Pomazánkové máslo

Na chleba se maže lépe než máslo. Je méně tučný, takže i méně kalorický, chutná trochu jinak než máslo, ale příjemně smetanově. Navíc je to český unikát. Pomazánkové máslo. Jedna z nemnoha skutečně původních českých potravin. Vyrábět se začalo před 35 lety. V Česku ho zná každý. Několik let už plní stránky novin. Ne kvůli své kvalitě, ale kvůli svému názvu. Ten se teď bude muset změnit. Z pomazánkového másla se na základě vyhlášky, která začne platit zhruba v polovině roku, stane tradiční pomazánkové.

Vysvědčení pro pomazánková másla: mezi jedničkou a dvojkou

Test pomazánkových másel příjemně překvapil. Na rozdíl od minulosti nezachytil ani jeden falšovaný výrobek. Výsledky byly velmi vyrovnané. A vesměs dobré.

Když jsme pomazánková másla testovali před pěti lety, objevili jsme nemalé procento falešných pomazánek – místo ze smetany byly vyrobeny z rostlinných tuků.

Letošní test, který jsme uspořádali společně s Potravinářskou komorou, dopadl podstatně lépe. Rostlinné tuky jsme nenašli ani v jednom z dvanácti testovaných výrobků. A nikdo z výrobců si nepomáhal přídavkem konzervačních látek, které mají být u pomazánkových másel tabu, protože trvanlivost zajišťuje tepelné ošetření.

„Výsledky chemických zkoušek nás příjemně překvapily,“ říká Jan Pivoňka z Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko- technologické v Praze, který analýzy zpracoval. „I v ostatních parametrech byly výsledky velmi vyrovnané a vesměs ve shodě s požadavky legislativy. Několik výrobků se sice pohybovalo ‚na hraně‘ limitu pro obsah sušiny, ale s přihlédnutím k přesnosti použitých metod se žádný neocitl za ní.“

Bio máslo se hodně lišilo

„Mezi všemi výrobky, které jsme hodnotili, nebyl ani jeden, který by měl výrazné vady. Určité rozdíly v chuti a vůni se objevily, ale všechny byly z hlediska spotřebitele, a řekla bych i z hlediska kontrolních orgánů, přijatelné,“ shrnula Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Všem ostatním se vymykalo pomazánkové BIO máslo. Jednak obsahovalo více tuku než ostatní vzorky, ale hlavně se lišilo svým vzhledem a chutí. „Vyšší obsah tuku a sušiny hodnotitelé příliš neocenili a v senzorickém hodnocení dopadl tento vzorek hůře než ostatní pomazánková másla,“ uvedl Jan Pivoňka.

BIO máslo je přitom vyrobeno z ryze českých bio surovin. „Nechtěli jsme dělat klasické pomazánkové máslo, ale máslovou pomazánku v bio kvalitě,“ vysvětluje jednatel společnosti, proč se výrobek liší od ostatních. „Proto je jiná. Všechno je jiné, suroviny, jiná doba i průběh zakysávání, jiné teploty, jiné zahřívání...“

Pomazánka není totéž co pomazánkové máslo

Pro zajímavost jsme k pomazánkovým máslům přiřadili výrobky, které mají podobné obaly, ale jsou označeny jinak – tři jako směsný roztíratelný tuk ze smetany a rostlinného tuku, jeden jako smetanová pomazánka s jogurtem. Nespadají do žádné kategorie, takže nemusí splňovat žádné předpisy o složení. Jedinou podmínkou je, aby byly zdravotně nezávadné.

Ty jsme ale posuzovali jen senzoricky. A zaznamenali jsme velké rozdíly v názorech. „Členové komise se v podstatě rozdělili na dva tábory. Jedni hodnotili pomazánky pozitivně, zatímco druhá skupina výrazně negativně,“ vysvětluje Jan Pivoňka.

Česká specialita má za sebou 35 let

Pomazánkové máslo, které je víc pomazánkou než máslem, má za sebou zajímavou historii. Na chleba si ho v Česku a na Slovensku mažeme už víc než 35 let.

Jak vzniklo? V polovině 70. let minulého století začaly i do tehdejšího Československa pronikat principy zdravé výživy a s nimi i potřeba nízkotučných mléčných výrobků. Proto dostal Výzkumný ústav mlékárenský za úkol vytvořit máslo s nižším obsahem tuku. A podařilo se mu vyvinout zcela nový výrobek, který nemá nikde jinde obdoby.

Místo nízkotučného másla máslová pomazánka

Nový výrobek měl na rozdíl od klasického másla i od všech ostatních pokusů o jeho nízkokalorickou variantu ještě nižší obsah tuku, tudíž i nižší obsah cholesterolu, a vyšší obsah bílkovin, takže byl z výživového hlediska vhodnější. A hlavně byl na rozdíl od klasického másla dobře roztíratelný i při nízkých teplotách okamžitě po vyjmutí z chladničky.

„Podstatou vynálezu je způsob výroby máselné pomazánky s hladkou, jemnou a roztíratelnou konzistencí i za chladničkových teplot. Popsaných předností je dosaženo novou technologií a vhodnou recepturou,“ stojí v popisu vynálezu k autorskému osvědčení z roku 1982.

