21.5.2018

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé vločky sice mají nedostatky v dodržení vyhlášky, spotřebitelé se však nemusí bát o své zdraví. V žádném z testovaných výrobků se sledované jedovaté látky nenašly.

Setkat se v zásadě můžeme se dvěma typy vloček. S velkými, tmavšími o tloušťce 0,5 až 0,7 mm a pak s drobnějšími, světlejšími vločkami. Odlišnosti ve tvaru jsou způsobeny zpracováním. Ty menší, jemné (často označované anglickým slovem fine oats) vznikají tak, že se ovesné zrno před lisováním příčně pokrájí. Naproti tomu ty větší, běžné, se vyrábějí lisováním (tzv. vločkováním) celého zrna. Výhodou jemných vloček je, že není třeba je vařit tak dlouho jako ty celé. Zkouškami časopisu dTest prošly oba typy vloček. „Testovali jsme, jestli je jejich kvalita v souladu s českou vyhláškou, jak jsou na tom po výživové stránce, jestli cestou z pole k zákazníkovi oves nezplesnivěl a zda se v nich nenachází tolik diskutovaný pesticid glyfosát,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest.

Česká vyhláška č. 333/1997 Sb. se ovesným vločkám věnuje, avšak specificky nepopisuje, jak by měly vypadat. Má ale poměrně jasnou představu o tom, kolik nečistot různého typu v nich nanejvýš může zůstat. Podíl nerozmačkaných zrn nesmí být větší než 0,1 % hmotnosti. Části stébel, pluchy nebo oplodí musí zaujímat maximálně 0,2 % hmotnosti. Vločky, které mají „změněnou barvu na více než 50 % povrchu“ se v ovesných vločkách se vyskytovat mohou, ovšem jen do výše 0,5 % hmotnosti. Předepsané maximum existuje také pro vlhkost, ta smí být ve vločkách nanejvýš 12 %, aby se ve vlhku nemnožily plísně. Plísně se však mohou v obilí objevit ještě na poli před jeho zpracováním. Proto bylo součástí testu přezkoumání přítomnosti plísní a jejich jedovatých produktů – mykotoxinů. „Plísně jsme nalezli pouze u výrobku Alnatura Bio Hafer Flocken Feinblatt, ale i tak šlo pouze o velmi malé množství. Mykotoxiny, jako jsou ochratoxin A a aflatoxiny B1, B2, G1, G2, test ani v jednom případě neprokázal,“ komentuje výsledky chemické analýzy Hana Hoffmannová. Nedostatky v jakosti jako zvýšená vlhkost, výskyt černých vloček a přítomnost stébel a pichlavých kousků se vyskytovaly u Bio Harmonie ovesných jemných vloček. Ty v testu skončily na poslední příčce. Vlhkost a výskyt černých vloček trápil výrobek Country Life Bio Vločky ovesné.

Přehled testovaných ovesných vloček najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky testu přineslo dubnové vydání časopisu dTest.

Výrobky, které uspěly v testu

Emco Ovesné vločky

Výrobce: EmcoKoupeno: Tesco

Běžná cena 23

Další testy z kategorie dTest

dTest: Jak vybrat sprejové čističe koupelen

dTest: Jak vybrat sprejové čističe koupelen

Čističe koupelen jsou přípravky, které by měly být schopné odstranit běžnou koupelnovou nečistotu. Většinou slibují pomoc při úklidu vodního kamene, zbytků mýdla a dodání lesku vodovodním bateriím a armaturám. Dnes již t... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.5.2019

dTest: Mandle v čokoládě

dTest: Mandle v čokoládě

Mikuláš a Vánoce se blíží, čeká nás tedy velká nadílka nejrůznějších sladkostí. Oblíbené jsou tzv. dražované mandle – mandle obalené čokoládou nebo jinou polevou. Spotřebitelský časopis dTest prozkoumal 21 vzorků, aby zj... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 26.11.2018

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

Sůl musí v České republice obsahovat nejméně 98 % chloridu sodného, u solí s jódem či fluorem to je nejméně 97 %. Jak zásadně se liší kvalita solí, otestoval spotřebitelský časopis dTest. Porovnání 19 vzorků kamenné, moř... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 7.11.2018

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

Asi každý, kdo čas od času šlehá smetanu a touží po nadýchané pěně, zažil neúspěch. Spotřebitelský časopis dTest proto vyzkoušel, zda za nezdary může být něco víc než jen špatně vychlazená smetana nebo špatný způsob příp... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 6.11.2018

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

Potravinářské výrobky s označením jedlé tuky musí splňovat požadavky vyhlášky č. 77/2003 Sb. Ta dělí tuky podle původu použité suroviny na rostlinné, živočišné nebo směsné. Směsnými tuky jsou výrobky tvořené směsí tuků r... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 12.5.2017

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurty

Řecký jogurt si u českých spotřebitelů ještě nevytvořil takové jméno, aby všichni přesně věděli, čím se liší od běžného jogurtu. Řada lidí je přesvědčena, že rozdíl tkví v tučnosti, případně ve vzhledu. Není to zcela pře... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.4.2017

Reklama
Reklama
Reklama