Reklama Kaufland Card I Registrujte se a vyhrajte skútr Piaggio Medley 125 nebo horské elektrokolo CRUSSIS Reklama Kaufland Card I Registrujte se a vyhrajte skútr Piaggio Medley 125*

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

Sůl musí v České republice obsahovat nejméně 98 % chloridu sodného, u solí s jódem či fluorem to je nejméně 97 %. Jak zásadně se liší kvalita solí, otestoval spotřebitelský časopis dTest. Porovnání 19 vzorků kamenné, mořské a himalájské soli ukázalo, že chemický základ je ve všech případech stejný, určité rozdíly však mezi nimi jsou.

Jaké existují druhy soli?

Základní dělení se odvíjí podle původu soli. Kamenná sůl se doluje v podobě nerostů, nebo se vyrábí krystalizací v dolech vytvořené solanky (solného roztoku).

Krystalizací z odpařované mořské vody se získává sůl mořská. Speciální způsob pomalého vypařování mořské vody z mělkých pánví pak vede ke vzniku velmi drahé soli fleur di sel, která má podobu solného květu.

Rozdíly mezi solemi dělá i velikost krystalů. Můžeme si například koupit hrubozrnnou sůl a tu před každým použitím čerstvě namlít ve speciálním mlýnku. „Solit nenamletou hrubozrnnou solí se nedoporučuje – rozpouští se totiž pomaleji a může se stát, že část jídla bude neosolená a okolí krystalů naopak přesolené,“ říká Hana Hoffmanová, šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest.

Potřebujete-li sůl jemnou, můžete ještě volit mezi mletou a vakuovou. Ta vakuová se vyrábí ze solanky nebo mořské vody procesem krystalizace za vakua, což umožňuje rychlé odpaření vody, a vznikají při tom drobné solné krystalky. Vakuová krystalizace se rovněž používá při výrobě speciální soli na posypání pečiva. Ta vypadá podobně jako obyčejná hrubá sůl, díky porézní struktuře krystalků je však křehká.

Na trhu je k dostání i celá řada barevných kamenných solí, například růžová himálajská. Barvu soli dodávají různé minerální přísady, za růžovými krystalky stojí železo. Díky minerálním příměsím mohou mít tyto soli netypické příchutě. Známá je také černá sůl, která se vyznačuje vaječnou příchutí způsobenou sirnými sloučeninami.

Při výběru soli můžete rovněž zohlednit to, zda byla obohacena o jiné prvky. Nejčastěji se do soli přidává jód, najít můžete i výrobky s přídavkem fluóru. Tyto látky se přidávají pro prevenci problémů se štítnou žlázou v oblastech, kde se jód a fluor přirozeně nevyskytují, například v horách. Kilogram obohacené soli má obsahovat 20 až 34 mg jódu, což je zhruba 100krát více než u soli neobohacené.

Maximální doporučená dávka soli pro zdravého dospělého jedince je 6 gramů denně.

Nejlépe v testu skončila italská mořská sůl hrubozrnná od značky Druid.

Více informací o testu jedlé soli najdete na webu www.dtest.cz.



Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.