Hladké mouky
Možná se vám velikonoční mazanec nepovede tak, jak byste si přáli, a možná budete nadávat, že špatná je mouka. Není. Mouky, které nabízejí tuzemské obchody k domácímu použití, jsou vesměs dobré. A to dokonce i ty levné, které prodávají hypermarkety pod svojí vlastní značkou. Prokázal to test 14 vzorků pšeničné hladké mouky, který pro MF DNES a Potravinářskou komoru ČR zpracovali odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Druhým překvapením je, že nejdražší mouky – biomouky – se na pečení kynutého těsta příliš nehodí.
Biomouky jsou jiné
Krásně se to ukázalo v pekařském pokusu, při němž jsme ze všech vzorků mouky pekli jednoduché kynuté slané pečivo, abychom pak porovnali jejich tvar a objem.
Bulky upečené z obou vzorků biomouky, zastoupených v testu, byly podstatně menší než všechny ostatní. Mazanec se z nich tedy podaří, ale bude nižší a méně nadýchaný.
Mouky z ekologického zemědělství mají jiné pekařské vlastnosti než mouky konvenční. Potvrdily to i laboratorní analýzy.
Především obsah popela, což je označení pro ukazatel, kolik je v mouce minerálních látek z obilného zrna. Čím je nižší, tím je mouka světlejší. Světlé mouky by měly mít popela nanejvýš 0,6 procenta. Tento limit lehce překročila mouka Castello, ale hlavně obě biomouky. Nejde tedy o mouky světlé, ale polosvětlé, což má vliv i na jejich chování během pečení. Těsto z polosvětlé mouky nenakyne tak jako ze světlé.
Problém je, že se o jejich odlišnosti z obalů nedozvíme. Zda je mouka světlá, polosvětlá, nebo chlebová, není povinný údaj. Na obalu nemusí být ani žádné doporučení k použití. Nelze se pak divit, že si někdo koupí ekologickou mouku v domnění, že si za vyšší cenu kupuje i vyšší kvalitu, a bude zklamán. Biomouky jsou zhruba třikrát dražší než ty běžné nikoliv kvůli svým pekařským kvalitám, ale kvůli tomu, že pocházejí z ekologického zemědělství, kde jsou nižší výnosy.
Mouky v laboratoři a v kuchyni
Ani další laboratorní zkoušky v Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT nepřinesly žádné nepříznivé výsledky, které by nasvědčovaly, že mouky jsou nekvalitní. Všechny vzorky byly vyhovující.
Balení měla odpovídající hmotnost (s přípustnou odchylkou), obsah vlhkosti vyhovoval předpisům (může být nanejvýš 15 procent). Vyhovující byl i obsah mokrého lepku.
Nic dramatického se nedělo ani při praktické zkoušce. Nejlepší bochánky jsme upekli z mouky Basic, Penny, Korrekt a Noe, tedy z privátních značek řetězců.
Mouky jsme zkoumali nejen v laboratoři, ale prověřili jsme je i v kuchyni.
Nepekli jsme z nich přímo mazance, protože cukr, vejce a další suroviny by mohly ovlivnit výsledek pečení. Nám šlo jen o kvalitu vzorků a tu odborníci v pekárenství prověřují standardním pekařským pokusem, který používají, když chtějí porovnat pekařskou jakost různých druhů mouky. Vezmou stejné množství surovin a upečou z nich jednoduché slané bochánky, které pak smyslově ohodnotí.
Jak se stát pekařem
Do takového pekařského pokusu jsme se pustili i my v rámci testu. Pekárnu jsme si našli ve školicím centru Pražského kulinářského institutu a za mistra pekaře jsme zvolili nezávislého technologa v oboru pekařství Martina Hanuse.
