Vaše poloha:
Upečte si doma šťavnatou vepřovou panenku v marinádě
(Foto: canva.com)
Upečte si doma šťavnatou vepřovou panenku v marinádě
(Foto: canva.com)

28.05.2021

Upečte si doma šťavnatou vepřovou panenku v marinádě

Chystáte-li se na oběd či večeři připravit vepřovou panenku, budete za svoji námahu stoprocentně odměněni. Chuť a struktura tohoto vysoce kvalitního masa totiž uspokojí i toho největšího gurmána. Jak ale panenku co nejlépe připravit? S námi navrhovaným receptem neuděláte chybu.

 

Setkat se můžete i s pojmy panenská svíčková či vepřová svíčková. Název je odvozen od tvaru masa, protože připomíná svíci. Jedná se o jedno z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Vepřová panenka se nachází pod pruhem bederní svaloviny a je vyhledávána pro svoji delikátní chuť a jemnou strukturu.

 

Recept na šťavnatou vepřovou panenku pečenou v troubě

 

vepřová panenka v akci
(Foto: canva.com)

 

Vepřová svíčková je opravdu libové maso, proto je dobré využít několik triků, aby se vám během pečení nevysušila.

 

TIP 1.: Panenku před vložením do rozehřáté trouby nejprve orestujte na pánvi, a to ze všech stran. (Tuto variantu zvolíme i v našem receptu.)

 

TIP 2.: Panenku obalte do anglické slaniny, která nejen zajistí, že maso bude šťavnaté, ale navíc mu dodá další chuťový rozměr.

 

Suroviny:

 

Postup:

 

  1. Maso pokojové teploty pečlivě očistěte a zbavte ho všech nežádoucích blanek.
  2. Připravte si marinádu, a to smícháním rozmarýnu, tymiánu, česneku, soli a pepře s dostatečným množstvím olivového oleje.
  3. Vepřovou panenku touto směsí důkladně potřete ze všech stran a nebojte se marinádu do masa doslova vmasírovat.
  4. Takto připravené maso nechte několik hodin marinovat. Jestli není dostatetek času, postačí klidně cca 30 min, ale čím delší dobu maso je naložené, tím více získá lepší chuť. Pokud tedy máte čas, nechte ho odležet do druhého dne.
  5. Rozpalte si pánev a na troše olivového oleje osmahněte panenku za všech stran. Získá tak nádhernou barvu.
  6. Poté dejte panenku na pekáček vymazaný olejem a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 15–20 minut. Pomoci si můžete i alobalem, do kterého maso zabalíte.

TIP: Před podáváním nechte panenku cca 5 minut odpočinout.

 

(Foto: canva.com)

 

Recept na pečené brambory se zeleninou

 

Suroviny:

 

Postup:

 

  1. Všechnu zeleninu důkladně omyjte a očistěte.
  2. Brambory nakrájejte na čtvrtiny, cuketu, cibuli a mrkev na větší kusy a česnek na plátky. Cherry rajčátka nechte v celku.
  3. Takto připravenou bramborovou směs se zeleninou důkladně ochuťte tymiánem, solí, pepřem a majoránkou.
  4. Vše zakápněte poctivou dávkou olivového oleje a promíchejte.
  5. Ochucené brambory se zeleninou vložte do zapékací misky a pečte do křupava v předem předehřáté troubě na 180 °C.

 

TIP: Pečenou vepřovou panenku s brambory se zeleninou podávejte na předem nahřátých talířích. Vaši hosté bezesporu ocení sklenici suchého, plného bílého vína, které chuť panenky nádherně doplní.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na středomořskou vepřovou panenku s rozmarýnem

Vychutnejte si jemnou a šťavnatou panenku plněnou špenátem a sýrem feta v kombinaci s lahodnou rozmarýnovou omáčkou. Můžete si být jisti, že tato lehká večeře bude chutnat jako ze špičkové restaurace.

Roláda, která vám zajistí prázdné talíře: Vepřová panenka se sušenými rajčaty

Jedna z rolád, která dokáže okouzlit chuťové pohárky každého milovníka masitých pochoutek, je vepřová panenka se sušenými rajčaty. Tato lahůdka, kombinující šťavnaté maso s intenzivní chutí sušených rajčat, je ideálním řešením pro každou slavnostní večeři nebo nedělní oběd. Následující recept vám krok za krokem ukáže, jak na to, aby se z vaší kuchyně line jenom vůně, která nikoho nenechá chladným.

Recept na vepřové medailonky ve smetanové omáčce

Hledáte tip na lahodnou večeři, kterou připravíte během chvilky? Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou jsou zaručená klasika, která bude mít úspěch u všech členů rodiny.

Vepřové medailonky se smetanou a gnocchi: Dokonalá kombinace pro vaši večeři

Každý z nás občas touží po jednoduchém, ale přesto výtečném jídle, které potěší naše chuťové buňky. Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou a s gnocchi právě nabízejí tu správnou kombinaci elegance a chutí. Připravené během pár chvil, toto jídlo je hotová klasika, která nikdy nezklame. Nebojte se experimentovat s masem a smetanou – uvidíte, že úspěch bude neodvratný.

Jak připravit perfektní řízky z vepřové panenky?

Máte chuť na skvělý domácí oběd a toužíte po perfektních řízcích z vepřové panenky? Vyzkoušejte tento recept na chutné a šťavnaté řízky, které si zamilujete. Navíc vám představíme recept na křupavé brambory jako ideální přílohu k těmto lahůdkám.

Recept na pečenou vepřovou panenku obalenou v koření

Vepřové panenky není nikdy dost, a proto pro vás máme další skvělý recept. Určitě vás překvapí jednoduchost a šťavnatost.

Grilovačka: Vepřové špízy v marinádě

Jakou největší pochoutku si můžete udělat na grilu? My doporučujeme špízy. Můžete si je vyrobit podle své vlastní chuti, jsou jednoduché a rychlé. Připravili jsme pro vás recept na špízy z vepřové panenky.

Zamilujte se na první kousnutí: Recept na Oreo Cheesecake

Představte si dokonalou harmonii chutí, kde se sladkost čokoládových sušenek Oreo spojí s krémovou lahodností cheesecake. Tento Oreo cheesecake je kulinářským zjevením, které vás donutí zamilovat se na první kousnutí. Tento dezert je ideální volbou pro každou příležitost, ať už jde o oslavu narozenin, rodinnou večeři nebo jen tak pro potěšení vašich chuťových pohárků.

Zažijte Velikonoce jako nikdy předtím: Recept na beránka v pěti variantách

S blížícími se Velikonočními svátky se otevírá doba, kdy se rodiny a přátelé scházejí, aby společně oslavovali, a co by to byly za oslavy bez tradičního velikonočního beránka? Připravte se na to, že tento rok budou Velikonoce opravdu speciální, protože vám přinášíme recept na beránka v pěti neodolatelných variantách. Od klasického tvarohového až po luxusní biskupský beránek, každá z nich představuje jedinečnou chuť, která obohatí váš velikonoční stůl a zanechá vás i vaše blízké v úžasu.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".