařte si tradiční českou polévku

Vstupte do světa lahodné české kuchyně s námi a objevte tajemství hrachových lahůdek. Hrachová polévka, známá také jako hrachovka, je tradičním pokladem české kuchyně, který rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte se na gastronomickou dobrodružnou cestu plnou chutí a vůní, kterou vám přináší náš recept na tu nejlepší hrachovou delikatesu.

Vinná klobása: Vánoční recept, který musíte vyzkoušet

Blíží se vánoční čas a s ním spojené tradiční dobroty. Mezi oblíbenými pokrmy, které si mnoho lidí spojuje s Vánocemi, najdeme i vinnou klobásu. Tato chutná pochoutka má kořeny v evropské kuchyni a mnoho rodin ji zařazuje do svých vánočních svátečních tradic. Přinášíme vám recept na vinnou klobásu, který vám pomůže vytvořit nezapomenutelný kulinářský zážitek pro váš vánoční stůl.

Kouzlo květáku: recept na květákovou polévku, která zahřeje

Jakmile se venku ochladí a začnete hledat teplo ve svých domovech, není nic lepšího než se zahřát skvělou polévkou. A co takhle jedna, která nejenže zahřeje, ale je také plná nutriční hodnoty a lahodné chuti? Právě květáková polévka je tím pravým kulinářským kouzlem, kterou si zamilujete. Připravte své chuťové buňky na zážitek, který rozvíří nejen váš jídelníček, ale možná i pohled na to, jak fantastický může být květák.

Vitamínová bomba na talíři: Mrkvová polévka s červenou čočkou

Vyzkoušejte tento recept, který je vhodný i pro vegany a vegetariány, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Je to zdravá a výživná polévka plná vlákniny, vitamínů a minerálů.

Jak si připravit pravou anglickou snídani a zažít tak Anglii na talíři

Anglická snídaně patří mezi ty nejvýznamnější a nejtradičnější pokrmy, které zahrnují širokou škálu chutí a textur. Pokud se chystáte na návštěvu do Anglie nebo si, prostě jen chcete dopřát skvělou snídani, můžete si ji nyní připravit doma. 

Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami

Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.

Užijte si tradiční českou chuť. Recept na jednoduchý segedínský guláš

Pokud jste milovníkem tradičních jídel, pak by segedínský guláš měl být na vašem seznamu jídel, které musíte ochutnat. Hlavní ingrediencí tohoto pokrmu jsou hovězí maso a kyselé zelí, které se vaří spolu s cibulí, paprikou a dalšími kořenícími látkami. Výsledkem je hustý guláš s plnou chutí a výrazným aroma.

Levné vaření: Zapečené těstoviny se zelím a slaninou

Naučíme vás připravit chutný a výživný oběd za pár korun. Neváhejte vyzkoušet tento recept na zapečené těstoviny se zelím a slaninou. Je to jednoduchý a rychlý pokrm, který vás ohromí svou chutí a výjimečnou kombinací ingrediencí. Zelí dodá jídlu zdravou šťávu, zatímco slanina šťavnatost. Tak neváhejte a pojďte se na to podívat.

Jak na dokonalou francouzskou cibulačku

Francouzská cibulačka je klasický francouzský pokrm, který je ideální pro zimní večery. Klíčem k dokonalé cibulačce je použít kvalitní sladké cibule. Vyzkoušejte náš recept na jednoduchou francouzskou cibulačku.