Ten ze všech 14 vzorků mouky postupně upekl slané bochánky, které pak hodnotili další dva odborníci – Marcela Sluková a Pavel Skřivan z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Lepší bochánek = kvalitnější mouka
„Díky tomu, že jsme vytvořili standardní prostředí stejné pro všechny testované vzorky, můžeme zjistit, jak je která mouka pekařsky dobrá,“ vysvětluje Martin Hanus princip pekárenského pokusu. Jinak řečeno čím lépe vypadá upečený bochánek, tím kvalitnější byla mouka.
Výsledkem našeho pokusu tedy byly bulky, slané pečivo připravené podle receptury podobné té, kterou používají pekárny pro rohlíky, housky nebo veky.
Z toho, jak se povedly, lze předpokládat, že podobný výsledek bude mít mazanec upečený z jednotlivých testovaných mouk.
Výrobky, které uspěly v testu
Korrekt Hladká mouka pšeničná světlá
Co zjistil test
Vlhkost, obsah popela i lepku vyhovující
žádné pesticidy
Hodnocení
V kuchyni: Bochánek má velmi dobrý objem i tvar, barva kůrky je příliš světlá, střída jemná, pružná. Výsledek pekařského pokusu patřil k nejlepším ze všech
1,5
Penny Hladká mouka pšeničná
- Výrobce:
- Penam Brno
- Koupeno:
- Penny
Běžná cena 12,90 Kč
Co zjistil test
Vlhkost i obsah popela vyhovující.
žádné pesticidy
Hodnocení
V kuchyni: Velmi dobrý tvar i objem, barva kůrky rovnoměrná. Výsledek pekařského pokusu patří k nejlepším
1,6
Basic Mouka pšeničná hladká
Co zjistil test
Velmi světlá mouka
Vlhkost i obsah popela vyhovující
Obsah mykotoxinů i pesticidů je v normě, ale vyšší než u ostatních mouk.
Hodnocení
V kuchyni: Při zkoušce pečení obstála tato mouka nejlépe. Bochánek má velmi dobrý tvar i objem, dobrá barva kůrky a výrazná parcelace
1,7
Noe Pšeničná mouka hladká světlá
- Koupeno:
- Kaufland
Běžná cena 12,90 Kč
Co zjistil test
Vlhkost i obsah popela vyhovující
bez pesticidů
Mykotoxiny jsou v limitu, ale vyšší než u ostatních mouk
Hodnocení
V kuchyni: Dobrý tvar i objem bochánku, světlá barva kůrky
1,7
Mlýn Havl. Brod Pšeničná mouka hladká světlá
- Výrobce:
- Mlýn Havlíčkův Brod
- Koupeno:
- Billa
Běžná cena 13,90 Kč
Co zjistil test
Vlhkost i obsah popela vyhovující
žádné pesticidy
Hodnocení
V kuchyni: Dobrý objem bochánku, ale nižší klenutí. Přijatelná barva kůrky
1,9
Babiččina Volba Mouka hladká pšeničná
- Výrobce:
- Goodmills, mlýn Ml. Boleslav
- Koupeno:
- Billa
Běžná cena 18,90 Kč
Co zjistil test
Velmi světlá mouka
Vlhkost, obsah popela i lepku vyhovující
Nejdražší ze standardních mouk
Hodnocení
V kuchyni: Dobrý objem i tvar bochánku, nepravidelnosti na povrchu i ve střídě
1,9
Ramill Pšeničná mouka hladká
- Výrobce:
- GoodMills, mlýn Litoměřice
- Koupeno:
- Globus
Běžná cena 14,90 Kč
Co zjistil test
Vlhkost, obsah popela i lepku vyhovující. Obsah mykotoxinů v normě, žádné pesticidy.
