Domácí Marlenka je oblíbený medový dort, který původně pochází z Arménie, ale pro svou bohatou chuť se stal oblíbeným i u nás. Je složený z tenkých plátů medového těsta a lahodného máslového krému s jemným posypem ořechy. Tento recept je překvapivě jednoduchý a zvládne ho i začínající pekař.

 

Marlenka, známá také jako medovník, je dort pocházející z tradiční arménské kuchyně. Díky své medové chuti, jemnému krému a vrstvené struktuře si tento dezert rychle našel místo na stolech nejen v českých domácnostech, ale i v mnoha dalších zemích. Marlenka se vyznačuje kombinací sladkého medu a oříškové chuti, která přináší nezapomenutelný zážitek. I když tento dort působí složitě, ve skutečnosti jde o recept, který zvládnete i doma.

 

Recept na domácí Marlenku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

Na těsto:

 

Na krém:

 

Na posyp:

  • mleté vlašské ořechy nebo strouhaný perník

 

Postup:


1. Příprava těsta: Ve vodní lázni rozpusťte máslo s cukrem a medem. Když směs získá hladkou konzistenci, přidejte vejce a míchejte, dokud se vše nespojí. Poté přidejte jedlou sodu a za stálého míchání postupně přilévejte mléko. Do směsi postupně vmíchejte mouku a vytvořte hladké těsto.


2. Rozválení těsta: Těsto rozdělte na šest až osm stejných dílů, podle toho, kolik vrstev chcete mít. Každý díl rozválejte na tenký plát (asi 3-4 mm) a vykrojte kruhy podle velikosti dortové formy. Můžete využít průměr kolem 23 cm.


3. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Každý plát pečte na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 5–7 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Po upečení nechte pláty vychladnout.

 

4. Příprava krému: Změkčené máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte karamelizované kondenzované mléko, dokud nevznikne hladký krém. Nakonec přimíchejte jemně mleté vlašské ořechy, které dodají krému příjemnou oříškovou chuť.


5. Sestavení dortu: Na každý upečený plát naneste vrstvu krému a rovnoměrně jej rozetřete. Pokládejte pláty na sebe a postupně je promazávejte, až vytvoříte dort s několika vrstvami. Vrchní plát také potřete krémem.


6. Dokončení: Povrch dortu posypte mletými ořechy nebo strouhaným perníkem pro dokonalý vzhled. Doporučuje se nechat dort několik hodin odležet (ideálně přes noc), aby se vrstvy spojily a dort získal plnou chuť.


7. Servírování: Podávejte dort nakrájený na trojúhelníčky a vychutnejte si každý kousek této lahodné Marlenky.

 

 


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.