Český vynález uznali i v Americe

„O nízkotučné výrobky se v té době snažily i jiné obory, zejména výrobci margarínů. My jsme šli jinou cestou. Využili jsme vlastností tukových kuliček mléčného tuku a také interakce tuku a mléčných bílkovin. Proto také není složení pomazánkového másla samoúčelné, obsah tuku se váže na obsah bílkovin a s tím souvisí i příjemná roztíratelná konzistence,“ vysvětluje Ladislav Forman, jeden ze tří autorů vynálezu. Je pod ním podepsán spolu s kolegou z ústavu Zdeňkem Pechem a Václavem Vondruškou, tehdejším ředitelem liberecké mlékárny, kde byla v lednu 1977 zahájena pravidelná výroba nové máselné pomazánky.

Pomazánkové máslo se okamžitě setkalo s velkým úspěchem spotřebitelů a brzy se z něho stalo nedostatkové zboží. „Bylo ho v té době totální nedostatek. Zájem byl daleko větší, než byla tehdejší výroba schopna zvládat,“ vzpomíná Ladislav Forman. „Byl to zkrátka výrobek, který si našel své místo a nepotřeboval k tomu žádnou podporu.“

Není bez zajímavosti, že pomazánkové máslo je patentováno nejen v České republice, ale i v USA – pod názvem butter spread. Americký patent získali autoři výrobního postupu v roce 1979, čili dokonce o tři roky dříve než v Československu. Do Ameriky se ale nikdy nevyváželo.

 

Výrobky, které uspěly v testu

Pilos Pomazánkové máslo Klasik

Pilos Pomazánkové máslo Klasik

Výrobce:
Agro Tami Slovensko
Koupeno:
Lidl

složení uvedené na obale: pasterovaná smetana, sušené odstředěné mléko, bramborový škrob, jedlá sůl 0,7 %, smetanová kultura

Běžná cena 17,90

Co zjistil test

odpovídající je i barva, vzhled, vůně i chuť, neobsahuje žádné konzervační látky

Hodnocení

Pomazánkové máslo slovenského výrobce. Složení i předepsané parametry mléčného tuku a sušiny odpovídají požadavkům na pomazánkové máslo. Neobsahuje žádné konzervační látky ani rostlinné tuky. Odpovídající je i barva, vzhled, vůně i chuť.

1,1 Známka testu

Albert Quality Pomazánkové máslo neochucené

Albert Quality Pomazánkové máslo neochucené

Výrobce:
Choceňská mlékárna
Koupeno:
Albert

složení uvedené na obale: zakysaná smetana, sušené mléko, sušená syrovátka, bramb. škrob, jedlá sůl 1 %

Běžná cena 18,90

Co zjistil test

Odpovídající je i barva, vzhled, vůně i chuť.

Obsah tuku je na hraně limitu

Hodnocení

Pomazánkové máslo vyrábí Choceňská mlékárna pro hypermarkety Albert. Složení i předepsané hodnoty mléčného tuku a sušiny odpovídají požadavkům na pomazánkové máslo. Odpovídající je i barva, vzhled, vůně i chuť. Neobsahuje žádné konzervační látky ani rostlinné tuky. Obsah tuku je na hraně limitu. Hodnota, kterou naměřili v laboratoři, je nižší než požadovaných 31 procent, ale při započítání odchylky měření vyhovuje.

1,2 Známka testu

Madeta Jihočeské pomazánkové máslo

Madeta Jihočeské pomazánkové máslo

Výrobce:
Madeta
Koupeno:
Albert

složení uvedené na obale: smetana, sušené mléko, bramborový škrob, jedlá sůl, smetanová kultura

Běžná cena 35,87

Co zjistil test

ve smyslovém hodnocení byla velmi dobře hodnocena barva a vůně,

Hodnocení

Český výrobek garantovaný Potravinářskou komorou ČR má menší balení než většina ostatních. Složení i předepsané hodnoty mléčného tuku a sušiny odpovídají požadavkům. Neobsahuje žádné konzervační látky ani rostlinné tuky. Ve smyslovém hodnocení byla velmi dobře hodnocena barva a vůně, u chuti se porotci příliš neshodli.

1,2 Známka testu

Choceňské pomazánkové máslo

Choceňské pomazánkové máslo

Výrobce:
Choceňská mlékárna
Koupeno:
Globus

složení uvedené na obale: zakysaná smetana, sušené mléko, bramborový škrob, sušená syrovátka, jedlá sůl

Běžná cena 25,90

Co zjistil test

Výborný vzhled a vůně

v hodnocení chuti se názory dost lišily

Hodnocení

Pomazánkové máslo jednoho z předních výrobců oceněné Klasou. Složení i předepsané hodnoty mléčného tuku a sušiny odpovídají požadavkům na pomazánkové máslo. Neobsahuje žádné konzervační látky ani rostlinné tuky. Výborný vzhled a vůně, v hodnocení chuti se názory dost lišily.

1,3 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.