dTest: Citronky

Citronová šťáva, také známá jako citronka, je stále oblíbená pomocnice v mnoha českých kuchyních. Časopis dTest se podíval na složení 21 citronových a 7 limetových přípravků, aby zjistil, co se vlastně uvnitř lahviček nachází. Našly se jak 100% šťávy, tak i ochucené vody s 1 % šťávy a hromadou éček.

Citronky často poznáme na první pohled díky výrazně žluté či zelené lahvičce, občas i ve tvaru evokujícím kyselé ovoce. Kdybychom se však řídili podle názvu, občas bychom se divili, co vlastně kupujeme. „Dobrou zprávou je, že ty nejkvalitnější poznáme nejsnáze. 100% šťávy a šťávy z koncentrátu s minimálním 99% ovocným podílem mohou používat označení šťáva a proto je v regálech obchodů jasně identifikujeme,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Větší zábavu si však užijeme při sledování kreativity výrobců citronek s nižším podílem ovocné šťávy. Můžeme se tak setkat se „specialitou vyrobenou ze šťávy z citronového koncentrátu“, „kořenící přísadou s citronovou šťávou“, „limetkovým dresinkem neemulgovaným“ nebo „tekutým ochucovadlem s přídavkem citronové šťávy“. „Docela dobrou zprávou je, že z celkem 28 namátkou koupených citronových a limetových přípravků jich pouze deset obsahovalo 20 a méně procent ovocné šťávy,“ poznamenává Hoffmannová.

Na rozdíl od 100% šťáv a šťáv z koncentrátu obsahují výrobky s nižším podílem ovocné šťávy pořádnou dávku éček. V mnoha případech se jedná o kyseliny citronovou a askorbovou, méně často pak různé konzervanty a další aditiva. Často narazíte i na siřičitany. Ty se vyskytují i u šťáv z koncentrátu, kde pravděpodobně brání rozkladu vitamínu C a hnědnutí šťávy. Jelikož ale jde o potravinové alergeny, měly by se citlivější lidé o jejich přítomnost v citronkách zajímat.

Zajímavě dopadlo i porovnání cenového rozmezí, ve kterém se citronky pohybují. „Nám se podařilo koupit citronové i limetové výrobky v rozmezí 5 až 32 korun za 100 ml, přičemž dražší výrobky častěji obsahovaly více ovocné šťávy. Pokud byste lisovali citrony doma, na 100 ml jich budete potřebovat zhruba půl kilogramu, což by vás mohlo při současných cenách stát okolo 22 korun,“ uzavírá výsledky srovnání Hoffmannová.

Další testy z kategorie dTest

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

dTest: Jak vybrat sprejové čističe koupelen

dTest: Jak vybrat sprejové čističe koupelen

Čističe koupelen jsou přípravky, které by měly být schopné odstranit běžnou koupelnovou nečistotu. Většinou slibují pomoc při úklidu vodního kamene, zbytků mýdla a dodání lesku vodovodním bateriím a armaturám. Dnes již téměř standardní výbavou prostředků na koupelny je čistič s rozprašovačem, který umožňuje pohodlné a rovnoměrné nanášení prostředku, včetně pokrytí i hůře dostupných míst.

dTest: Mandle v čokoládě

dTest: Mandle v čokoládě

Mikuláš a Vánoce se blíží, čeká nás tedy velká nadílka nejrůznějších sladkostí. Oblíbené jsou tzv. dražované mandle – mandle obalené čokoládou nebo jinou polevou. Spotřebitelský časopis dTest prozkoumal 21 vzorků, aby zjistil, jak si stojí s kvalitou. Ne vždy se jedná o čokoládu. Pozor je si třeba dát i na lešticí přípravky upravující povrch čokoládového dražé. Někteří výrobci míchají leštidla ještě s dalšími přídatnými látkami.

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

Sůl musí v České republice obsahovat nejméně 98 % chloridu sodného, u solí s jódem či fluorem to je nejméně 97 %. Jak zásadně se liší kvalita solí, otestoval spotřebitelský časopis dTest. Porovnání 19 vzorků kamenné, mořské a himalájské soli ukázalo, že chemický základ je ve všech případech stejný, určité rozdíly však mezi nimi jsou.

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

Asi každý, kdo čas od času šlehá smetanu a touží po nadýchané pěně, zažil neúspěch. Spotřebitelský časopis dTest proto vyzkoušel, zda za nezdary může být něco víc než jen špatně vychlazená smetana nebo špatný způsob přípravy. V laboratoři test podstoupilo 22 smetan ke šlehání slibujících našlehanou nadílku.

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé vločky sice mají nedostatky v dodržení vyhlášky, spotřebitelé se však nemusí bát o své zdraví. V žádném z testovaných výrobků se sledované jedovaté látky nenašly.

Reklama

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.