Hodnocení
V kuchyni: Standardní tvar i objem bochánku, nepravidelné vybarvení kůrky
1,9
Penam Hladká mouka pšeničná světlá
- Výrobce:
- Penam
- Koupeno:
- Albert
Běžná cena 13,90 Kč
Co zjistil test
Velmi světlá mouka
žádné pesticidy
Hodnocení
V kuchyni: Nižší objem bochánku. Horší vzhled povrchu
2
Veselka Pšeničná mouka hladká
- Výrobce:
- Vesvo, mlýn Veselí n. Lužnicí
- Koupeno:
- Norma
Běžná cena 12,90 Kč
Co zjistil test
Vlhkost i obsah popela vyhovující
Hodnocení
V kuchyni: Dobrý objem, nepravidelný tvar a nerovnoměrnosti v barvě kůrky
2,3
Předměřická mouka pšeničná světlá hladká
- Výrobce:
- Mlýny J. Voženílek
- Koupeno:
- Tesco
Běžná cena 15,90 Kč
Co zjistil test
Vlhkost, obsah popela i lepku vyhovují.
Obsah mykotoxinů je v normě, ale vyšší než u ostatních mouk, vyhovuje i obsah pesticidů, i když je vyšší a mouka by neobstála pro dětskou výživu
Hodnocení
V kuchyni: Dobrý tvar i objem. Naprosto standardní bochánek
2,3
Další testy z kategorie Potraviny
Test Dnes: Velké srovnání nanuků
Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější
DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji
Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.
Test Dnes: Mák
Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.
Test Dnes: Kvasový chléb
Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.
Test Dnes: Proteinové tyčinky
Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.
Test Dnes: Sýry mozzarella
Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.
Spolupracujeme s:
- Albert
- Globus
- Kaufland
- Albert Online
- Dáme jídlo
- KiK
- Košík.cz
- LUXOR
- OBI
- Delmart
- Foodora
- Můj FREŠ
- Lidl
- Tesco
- Billa
- RABBIT řeznictví
- ŘEZNICTVÍ MÚÚÚ
- Rohlik.cz
- Tamda Foods
- ZEMAN maso-uzeniny
- Penny Market
- JIP
- PROCHÁZKA – Váš řezník
- ROSSMANN
- Teta drogerie
- CBA
- Pepco
- Ratio
- Tchibo
- C & A
- DATART
- Decathlon
- BENU
- Dr.Max
- Hornbach
- UNI HOBBY
- Jysk
- Okay Nábytek
- SCONTO Nábytek
- Intersport
- Okay Elektro
- Sportisimo
- Planeo
- Möbelix
- ASKO - NÁBYTEK
- HONOR
- Ikea
- kika
- IDEA nábytek
- Takko Fashion
- KASVO - CZ NÁBYTKÁŘ
- CASARREDO
- Vesna
- Koberce BRENO
- Tescoma
- Kitos
- Electro World
- Alphega Lékárna
- mojelekarna.cz
- Trefa
- Terno
- BENE NÁPOJE
- PharmaPoint
- Barvy a laky drogerie
- FLOP TOP
- Ráj drogerie
- Šlak
- Dům barev
- TEDi
- Barevný ráj
- Deichmann
- ČERVA
- FLOP
- Bambule
- Sparkys
- T.S. Bohemia
- Super ZOO
- H&M
- MALL.cz
- Alza.cz
- XXXLutz
- Knihy Dobrovský
- Acer
- AGEO.cz
- ALPINE PRO
- Astratex
- BANQUET
- Black Red White
- Bonprix
- BonVeno
- Centrum Černý Most
- CZC.cz
- Expert
- FAnn parfumerie
- Filson Store
- Hawaj.cz
- HEBE
- Knižní klub
- Konzum
- Lékárna AGEL
- Levnoshop
- Magistra lékárny
- Metropole Zličín
- Nábytek MIKULÍK
- Nábytkáři Čech a Moravy
- Naturprodukt
- Optika Lentiamo
- Orfa Nábytek
- Pet Center
- Potraviny CZ
- Prima Drogerie
- Řeznictví u Rudolfa
- Rock point
- s.Oliver
- Sahm Gastro
- SAM 73
- Svojtka & Co.
- Travel Free s.r.o.
- Velký Košík
- Westfield Chodov
- Xantea Drogerie
- Žabka
- Zvěrokruh
Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).
Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.